Головна

Храм парафії Рівноапостольної блаженної княгині Ольги в м. Біла Церква.

BTSЗ листопада 2019 р. у місті Біла Церква ,Київської області розпочалося будівництво храму парафії Рівноапостольної блаженної княгині Ольги УГКЦ.

Ця подія має два виміри: духовний та історичний.

В духовному вимірі – в Білій Церкві греко-католицька спільнота, а також всі люди доброї волі мешканці міста, отримали подарунок від Господа – стале місце моління – місце, де постійно можна зустрітися з Євхаристійним Христом в Святому Причасті, Святих Тайнах, Святому Письмі.

Історичний вимір події вказує на відновлення історичної справедливості в Білій Церкві. Адже перші греко-католицькі храми на Білоцерківщині згадуються вже в XVII ст., а їхній розквіт припадає на XVIII ст., коли греко-католицькі громади на берегах Росі і її приток, окрім поновлення старих святинь, збудували нові. Тоді Слово Боже звучало в семи греко-католицьких церквах у Білій Церкві. Йдеться про церкви св. Миколая Чудотворця, св. апостолів Петра і Павла, Покрова Пресвятої Богородиці, Преображення Господнього, Різдва Христового, Святої Трійці та Успіння Пресвятої Богородиці. Навколо Білої Церкви у XVIII ст. було 22 греко-католицьких храми, що прикрашали навколишні села – Блощинці, Іванівку, Коженики, Мазепинці, Малу Антонівку, Малу Вільшанку, Малу Сквирку, Макіївку, Матюші, Озерну, Острійки, Пилипчу, Потіївку, Сухоліси, Трушки, Узин, Фурси, Храпачі, Черкас, Чупиру, Шкарівку і Яблунівку. Мешканці решти сіл, присілків і хуторів на Білоцерківщині були парафіянами цих церков.

В останні роки XVIII ст. Білоцерківщина була окупована Російською імперією та включена разом з цілою Правобережною Україною до свого складу. Тоді за наказом імператриці Катерини ІІ більшість греко-католицьких храмів була переведена на православний обряд. Так більша частина білоцерківських християн стали конфесійно православними. Проте й тоді чимало парафіян залишилися вірними Греко-Католицької Церкви. В деяких селах (зокрема, у Потіївці) були збудовані греко-католицькі каплиці. Проте і їх було закрито в 1839 р., коли Греко-Католицьку Церкву на теренах Російської імперії було насильницьки приєднано до Російської Православної Церкви.

Лишалася греко-католицька спадщина – храми (вже православні), їхнє начиння, документи і спогади. Проте дерев’яні церкви мають свій вік. Їх перебудували в другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. за уніфікованими російськими проектами. Начиння здебільшого не пережило більшовицького пограбування і знищення церков у 1930-х роках.

Фактично сьогодні в Білій Церкві вперше за два століття відновлюються величний собор в історичному центрі міста, при відкритті якого, на сталому місті будуть постійні богослужіння і покровителька парафії бл. Ольга якраз прикладом свого життя (особистого – духовного навернення та передання віри що призвело до навернення цілої держави) допомагатиме нам поглиблювати, відновлювати та розвивати свою віру.

Громада на сьогодні не є чисельною, однак є вельми згуртованою. Ми звертаємось до Вас про допомогу на будівництво нашого храму, який стане духовною перлиною не лише Білої Церкви чи Київщини, але і усієї України!

Реквізити для перерахунку коштів :

5167 9856 6038 5055 картка ПриватБанку «настоятель храму Мерімерін Євген 067 797 18 79»

Збудуймо Церкву разом!!!

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/