Головна

«У Вифлеємі тайна явилась велика»

«Бог ся рождає», «У Вифлеємі тайна явилась велика», «Во Вифлеємі нині новина»!  Усі знають і співають ці колядки, але хто є автором цих творів? Хто подарував нам радість слухати їх? 

Остап Йосипович Нижанківський - композитор, диригент, громадський діяч. Народився 24 січня 1862  року, а відійшов у вічність  22 травня 1919 року.

Так, саме Остап Нижанківський є автором цих чудових творів, які винесено у наш заголовок. Його життєвий і творчий шлях сповнений щоденною працею. Він є зразком для кожного нас. Народився Остап Нижанківський у с. Малі Дідушичі (за іншими даними у Стрию). Навчався у Дрогобицькій гімназії та Львівській духовній семінарії. Крім того, 1897 р. склав іспит на вчителя музики у Празькій консерваторії. Деякий час був священиком у Завадові поблизу Стрия.

Остап Нижанківський намагався своєю працею закарбувати у народній пам’яті та глибоко пошанувати творчість українських композиторів, таких як: А.Вахнянина, М.Лисенка, П.Ніщинського, М.Вербицького, С.Воробкевича… Саме тому у1885 р. він заснував музичне видавництво "Музикальна Бібліотека" (1885-87), яке публікувало твори цих видатних діячів. Наш земляк був прекрасним диригентом.

Його таланту не було меж. Крім того, що Остап Нижанківський написав різноманітні музичні твори, його репертуар поповнився і деякими колядками, такими як: «Во Вифлеємі нині новина». Слова та музика належить Остапу Нижанківському. Пригадаємо кілька рядків з цієї коляди:

Во Вифлеємі нині новина,
Пречиста Діва зродила Сина:
В яслах сповитий поміж бидляти
Спочив на сіні Бог необнятий.

Вже Херувими славу співають,
Ангельські хори Пана вітають,
Пастир убогий несе що може,
Щоб обдарити Дитятко Боже.

 

Він також написав музику до народної колядки «В Вифлеємі тайна явилась велика».

В Вифлеємі тайна явилась велика,
Там бо народився предвічний Владика.
Богу честь віддаймо, весело співаймо:
"Слава во вишних Богу!"
Богу честь віддаймо, весело співаймо:
"Слава во вишних Богу!"

Мико?ла Го?бдич — український хоровий диригент, засновник і керівник муніципального хору «Київ», лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, стверджує, що Остап Нижанківський є також автором колядки «Бог ся рождає». Тієї колядки, яку так полюбляють саме діти.

Бог ся рождає, хто ж Го може знати!
Ісус Му ім’я, Марія Му Мати!
Тут Ангели чудяться,
Рожденного бояться,
А віл стоїть, трясеться,
Осел смутно пасеться.
Пастиріє клячуть,
В плоти Бога бачуть,
Тут же, тут же,
Тут же, тут же, тут!

Марія Му Мати прекрасно співає,
І хор Ангельський їй допомагає…

Крім музичних захоплень Остап Нижанківський, також активно займався суспільно-політичною діяльністю, відстоюючи інтереси української спільноти. У 1918-19 рр. він входив до складу Української Національної Ради ЗУНР - ЗО УНР 1918-19.

У травні 1919 р. Остап Нижанківський був заарештований польською окупаційною владою і розстріляний у Стрию без судового процесу. Такий сумний фінал цієї великої людини. Однак Остап Нижанківський залишив нам у спадок багатий нарис своєї праці. Він зумів за своє життя осягнути вчителювання, диригентські вміння, композиторське вчення. Він зумів відчути покликання Бога, ставши священиком, а також осягнути політичну діяльність. І ми впевнені, що душа Остапа Нижанківського з великою радістю споглядає з небес на своє творіння, свої колядки, які так щиро співає український люд у часі Різдвяних свят.

Христос Рождається!

Матеріал підготував Олег Качур, спеціально для «Оранти»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/