Головна

На Теплого Миколи запрошуємо на освячення дзвіниці-карильйону

22 травня, у день храмового празника УГКЦ Святого Миколая Чудотворця, відбудеться освячення дзвіниці - карильйону, що на території Аскольдової могили. Вперше над Дніпром прозвучить 51 дзвін. Почнеться така мистецька сторінка  на Аскольдовій могилі із молитви за Україну "Боже, великий, єдиний...".  У неділю, 26 травня, о 14 годині відбудеться концерт на честь відкриття карильйону. Відтоді щодня о 14 годині усіх парафіян та гостей столиці вітатиме електронна версія семи композицій.

Карильйон – музичний інструмент, що складається з темперованих дзвонів (їх має бути не менше ніж 23), поєднаних зі спеціальною механічною клавіатурою. Клавіатура карильйону має паличковий мануал і педаль, схожу на органну, поєднані копуляцією у середньому регістрі. Карильйон виник у Фландрії у ХV столітті в результаті заміни барабану баштових годинникових курантів на пульт для механічного керування дзвонами.

Перші твори, написані спеціально для карильйону належать фламандському музиканту з ливарної династії Mаттіасу Ванден Гейну (Matthijs Vanden Gheyn, 1721 –1785). Мистецтво гри на інструменті набуває розквіту з двадцятих років минулого століття, завдячуючи діяльності засновника першої в історії школи карильйону у місті Мехелен (Бельгійська Фландрія) Жефа Денейна (1862–1941). В Україні перший карильйон (з 50-ти дзвонів) був відлитий і змонтований вітчизняними майстрами на честь відновлення Свято-Михайлівського золотоверхого собору у 1999 році. У 2014 році був освячений карильйон дзвінниці Гошівського монастиря УГКЦ, відлитий у Нідерландах на кошти парафіян. Того ж року було завершено приватний пересувний карильйон братів Сергія та Леоніда Ботвінко, 50 дзвонів, якого також відлиті у Нідерландах, і розпочато виготовлення навчальних механічно-електронних карильйонів за власною технологією українських майстрів. З 2015 року у Гошівському монастирі відбувається щорічний Міжнародний фестиваль карильйонного і дзвонового мистецтва "Дзвони Ясної Гори єднають усіх". У 2016 році у Києві відбуся перший в Україні офіційний концерт для карильйону з симфонічним оркестром Президенської адміністрації під орудою народного артиста України Анатолія Молотая. Солістка – кандидат мистецтвознавства Ірина Рябчун, перша в Україні професійна карильйоністка, що отримала диплом Бельгійської Королівської школи ім. Жефа Денейна і зарахована до професійних карильйоністів Всесвітньої Федерації Карильйону (WFC). У 2019 році завершується будівництво баштового карильйону на 50 дзвонів, відлитих у Нідерландах на дзвіниці Церкви Святого Миколая (УГКЦ) на Аскольдовій могилі. Його інавгурація планується на 22 – 26 квітня 2019 року. Ще один карильйон, наразі виготовлений вітчизняними майстрами, розміщений на дзвіниці відновленої Свято-Феодосівської церкви (УПЦ). За вимогами Всесвітньої Федерації Карильйону інструмент обов’язково мусить мати спеціальну паличкову клавіатуру з педаллю. Тож деякі вже існуючі українські набори налаштованих дзвонів, таких як до прикладу має Спасо-Преображенський собор у Києві (Теремки), у перспективі можуть стати повноцінними карильйонами.

Для "Оранти",  Ірина Рябчун

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/