Головна

Ікона «Молитва Папи» на Аскольдовій Могилі

У крипті храму святого Миколая відтепер висітиме нова та досить символічна ікона – «Молитва Папи», виконана спеціально до 17-ї річниці приїзду Папи Римського Івана Павла ІІ до України. Адже, саме наша церква на Аскольдовій Могилі, стала першим храмом, який відвідав тоді Найсвятіший Отець. З цієї нагоди, 23 червня, владика Василь Тучапець, Екзарх Харківський очолив у церкві святого Миколая Божественну Літургію, а вже по її завершенні в присутності вірних, як і планувалося було освячено цей образ.

Написанням ікони займався молодий художник, дизайнер Богдан Родюк-Чекан - син відомої української актриси та журналістки Олени Чекан та відомого архітектора Станіслава Родюка. І саме завдяки цікавій історії вінчання своїх батьків, пан Богдан познайомився та потоваришував з отцем Ігорем - парохом церкви святого Миколая.

Одного разу, під час їхньої спільної зустрічі, отець-настоятель запропонував іконописцю намалювати образ, присвячений Апостольській подорожі Папи на Україну, та зокрема і його відвідин храму на Аскольдовій Могилі, й пан Богдан радо погодився. «Головним завданням у створенні цієї ікони було те, щоб кожна людина, котра побачить цю ікону прийшла до Ісуса Христа, щоб вона змогла побачити Його, доторкнутися до Його ран, Його страждань та Воскресіння. Адже, саме Воскресіння є найголовнішим у християнстві. Також, я дуже хотів, щоб ця ікона стала потужним захистом для України та нашого народу» - розповідає митець.

 

Ікона «Молитва Папи» є дуже цікавою та досить незвичною, в порівнянні з іншими традиційними іконами. Для її написання використовувалися такі сучасні технології, як векторна графіка та друк ультрафіолетовими чорнилами, а її особливістю є те, що художник виконав її на дзеркальному пластику, щоб кожен, хто приступає до неї зміг побачити себе перед Господом.

Богдан Родюк-Чекан пояснює, що у зв’язку з тим, що його батько був архітектором, то для написання цього образу він вирішив взяти за основу реальний план церкви святого Миколая на Аскольдовій Могилі, та зобразити там відбиток руки Папи Івана Павла ІІ з Vatican Splendors. Також, згідно задуму художника ікона осяяна полум'яніючим Святим Духом у молитвi «Вiрую», слова якої в'ються навколо церкви, вказуючи таким чином, усім вірним шлях до Бога. На іконі знаходяться ще й особистий герб Найсвятішого Отця, як символ його понтифікату та освячений Ним, червоний хрестик, подарований художнику ще під час його паломництва до Ватикану у 2000 році.

Тож, щиро дякуємо пану Богдану за допомогу в написанні цієї ікони для нашого храму та надіємось, що вона стане для нас іконою миру, та захистить весь український народ від всяких бід та незгод.

 

Мельникович Ольга, спеціально для «Оранти»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/