Головна

Святий Альберт Великий – приклад вченого, побожного і мудрого богослова

Святий Альберт Великий, що жив у ХІІІ сторіччі, видатний німецький богослов, філософ, науковець у сфері природничих наук, монах Ордену домініканців, вчитель святого Томи Аквінського був в центрі уваги катехизи Святішого Отця Венедикта ХVІ у середу, 24 березня 2010 року. Загальна зустріч з десятками тисяч прочан пройшла на площі перед базилікою святого апостола Петра у Ватикані.

Папа наголосив, що цього визначного вчителя схоластичного богослов’я названо Великим задля глибини та обсягу доктрини, яку він поєднав із святістю власного життя. Вихований в колі середньовічної аристократії, Альберт навчався в Італії, закінчивши університет у Падуї. Там він вступив до Чину ОО. Домініканців, а згодом посвятився викладанню теології в Кельні, де одним з його учнів був саме святий Тома Аквінський.

Святий Альберт причинився до популяризації творів давнього грецького філософа Арістотеля, написавши до них коментарі та узгіднюючи його науку з християнським віровченням. Він наголошував на тому, що між вірою й наукою не існує протистояння, незважаючи на непорозуміння, які виникали протягом віків. Святий Альберт навчав, що віра не суперечить розуму, і ті, що вивчають природознавство, можуть прямувати шляхом святості, адже на світ можна дивитись як на «книгу», написану Господом, яку по-своєму можуть читати різні науки. Це підкреслює і той факт, що богослов’я і філософія мають різні методи, але гармонійно співдіють, відкриваючи справжнє покликання людини до істини й щастя, покликання, яке повністю звершується у вічному житті. Святий Альберт Великий був також людиною глибокої віри та молитви й користувався великим авторитетом у Церкві.
Він помер у Кельні 1280 року, 1622 року був проголошений блаженним, а 1931 року Папа Пій ХІ проголосив його святим і вчителем Церкви.

«Просімо в Господа, – сказав на закінчення катехизи Вселенський Архиєрей, – щоб у святій Церкві ніколи не бракувало вчених, побожних і мудрих богословів, таких, як святий Альберт Великий, що узгіднював своє життя з Божою волею, прагнучи діяти тільки задля Його слави».

Як і кожної середи, Папа коротко з’ясував зміст своєї катехизи французькою, англійською, німецькою, іспанською та португальською мовами, привітав більші групи прочан їхніми мовами та окремо наголосив на тому, що 25 березня Церква відзначає празник Благовіщення (за григоріянським календарем), закликаючи усіх наслідувати приклад Пречистої Діви Марії у Її готовності відповісти на Божий поклик.

http://www.radiovaticana.org

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/