Головна

Світлої пам’яті батька нашої сучасності Блаженнішого кардинала Любомира (Гзара)

CRW_0916Він робив наше серце місцем любові до Бога і України

Відійшов до Господа добрий пастир любові Христової, молитви і праці.

Ми греко-католики Києва зустріли Владику Любомира Гузара 2 червня 1996 р. на Аскольдовій Могилі у Церкві св. Миколая Чудотворця у свято Пресвятої Трійці П’ятидесятниці. Владика був одягнутий у каптур українського монаха Києво-Печерської Лаври часів Київської Руси. Тим підкреслюючи, що греко-католицька Церква повернулась до свого джерела Хрещення Рівноапостольним Василієм князем Київським. Церемонія розпочалась з привітального слова Кир Павла Василика, котрий виступив від імені Блаженнішого Мирослава Івана Кардинала Любачівського, а відтак очолив Божественну Літургію введення на престіл.

Екзархія і Київ отримали свого єпископа. Пам’ятаються перші зустрічі Владики з священиками Києва, його добре і спокійне слово. Блаженніший давав можливість виговоритись, обґрунтувати свою позицію і мудрим словом, а часто своїм вислуховуванням давав розв’язку справи.

Пригадую Владика попросив мене парафіяльною машиною Жигулі четвірка везти його на візитацію в Камянець-Подільськ, Луцьк, Берестечко. Ця подорож  і постійне слухання слова Владики дало натхнення служити Богові і радіти з найменшого і невтомно працювати.

Ювілейний 2000 рік Божий Блаженніший зустрів Архиєрейською Літургією на Аскольдовій Могилі і освятив копію Зарваницької Богородиці написаної на дошці і згодом подарована парафії о. Юрія в Золотоноші.

Так невидимо, за життя, Блаженніший Любомир молитвою творив і боронив Аскольдову Могилу джерело віри Христової  і державності Руси-України. На голос він пам’ятав кожного священика з котрим починав відроджувати і повертати Київську Христову Церкву на Дніпрові кручі.

Знаємо і віримо що наш Владика невидимо молиться з нами за єдність Київської Церкви, за мир на  Донбасі, його мудрі пастирські слова будуть творити наше майбуття.

Митрофорний протопресвітер, парох, отець Ігор Онишкевич

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/