Головна

Папа: Святий Дух чинить можливим спілкування, творячи єдність у розмаїтті

cropped.750.422Бог знає, як відчинити наші серця. На цьому Святіший Отець наголосив перед проказуванням молитви «Царице Неба» в урочистість Зіслання Святого Духа.

Після Святої Меси в неділю П’ятидесятниці, Папа Франциск опівдні ще раз зустрівся з вірними, які зібралися на площі Святого Петра у Ватикані на останнє в цьому році проказування молитви «Царице Неба». Промовляючи 23 травня 2021 р. з вікна Апостольського палацу, він зупинився на розповіді Діянь Апостолів про те, що трапилося в Єрусалимі через п’ятдесят днів після Ісусового воскресіння.

Досвід реальний і символічний

Отож, учні зібралися разом, а з ними була також Діва Марія. Ісус сказав їм залишатися в місті, доки не отримають з висоти дар Святого Духа. І він явився як гуркіт, що несподівано почувся з неба, як «сильний вітер», що наповнив дім, у якому вони перебували. «Йдеться, отже, про реальний досвід, але також символічний», – зазначив Папа, пояснюючи, що він, насамперед, об’являє, що «Святий Дух є немовби сильним і вільним вітром».

«Його неможливо контролювати, зупинити, ні виміряти, а навіть передбачити напрямок. Він не дозволяє вкладати себе в наші людські вимоги, в наші схеми та упередження», – сказав Святіший Отець, додаючи, що Святий Дух походить від Бога Отця та Його Сина Ісуса Христа, виливаючись на Церкву, на кожного з нас, «даючи життя нашим умам і нашим серцям».

Відкрити серце

Далі Наступник святого Петра звернув увагу на те, що в день П’ятидесятниці Ісусові учні ще були дезорієнтовані та налякані, не наважувалися вийти назовні. Також і ми, іноді, віддаємо перевагу тому, щоби «перебувати в захисних стінах наших середовищ». «Але Господь знає, як досягти нас та відчинити двері наших сердець», – сказав Папа, вказуючи на те, що Він посилає Святого Духа, Який перемагає всі наші хитання, непевність, демонтує наші фальшиві забезпечення.

«Святий Дух учиняє нас новим створінням, як зробив того дня з апостолами. Він оновлює нас. Вони, отримавши Святого Духа, вже не були такими, як до цього, Він змінив їх, вони вийшли та почали проповідувати, що Ісус воскрес, що Господь з нами, і то так, що кожен розумів їх своєю мовою», – зазначив Святіший Отець, підкреслюючи, що перемінивши серця та розширивши погляд учнів, Він зробив їх здатними «переказувати всім великі Божі діла», переступаючи через культурні та релігійні бар’єри, здатними досягати інших, шануючи їхні можливості слухання та розуміння. Іншими словами, «Святий Дух відриває на спілкування різних людей, здійснюючи єдність і вселенськість Церкви».

Заклики Папи

Після проказування молитви «Царице Неба», Папа скерував свою думку до Колумбії, закликаючи молитися за те, аби «дорогий колумбійський народ зумів прийняти дари Святого Духа, аби завдяки серйозному діалогові віднайти справедливі розв’язки багатьох проблем, від яких особливо страждають найбідніші». Він закликав уникати з огляду на гуманітарну ситуацію «шкідливої для населення поведінки в здійсненні права на мирний протест».

Святіший Отець також закликав молитися за мешканців міста Ґома в ДР Конго, змушених втікати через виверження вулкану Ньїраґонґо.

Нагадавши про «День молитви за Церкву в Китаї» та привітавши салезіянську чернечу родину зі святом їхньої Небесної покровительки – Діви Марії, Помічниці християн, Папа також подякував усім, хто брав участь у численних ініціативах з нагоди Року Laudato si’, який завершується завтра. «Це шлях, яким ми повинні далі прямувати разом, прислухаючись до волання землі та бідних», – мовив він, анонсуючи запуск «Платформи Laudato si’», оперативної семирічної програми, покликаної допомагати приймати стилі життя в дусі сталості.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

Джерело: https://www.vaticannews.va/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/