Головна

«Святим духом покликаний служити»

6987539 липня, у 40-ий день відходу, у вічність Блаженнішого Любомира Гузара, Верховного Архиєпископа-емерита у крипті Патріаршого собору Воскресіння Христового у Києві, де й поховано Блаженнішого Любомира, відбулася Панахида. Згадували Його та молилися за душу усопшого у всіх греко-католицьких храмах України та за кордоном.

У церкві святого Миколая Мирлікійського на Аскольдовій Могилі пом’янули Блаженнішого Любомира презентацією фотоальбому зі світлинами про найбільш важливі віхи його життя, пов’язані саме з Аскольдовою Могилою. «Назва збірки «Святим духом покликаний служити» не випадкова, - пояснює парох церкви от. Ігор Онишкевич: - Святим Духом він був покликаний служити Богу, церкві та людям. Адже саме 2 червня 1996 року, на Зелені свята, у дні п’ятидесятниці,  у нас, на Аскольдовій могилі, відбулося урочисте введення на престіл новообраного Екзарха Києво-Вишгородського владики Любомира Гузара. І 31 травня 2017 року, також у дні п’ятидесятниці, Зіслання Святого Духа, він був покликаний Господом до неба».

На презентацію збірки на Аскольдову Могилу завітала троюрідна племінниця Блаженнішого Любомира Гузара пані Тетяна Ставнича. Саме ці перші фотографії збірки про введення владики на престіл дуже вразили її. «Я бачила їх вдома, у Вашингтоні! Моя мама тоді приїжджала до Києва, була тут, на Аскольдовій Могилі, і дуже раділа за брата. – розповіла пані Тетяна. - Перед тим, як поїхати до Риму він ще встиг мене, малу, похрестити у Вашингтоні. А 15 років тому вуйко Любко покликав мене до себе, у Київ. Я приїхала на півроку, бо треба було трохи допомогти,  і залишилася на 15 років! Але я дуже рада, бо мала можливість бути ближчою до вуйка Любка. Для кожного з нас це дуже дорога особа, залишились незабутні спомини».

Загалом у збірці 21 світлина авторства фотохудожника, почесного члена спілки художників України  Ігоря Андрійовича Савицького, парафіянина храму на Аскольдовій Могилі. Попри спогади про Блаженнішого Любомира, тут зафіксовані історичні миті храму св. Миколая: освячення відреставрованої церкви у 1998 році за участі Блаженнішого Любомира, освячення копії чудотворного образу Зарваницької Богородиці, візиту в 2001 році на Аскольдову могилу Святійшого Отця Івана Павла ІІ, відзначення 28 липня 2010 року річниці Володимирового хрещення України- Руси,  тощо. «Я намагався, щоб наша історія була вшанована», - так скромно про свою плідну та нелегку працю висловився митець. Є сподівання,  що з його величезного архіву світлин, де йому вдавалося спіймати реальні моменти життя людей,  можна видати ще не один альбом. Ця збірка видана коштом Ірини Варагаш та родини Качанів у видавництві Івана Малковича «А-БА-БА-Га-ЛА-МА-ГА».

Фото: Ігор Міняйло

https://www.facebook.com/askoldovastudia/posts/1082996818511854

Слава Станіславська, для «Оранти»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/