Головна

«Відчуваємо, що ви приїхали не тільки до православних, а й до всіх українців», – Блаженніший Святослав до Вселенського Патріарха Варфоломія

vrciro-23-08-2021-7Всеукраїнська рада Церков і релігійних організацій під головуванням Блаженнішого Святослава, Отця і Глави УГКЦ, зустрілася з Вселенським Патріархом Варфоломієм, архиєпископом Константинополя – Нового Риму, який з нагоди 30-річчя відновлення Незалежності України перебуває з офіційним візитом в Україні. Зустріч відбулася 23 серпня 2021 року в Київській православній богословській академії з ініціативи Патріарха Варфоломія.

«Ваша Всесвятосте, ми дуже дякуємо за це ваше унікальне запрошення. Це ви запросили сьогодні нас і дали нам можливість цієї унікальної історичної зустрічі під час вашого візиту до України з нагоди 30-ї річниці нашої Незалежності», – сказав Блаженніший Святослав, звертаючись до Вселенського Патріарха на початку зустрічі.

Глава УГКЦ коротко представив Його Святості історію, спосіб і види діяльності Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій і подякував за постійну увагу до України: «Ви є добрим другом і приятелем України. Щороку ми з великою увагою слухаємо ваші звернення і послання, які спогадують трагічні сторінки нашої історії, зокрема ваші слова до світової громадськості про Голодомор як великий геноцид нашого народу».

Від імені всієї Ради Церков Блаженніший Святослав подякував Вселенському Патріарху за те, що він, як добрий пастир, відчуває і всі сучасні болі українського народу.

«Під час вашого візиту ви пом’янули наших героїв, наших воїнів, які віддали своє життя за незалежну Україну. Ви зустрілися з кримськими татарами, з біженцями з Криму, щоб відчути їхній біль. А сьогодні ми маємо можливість розповісти вам про широке релігійне життя в Україні і відчуваємо, що ви приїхали не тільки до православних, а й до всіх українців, незалежно від їх національної, етнічної, конфесійної приналежності. Від імені всього релігійного середовища ми сьогодні вітаємо вас у Києві», – наголосив Глава УГКЦ.

Блаженніший Святослав звернув увагу, що Патріарх Варфоломій на міжнародному рівні дбає про питання екології і захисту довкілля. «Україна позначена трагедією Чорнобильської катастрофи. І ми особливо відчуваємо, що сьогодні питання захисту довкілля стоїть у центрі уваги всього людства і, зокрема, релігійного товариства», – додав головуючий у ВРЦіРО.

Під час зустрічі було неодноразово згадано історичний візит в Україну святого Івана Павла ІІ, Папи Римського, у 2001 році, під час якого Єпископ Риму провів подібну зустріч з ВРЦіРО.

Вселенський Патріарх у своєму слові наголосив на важливості міжхристиянського та міжконфесійного діалогу в сучасному світі та зазначив, що для нього честь і привілей бути сьогодні серед членів ВРЦіРО, які всі разом символізують надію України.

«Діалог є засобом, за допомогою якого ми покликані вирішувати наші розбіжності, сприяти стійкості, боротися проти упередженості та нетерпимості, будувати мир та злагоду, солідарність і співробітництво. Це знак надії, що, незважаючи на жахи ХХ століття, найбільш жорстокої ери в історії людства, наше розуміння діалогу стає дедалі вагомішим інструментом для побудови мостів та примирення. Цей рух зближення та примирення у нашому світі чітко підтверджується залученням християн до екуменічного діалогу», – підкреслив Вселенський Патріарх.

Зробивши короткий екскурс в історію екуменічного руху, Його Всесвятість зазначив, що від половини ХХ столітті й до сьогодні багато екуменічних та інших зв’язків, які зближують християн, свідчать про спільне бажання, передовсім Православної і Католицької Церков, відновити єдність у співпричасті.

Патріарх Варфоломій підкреслив, що істотною передумовою ефективного діалогу є взаємна довіра. «Ми не зможемо насправді пізнати і зрозуміти іншого, якщо не матимемо зустрічі, у якій довіра переважає – каже він. – Ми твердо віримо в силу і переконання справжнього діалогу, у якому немає переможених».

Крім того, під час зустрічі кожен з членів ВРЦіРО мав змогу представитися і коротко розповісти про Церкву чи релігійну організацію, яку представляє.

Блаженніший Святослав, вітаючи Його Святість Патріарха Варфоломія від імені Української Греко-Католицької Церкви, підкреслив, що для УГКЦ Константинопольська Церква є Церквою-матір’ю. «Ми, як Церква, що народилася в Хрещенні святого князя Володимира, дякуємо вам за світло Христового Євангелія, яке материнська Церква дарувала нам тут, в Україні. Ми з вдячністю розбудовуємо і несемо це Євангеліє. Дякую за кожну можливість із вами зустрічатися і сподіваюся, що діалог і співпраця будуть тільки розвиватися», – сказав Глава УГКЦ.

Відтак відбувся обмін пам’ятними дарунками.

Вселенський Патріарх Варфоломій подарував Блаженнішому Святославу панагію зі своїм підписом.

«Для мене це символічний знак того, що материнська Церква з увагою ставиться до своєї доньки, а ми, як Церква-донька, з повагою ставимося до Церкви-матері. Панагія – це знак єпископської гідності. І отримати з рук Патріарха панагію – це ознака визнання єпископської гідності не тільки для мене, а й для єпископату нашої Церкви», – розповів Блаженніший Святослав.

Відтак Глава УГКЦ подарував Патріарху Варфоломію від імені ВРЦіРО пам’ятну медаль, виготовлену з нагоди ювілею 25-річчя заснування Ради, а від імені УГКЦ – набір патріарших відзнак: хрест, енкольпіон і панагію.

На завершення зустрічі Вселенського Патріарха з членами ВРЦіРО відбулося висадження дерев у парку на Володимирській гірці.

Департамент інформації УГКЦ,

фото: Олександр Савранський

Джерело: http://news.ugcc.ua/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/