Головна

Жіночий ансамбль «Аніма»

Для мене пісня, наче поклик долі,

Моє натхнення, дум стрімких політ.

Я йду із нею по життєвім полі

Й не зраджу їй до склону своїх літ.

Кружляй же, завжди, пісне, на орбіті,

Брини й мужай в різноголоссі нот,

Про рідний край і нашу пісню в світі

Не забувай, співучий мій народ!

При церкві святого Миколая Чудотворця, що  на Аскольдовій Могилі, гуртується багато творчих людей - митців, художників, артистів, майстрів кінематографу, телеведучих, науковців...

У 2008 році Аскольдова могила об'єднала і нас у творчий колектив - жіночий ансамбль «Аніма». У перекладі з латинської аніма означає душа. Обираючи назву, учасниці втілили у ньому своє головне кредо - прославляти Бога всією душею у співі і в житті.

У складі ансаблю сім осіб - Дмитровська Руслана, Василик Ірина, Гелета Христина, Слобоженюк Олена, Михайлюк Вікторія, Кучерява Надія та Чаплик Катерина.

Для декого з нас, музика є справою життя, фахом, професією, а для когось - захопленням, виплеканим ще з юнацьких років. Учасниці колективу "Аніма" представляють різні області Західної України - Тернопільщину, Івано - Франківщину, Львівщину, Закарпаття, що позначається і на репертуарі колективу.

Перший "офіційний" виступ жіночого ансамблю відбувся 31 серпня 2008 року. Цього дня школярів та студентів а також їхніх батьків, вчителів та вихователів вітали з початком навчального року. У виконанні «Аніми» прозвучали чарівні пісні - "Чом, чом, чом, земле моя", "Радуйся, Маріє". Цими піснями виконавиці віддали під опіку Божої Матері усіх, хто розпочинав навчання.

На святі Покрови Пресвятої Богородиці колектив дарував слухачам знані й улюблені стрілецькі, повстанські пісні. Нам підспівувала уся церковна родина, адже для багатьох глядачів ось ці пісні були знайомими з малку - "Повіяв вітер степовий", "Ах лента за лентою", "Питається вітер смерти", "Там попід лісом, темним бором"...

Важливим етапом для зростання ансамблю стала участь у ІІ фестивалі-конкурсі духовної пісні "Аскольдів глас", який проходив 20 грудня 2008 року. Фестиваль організувала парафія св. Миколая Чудотворця, що на Аскольдовій могилі. Для виступу були відібрані самобутні авторські твори - "У царстві Твоїм" (муз. В.Чучмана) та щедрівка "Щедрий вечір" (муз. К.Стеценка). Наполеглива робота над образним змістом творів принесла колективу диплом ІІ ступеню фестивалю та схвальні відгуки професійного журі.

Ансамбль долучився і до іншого заходу, що відбувся невдовзі - 17-го січня 2009 року. На вечорі "Від Різдва до Йордану" виконавиці вітали гостей свята колядками та щедрівками.

На вечорі вшануванні пам'яті славетного Кобзаря - Т. Г. Шевченка (10 березня) "Аніма" також не залишилася осторонь. У виконанні колективу лунали "Думи мої", "Реве та стогне Дніпр широкий", "Якби мені черевики", "Така її доля", "Заповіт" та ін.

Згодом ще не один мистецький захід прикрасили своїм співом парафіянки церкви св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій могилі учасниці "Аніми".

У творчих планах колективу подальше ознайомлення із зразками богослужбових, авторських та народно-обрядових творів, спів на Славу Богу, Україні та радість добрим людям!

Матеріал та фото Катерини Чаплик, «Оранта»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/