Головна

Для чого потрібно носити хрестик? Чи можна його дарувати?

08Ще з давніх часів хрест, на якому помер Ісус Христос, став предметом шанування, символом жертви Спасителя. І вже перші християни зображали хрести в катакомбах, хрестом себе знаменували і хрестом благословляли. Хрести також зображували на тілі або носили таємно зі страху переслідувань та щоб язичники глузуваннями не паплюжили святиню. У народі хрест вважався найнадійнішою зброєю для боротьби з нечистою силою. Ходити без натільного шийного хреста вважалося на Русі великим гріхом. Слову і клятві людини без хреста не довіряли.

Сьогодні модно носити на шиї хрестик. Проте слід обов’язково пам’ятати, що натільний хрест – це у жодному випадку не талісман-оберіг, а святиня. Отже, не можна ставитися до нього лише як до ювелірної прикраси. Та хоча, з одного боку, неусвідомлене використання натільного хрестика – це знецінення його священного значення, та з іншого, навіть за умови неусвідомлення цінності хреста, він не втрачає своєї спасенної дії і допомагає людині рости духовно. Споглядаючи на розп’яття, хоч би й маленьке, людина скеровується до покаяння, святості й вічного життя. Натільний хрестик носиться на тілі, тому так називається. Одягати хрестик поверх одягу право мають лише священики.

Хрестик зобов’язаний носити кожен християнин, не треба виставляти його напоказ, як і медальйон Богоматері. Вони мають бути завжди на тілі, тим паче тоді, коли християнин йде до причастя, сповіді чи приймає іншу Святу тайну.

Християнин повинен старатися його не знімати. Прийнято цілувати свій натільний хрест по закінченні вечірніх молитов. У час небезпеки або коли на душі неспокійно, добре поцілувати свій хрестик і попросити Бога оберігати.

Не раз в людей виникають запитання, чи можна дарувати хрестик?

Хрестик – це особливий подарунок і дарувати його можна. Робити це треба зі світлою душею і добрими побажаннями близькій людині.

Зазвичай натільні хрестики дарують дітям у день хрещення, хрещенні батьки. Цим вони благословляють своїх хрещеників на щасливе і радісне життя.

Багато хто задається питанням, чи можна дарувати хрестик коханій людині? Звичайно що можна. Це буде прекрасний подарунок. Важливо щоб він був під час носіння освячений.

Зараз у віруючих людей, так і просто у туристів є можливість відвідувати святі місця. Кожній людині хочеться щось привезти звідти для своїх родичів чи близьких друзів. Хрестики, ікони, медальйони з зображеннями святих будуть найкращими подарунками. Тільки такі речі не повинні сприйматися як прості сувеніри.

Що робити, якщо знайшли хрест?

Якщо знайшли у церкві, краще віддати його священикові, щоб він оголосив про знахідку. Якщо знайшли на вулиці – обов’язково підніміть. Християнин не має права переступати через хрест… Є кілька варіантів, що робити із знайденим хрестиком, якщо немає його власника. Перший: якщо не маєте натільного хреста, носіть його самі. Другий: подаруйте його комусь іншому. Третій: здайте знайдений хрестик у ювелірний магазин, і отримані за нього гроші віддайте тому, хто їх найбільше потребує. Четвертий – віднесіть хрестик до церкви. Священик вирішить, що з ним робити.

“Християнський хрест – це заклик до любові, з якою Ісус пожертвував Собою, щоб врятувати людство від зла й гріха» – наголошував  Папа Франциск.

http://rodyna.ugcc.org.ua/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/