Головна

«Аскольдів Глас» - 2009

24 травня у греко-католицькій церкві святого Миколая, що на Аскольдовій могилі, відбувся фестиваль «Аскольдів Глас».Саме на цей день припало ще свято літнього святого Миколая.

Твори добро...

Цей святковий день розпочався Божественною Літургією. Святу Літургію очолив єпископ УГКЦ Богдан Дзюрак. Владика виголосив вельми змістовну проповідь, наголосивши: «Сьогоднішню неділю називають неділею Сліпородженого, яка розповідає нам про те як Ісус Христос зцілив людину, яка від народження була сліпою. Він відкрив йому очі, але не тільки очі фізичні, але і очі духовні. Сліпець відкрив для себе Божу любов і Божу доброту. Він побачив любов Ісуса Христа до нього. Він поклонився йому і почав йому служити».

Єпископ Богдан також пригадав про літнє свято чудотворця Миколая: «Сьогодні ми святкуємо празник св. Миколая. Ім'я Миколай є найулюбленішим ім'ям у нашому народі. Святий Миколай займає важливе місце у нашому житті, не тільки тому, що ми святкуємо це свято двічі на рік: в грудні, і у травні, - але ще і тому, що кожний тиждень ми згадуємо його пам'ять щочетверга».

Владика наголосив також у проповіді на тому, що кожен християнин повинен уподібнюватись до святого Миколая, роблячи добрі вчинки. Він надіслав слово вдячності парохіянам та настоятелеві храму отцю Ігореві Онишкевичу за повсякчасну підтримки малозабезпечених, сиріт, дітей вулиці та хворих на СНІД.

Також єпископ Богдан дав вірним добру пораду та своєрідне домашнє завдання - намагатись хоча б одну добру справу робити щодня.

Після Божественної Літургії відбулося освячення води та хресний хід, під час якого єпископ Богдан окропив віруючих свяченою водою.

 

Довгоочікуваний фестиваль...

Далі  розпочався довгоочікуваний фестиваль духовної пісня « Аскольдів Глас».Мистецьку сторінку парафіяльного празника відкрив дитячий театрально-вокальний гурт парафії під керівництвом Тетяни Стефанишин. У їхньому виконанні прозвучали такі пісні «Молитва»  (Михайла Гайворонського), «Дай мені, Боже, крила.» (Тетяни Шилової) та «Аскольдів дзвін» (Ольги лодзинської).

Далі ведучі фестивалю запросили на сцену Мирославу Козачок, яка розповіла слухачам поетичний твір Олександра Олеся «Аскольд і Дір».

Наступними презентували своє мистецтво учасники хору церкви святих апостолів Петра і Павла. Це гості фестивалю, які приїхали до столиці зі Стрия. Керівник колективу Богдана Ворона.

 

Після виступу, ми вирішили задати декілька запитань керівникові хору Богдані Вороні:

Пані Богдано, скільки років ви є керівником духовного колективу?

Раніше я співала у цьому хорі, а керівником стала три роки тому.

Чи вперше Ви берете участь у фестивалі  «Аскольдів Глас»?

Це перший раз. Сюди ми приїхали на запрошення владики Богдана Дзюрака.

Скажіть, будь ласка, чи складним для вас видався репетиційний період, як ви готувались до цієї зустрічі?

Звичайно, складним, тому що у нас в хорі не співають професійні виконавці, а звичайні люди: лікарі, вчителі,  які хочуть прославляти Бога своїм співом. Вони люблять церковний спів та церковну музику.

Яку мету Ви поставили перед собою, беручи участь в  фестивалі «Аскольдів Глас»?

Дуже приємно, що нас сьогодні запросили брати участь у фестивалі, адже ми їхали співати Літургію, а не на фестиваль. Це добра нагода прославити Бога та передати свої відчуття іншим. Нещодавно ми брали участь у фестивалі духовної пісні «Великодні Дзвони» у Львові, там ми отримали диплом та гарні відгуки про наш колектив.

З яким настроєм Ви вийшли на сцену?

Я завжди з гарним настроєм виходжу на сцену, тому що ми співаємо духовну музику, а, співаючи її, ніколи не можна виходити на сцену з поганим настроєм. Навіть, якщо погода не найкраща, навіть, якщо болить голова, чи холодно - потрібно виходити на сцену тільки з позитивними емоціями.

 

Тим часом, на нашій сцені - хореографічний колектив «Цвіт папороті».  Юні митці виконують хореографічну композицію «Біля криниці», яка вразила кожного глядача своєю щирістю та національним колоритом.

Після дитячого хореографічного колективу на сцену виходить молодіжний колектив парафії УКГЦ  св. Миколая Чудотворця, що носить високо достойне ім'я князя Аскольда - церковний хор «Аскольд».

 

Маючи добру нагоду, після виступу підходимо до  художнього керівника колективу  Володимира Гриньківа, щоб познайомитись з творчою спільнотою, яку він очолює.

Пане Володимире, розкажіть трішки про колектив «Аскольд»?

Річ у тім, що наш колектив плинний. Здебільшого у ньому виступають студенти, і після закінчення їхнього навчання вони роз'їжджаються за місцем працевлаштування. Їх замінюють інші студенти, тому це вже п'ятий набір нових хористів. А загалом я керую цим хором з 1997 року.

Скільки років ви берете участь у фестивалі  «Аскольдів Глас»?

Третій рік поспіль, тобто з самого початку  заснування цього фестивалю. Перший раз ми виступали квартетом і побачили, що в нас це гарно виходить.  Тобто при парафії святого Миколая є хор «Аскольд»  і квартет під назвою також «Аскольд».

 

А як проходила підготовка до цього фестивалю?

Нам дуже складно проводити репетиції, адже студенти не мають багато часу. Як правило, ми можемо проводити репетиції у неділю, оскільки в інші дні студенти дуже зайняті, вони завжди у русі. Студенти надзвичайно здібні і талановиті, вони навчаються у Музичній Академії і нам не складно, адже за одну-дві спроби вони можуть заспівати пісню ідеально. Мені Бог посилає талановитих студентів з ними, як правило, труднощів не виникає.

Розкажіть про твори, які щойно Ваш колектив виконав  на цьому фестивалі.

Для фестивалю я написав два музичні твори, один з яких називається «Свято Аскольда». Ці слова створив Ігор  Рідош, музика моя - власна. Вона була написана чотири дні тому, тобто це є прем'єрне виконання. Третя пісня, яку ми виконали - називається «Згадай мене».

Як налаштовувались на виступ?

На сцену ми вийшли зі святковим настроєм. Ми люди мистецтва, ми прославляємо Бога, і погода, навіть холодна і дощова не впливає на наше внутрішнє налаштування.

 

Наступним на сцену вийшов Андрій Коротушак. Він смачним гумором зігрів глядачів, які трішки померзли від холоду. Був він вдягнений під старого діда Остапа. Не було напевно людини, яка б не засміялася від його мистецького виконання гумористичних номерів.

Завершив фестиваль жіночий ансамбль «Аніма», у виконанні якого прозвучав цикл закарпатських народних пісень та гімн «Аскольде, Аскольде».

Відрадно відзначити, що парафія святого Миколая Чудотворця, що на Аскольдовій могилі, представила на фестиваль аж три мистецькі колективи.

 

Фестиваль духовної пісні «Аскольдів Глас» закінчився. Настоятель храму св. Миколая, що на Аскольдовій могилі, отець Ігор нагороджує учасників грамотами та промовляє теплі слова подяки учасникам за участь у фестивалі. Зразу ж, після нагородження, ми ведемо розмову з парохом греко-католицької громади отцем Ігорем Онишкевичем.

Отче Ігорю, скільки років проводиться фестиваль « Аскольдів Глас» і яка мета цього фестивалю?

Цей фестиваль проводиться вже три роки. Мета його - прославити та нагадати про царя і мученика за віру Аскольда. Ми хочемо також , щоб у мистецький спосіб молодь глибше пізнала своє християнське коріння.

Чия ідея створення фестивалю?

Ця ідея вийшла від парафіян нашої релігійної громади. Надія Кучерява і Тетяна Стефанишин подали таку пропозицію. Ми священики радо підтримали цю ідею.

Які труднощі були в організації цього фестивалю?

Ми хотіли якнайкраще зорганізувати свято. Найбільша проблема була у тому, що не всі колективи могли створити нову пісня про Аскольда, а це є обов'язкова умова участі у фестивалі «Аскольдів Глас». Ми вже зараз готуємось до зимового підсумкового фестивалю-конкурсу «Аскольдів Глас» і закликаємо творчі колективи активно готуватись до цього творчого змагання. Хочу наголосити на тому, що переможець фестивалю отримає премію сім тисяч гривень, а визначатиме переможців авторитетне журі.

Також дякую усім парохіянам та гостям, які так тепло сприймали кожен колектив, що брав участь у фестивалі.

Матеріал: Олега Качура «Оранта»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/