Головна

«Будьте милосердні, як Отець Ваш милосердний!»

Празник Покрови Пресвятої Богородиці є одним із шанованих празників церкви.

Як виникло це свято?

Коли місто Царгород, столицю Візантії, облягли араби, весь народ ревно молився до Пресвятої Богородиці. Ревно молились і святий Андрій Юродивий та його учень Епіфан. Моління закінчили. Святий бачить видіння, коли Пресвята Богородиця,  разом з святим Іваном Хрестителем та святим Іваном Богословом входить у церкву при супроводі хору Святих. Вона клякає на коліна, молиться, і плаче. Потім встає і знімає з голови свою хустку і покриває весь народ. Видіння зникає, але про це видіння дізнається все місто. Дивним чином завойовники покидають Царгород.

Празник Покрови Пресвятої Богородиці цьогоріч  ми святкували у середу 14 жовтня. Враховуючи те, що переважна більшість парафіян у цей день була зайнята у повсякденній праці, то ж  парох та церковна рада подбали про те, щоб у неділю 18 жовтня ми пригадали про цей празник. Після  Божественної Літургії для вірних було організовано святковий концерт.

Святу Літургію служив отець Ігор Онишкевич. У проповіді священик з акцентував на найбільш важливих аспектах, що випливають з сьогоднішньої Євангелії.

« Дорогі брати і сестри,  Ісус Христос повчає нас: « Коли ви любите тих, що вас люблять, яка вам заслуга? Та ж бо й грішники люблять тих, що їх люблять. І коли чините добро тим, що вам чинять, яка вам заслуга? Та й грішники те саме чинять».  Господь хоче сказати нам, щоб ми робили добро тим, хто нам не чинить добро. Ми повинні позичати людям, не чекаючи отримати щось в замін. Ми маємо бути милосердними, і зробивши добрий вчинок, зразу ж забути про нього. « Любіть ворогів ваших! » - каже Господь. Прощайте ворогам вашим і чиніть їм добро і добро вам вернеться.

Розкажу вам один цікавий і дуже повчальний приклад. Якось у бідної селянки забрав землю її багатший сусід, силою забрав. Це було в радянські часи. Таке траплялося часто. Хазяїн посадив на цій землі пшеницю, огірки, помідори. Щоб ми у такому випадку робили? Очевидно, захищали своє майно, землю. Але ця жінка не протистояла, не злилася, не нарікала на сусіда, натомість, кожного ранку приходила на цю землю і поливала городину. Коли побачив це хазяїн, він «втратив дар мови»: чому вона так робить, чому допомагає мені? - запитував у себе хазяїн. Цей факт кардинально перемінив його. Він засудив свій вчинок у серці своєму, побіг у сільську раду та попрохав сільські власті  віддати землю нещасній жінці.»

Ось так потрібно чинити і нам. Це тяжко, дуже тяжко, але ми повинні старатися робити саме так, адже так вчить Господь. Будьте милосердні, як Отець Ваш милосердний».

Після Богослужіння Отець Ігор Онишкевич оголосив розклад Богослужінь на наступний тиждень. Він поінформував батьків про те, що при парафії вже діє катехитична школа, то ж зволікати не потрібно, а варто віддавати дітей на навчання у Недільну катехитичну школу.

Ось і концерт!

Мистецьку сторінку парафіяльного празника, присвяченого Покрові Пресвятої Богородиці, відкрив дитячий театрально-вокальний гурт під керівництвом Тетяни Стефанишин. У їхньому виконанні прозвучали такі пісні: «Повіяв вітер степовий», « Загриміли в полі, мов громи гармати » та « Гей, ви, стрільці січовії ». Ці твори розповідали про запорозьких козаків, які воювали за свою землю Україну. Адже відомо, що козаки вважали своєю заступницею саме Пресвяту Богородицю. Коли вони ішли в похід, вони обов'язково молилися Їй, щоб Вона оберігала їх і щоб вони повернулися до дому здоровими. Коли козаки поверталися з походу, вони дякували Пресвятій Заступниці, за опіку. Тому не випадково дитячий гурт парафії виконував саме козацькі пісні.

Своїми дивовижними піснями дивували глядачів жіночий ансамбль «Аніма». В їхньому виконанні пролунали різнопланові пісні. Глибоко та емоційно прозвучала пісня «Повіяв вітер степовий».

Микола Остапів приємно здивував усіх глядачів своїм виконанням пісні « Аве Марія ».

Приємно було спостерігати за новоствореним чоловічим колективом при парафії святого Миколая. Мужчини надзвичайно вдало передали емоційний стан, виконуючи ряд пісень, які у минулому співали воїни УПА.

Урочистості завершуються. Отець Ігор подякував учасникам концерту за це дійство. Парох також наголосив, щоб невдовзі, а саме 20 грудня, відбудеться фестиваль  Аскольдів Глас, то ж вже зараз слід готуватись до цього свята.

Ми попросили  художнього керівника концерту Тетяни Стефанишин прокоментувати цю подію:

«Свято Покрови Пресвятої Богородиці ми вже готуємо протягом чотирьох років. Поступово наш репертуар оновлюється новими піснями. Ось наприклад в цьому році ми виконали нову незнану публіці пісню «Калинова балада». Крім того, ми співали відомі, популярні повстанські і стрілецькі пісні, такі як : «Гей, ви, стрільці січовії», «Марш січових стрільців», « Повіяв вітер степовий». Крім цих пісень ми виконували поезію, для того щоб не тільки піснею, а й словом осягнути велич служіння Україні.

Я думаю, що особливо на Аскольдовій Могилі такі концерти вдаються, тому що тут збираються національно свідомі люди, які тебе слухають, сприймають і розуміють тебе. Я дуже була здивована, коли почула, як люди підспівували стрілецькі і повстанські пісні. Думаю, що концерт на Аскольдовій Могилі, не залишив байдужого нікого».

Матеріал та фото Олега Качура

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/