Головна

Глава УГКЦ у Квітну неділю: «Христос показує, що голос молодих людей є важливий»

verbna-nedilya-01Сьогодні Христова Церква кличе нас ніколи не співати «Осанна» жодній людській силі й хизуванню могутністю якогось земного володаря. Натомість запрошує приймати силу, співати «Осанна» лише тому, у чиїх руках справді лежить джерело нашого життя і над ким смерть не має сили. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у Квітну неділю в Патріаршому соборі Воскресіння Христового.

Сьогодні ми святкуємо радісне, одне з найбільших християнських свят літургійного року – Вхід Господній у Єрусалим.

«Найважливіше і найцікавіше, що сьогодні в тому тріумфі наш Господь приймає славу не від тогочасних ізраїльських еліт, мудреців чи інших могутніх світу. Він, як би ми сьогодні сказали, надає суб’єктності молоді й дітям. У тогочасному світі вони не мали голосу, але сьогодні отримують його від Бога. Сам Христос показує, що голос молодих людей є важливий. Вони відкривають правду про ту подію на очах у всіх, хто прийшов до Єрусалима на Пасху», – сказав проповідник.

Молодь вигукує ці біблійні слова: «Осанна во вишніх! Благословен, хто йде в ім’я Господнє».

«Сьогодні Христос чинить певні символічні жести, – пояснює Глава Церкви, – про які пишуть пророки. Здійснює пісню царя Давида, яку ми чуємо у Псалмі 19. Каже Давид: одні кіньми, інші колісницями, а ми ім’ям Бога нашого є сильні. Христос сідає не на коня, натомість на осля, як це колись зробив цар Давид, щоб продемонструвати силу не людини, а Бога. Бо тоді цар Давид хотів показати, що він переміг своїх ворогів не власною здібністю, а ця перемога є виявом того, що Бог Ізраїлю є разом зі своїм народом».

Блаженніший Святослав переконує, що жодна зброя, яка, де-факто, є носієм смерті, не матиме успіху в протистоянні з могутнім Месією, здатним підняти з гробу померлого, дати життя тим, хто в Нього вірить.

Нинішнє свято, запевняє духовний лідер, є тріумфом не людської сили, а сили Божої. Це тріумф Бога, який приходить до людини, не чекаючи від неї слави. Бо багато з тих, що сьогодні вигукують «Осанна», буквально за кілька днів перед Пилатом кричатимуть: «Немає в нас царя, окрім римського кесаря. Розіпни його!».

Проповідник відзначає, що ми сьогодні маємо тішитися, що Бог вкотре приходить до нас. «У цей день Бог посилає особливе слово до українців, кажучи: не бійтеся демонстрації сили, яка ось на ваших кордонах, на ваших очах показує і хоче вас залякати. Послухайте слово пророка Давида. Ті кіньми, колісницями, танками є сильними, а ми є сильні іменем Бога нашого, який сьогодні урочисто, тріумфально входить у наше місто, у наш Київ, як новий Єрусалим, у наше серце, що приймає свого Царя», – наголосив Глава Церкви.

За словами Блаженнішого Святослава, сьогодні ми з особливим словом звертаємося до нашої української молоді в Україні та на поселеннях і особливо молимося за неї.

«Господь хоче своєю силою зробити сильною молоду людину, яка відкриває Йому своє людське серце, приймає Його як свого Царя і Бога і на Його силі хоче будувати свою надію, своє життя, свою земну дорогу», – додав духовний лідер.

Департамент інформації УГКЦ

https://www.youtube.com/watch?v=lWstzagBu60&t=2s

Джерело: http://news.ugcc.ua/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/