Головна

Іван Франко та ідоли театру

1251353601_113285_image_largeУ серпні, перед величним парзником Успіння Пресвятої Богородиці, парафіяни УГКЦ на Аскольдовій горі  святкували день народження видатного поета-гуманіста Івана Франка. Не забули вірні   священні уроки та вплив  його побратима по перу Василя Щурата, автора літературно-критичних есе, підказки  на путях Господніх.

В молоді роки  ранимий поет І.Франко родом із села Нагуєвичі  описав  сумний цикл поезій «Зів‘яле листя» про нещасливу, не розділену гарячу  любов  до панночки-дворянки Ольги Рошкевич; відображував  зневіру,декаданс, занепад у суспільстві, тобто «крах ілюзій». Василь Щурат доброзичливо змалював Івану Франку картини воскресіння народів, порадив  більше  думати про Пресвяту Діву Марію з  Божим Сином. І, зрештою Іван Франко облишив виливати  зневірені рядки про панночку Ольгу, створив поему «Мойсей» та есе «Сотворіння світу».

У діалогах релігійного поета Василя Щурата з Іваном Франком  у пресі  видно протилежності та «суперечки-словопріння  ідолів», за висловом англійського філософа Френсіса Бекона, автора  книги «Новий Органон». «Новий Органон» повчає про чотири типи ідолів: ідоли площі та ринку, ідоли театру, ідоли роду, ідоли печери - «неосвічені  люди». В. Щурат називав Івана Франка «декадентом»  у пресі,  що сльози   проливає через жінку-красуню та  носить «Зівяле листя». У відповідь І. Франко  написав поезію «Який я декадент? Я - син народа, що вгору йде, / Хоч був запертий в льох».

В. Щурат  подав приклад духовно-релігійних переспівів про подорож Богородиці та Йосифа до Єгипту –втечу від царя  Ірода. Словопріння ідолів -поетів зачарувало читачів, до цього часу сперечаються: а якби Василь Щурат  не  вказав Іванові Франку  думи про Діву Марію, написати про пророка Мойсея? Якби не піддав критиці жалі за панночкою Ольгою? – то Іван Франко залишився  б співцем жінки Ольги, а не співцем  пророка  Мойсея, може, не створив би поеми «Мойсей». Дякуємо Божим дарам  Святого Духа!

Катерина ПАСІЧНА, поетеса, для «Оранти»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/