Головна

Рідна мати моя…

10 травня у греко-католицькій церкві святого Миколая, що на Аскольдовій могилі, відбувся дитячий концерт, який було присвячено Дню Матері.

Художній керівник мистецького гурту Тетяна Стефанишин щирою усмішкою благословила учасників творчого дійства і концерт розпочався. Це були не просто «сухі» вірші чи відомі пісні. Кожна пісня, що звучала зі сцени, виходила від серця, кожне слово мало глибокий зміст. Глядачі, а їх зібралося чимало, щирими аплодисментами віддячували за гарну майстерність.

Щоб досягти блискучого результату, спершу слід було добряче потрудитись на репетиціях. Вони почались 28 квітня. Ми співали пісні і декламували вірші. Виникали деякі проблеми з фонограмами, адже часто тих музичних композицій, які потрібні нам - не було на дисках. Та разом розв'язували ці проблеми. Також були незначні складності з костюмами, але за допомогою художнього керівника Тетяни Стефанишин, ми успішно їх розв'язали.

Звертаємось до учасників концерту: чи складним видався репетиційний період?

Наталя Кушлик: «Під керівництвом Тетяни Стефанишин ніколи не буває складно, якщо, звісно, ти не лінуєшся дотримуватися усіх її порад та підказок, кожна репетиція проходить дуже цікаво і весело.»

Ігор Качур: « Особисто для мене на репетиціях було досить складно, адже я не займаюсь вокалом: декламування віршів вдавалось, а виконання пісень дещо ускладнювало мою участь. Тому мені довелося прикласти деяких зусиль. »

Наталя Каракоша « Як на мене репетиції були не складними! »

Яка пісня вам сподобала найбільше?

Наталя Каракоша: «Мені сподобалась пісня Андрія Малишка "Пісня про Рушник", особливо ці рядки:

«Рідна мати моя, ти ночей недоспала

І водила мене у поля край села,

І в дорогу далеку ти мене на зорі проводжала,

І рушник вишиваний на щастя дала.

І в дорогу далеку ти мене на зорі проводжала,

І рушник вишиваний на щастя, на долю дала.»

Ігор Качур: « Особисто мені сподобалась пісня на слова Богдана  Гура "Балада про мальви »

«Заснули мальви біля хати,

Їх місяць вийшов колихати.

І тільки мати не засне,

Мати не засне, -

Жде вона мене.

Мати не засне, -

Жде вона мене.

О, мамо рідна, ти мене не жди,

Мені в наш дім ніколи не прийти.

З мойого серця мальва проросла

І кров'ю зацвіла.»

Наталя Кушлик: «Мені теж дуже подобається пісня  Володимира Івасюка на слова Богдана  Гура "Балада про мальви", інші пісні теж чарівні, адже кожна із них про найдорожчу людину в нашому житті - про маму. »

Що спонукало вас взяти участь у концерті?

Ігор Качур: « Я вирішив взяти участь у концерті, тому що хотів здивувати свою маму, і подарувати для неї вірш »

Наталя Каракоша: « Я вирішила взяти участь у концерті, щоб порадувати маму! »

Наталя Кушлик: « Я дуже люблю співати і мені подобається атмосфера на наших репетиціях, а ще хочу зробити своїй мамі та бабусі приємне! »

А що на репетиціях  найбільше вам довподоби?

Наталя Каракоша: « Найбільше на репетиціях подобається співати пісні! »

Наталя Кушлик: « Мені також подобається співати пісні та відпрацьовувати правила, як потрібно поводитись на сцені перед людьми».

Ігор Качур:  « А я люблю декламувати вірші».

Як бачимо, репетиції тривали досить довго і напружено. А зараз повернемось до концерту. На сцені звучить пісня « Балада про Мальви», усі уважно слухають, особливо матері. А ми тим часом звертаємось до пароха греко - католицької громади, що на Аскольдовій могилі, отця Ігоря Онишкевича:

Скажіть, будь ласка, коли вперше парафія святого Миколая на Аскольдовій могилі почали святкувати День Матері?

Святкування Дня Матері почалося зразу після того, як утворилась парафія святого Миколая на Аскольдовій могилі, а саме 1991 року. Завжди у цей день для діток відбувалось перше Святе Причастя.

До речі у  цей день перше Святе Причастя прийняло 17 дітей. Під час пісні «Балада про Мальви», першопричасники випустили з рук повітряні кульки у вигляді серця, це символізувало їх любов і повагу до матерів.

Отче Ігоре, чому парафія так багато уваги приділяє цьому святу?

По-перше, в такий спосіб ми молимось і радіємо за наших матерів, адже найбільшим подарунком для мами є те, коли дитина розпочинає своє життя з Богом, тобто у такім Божім благословенні. Власне, саме тому ми приділяємо велику увагу цьому святу.

Отче Ігоре, сформулюйте будь ласка мету цього свята?

Мета свята полягає утому, щоб підкреслити наше бажання показати, що мама є найдорожчим створінням на землі для кожної дитини. Також ми хочемо повідати всім, що наша Небесна мати Богородиця опікується усіма нами і оберігає нас від бід та нещасть. Ми також прагнемо навчити дітей великої поваги до матері.

Як це свято впливає на дітей у виховному аспекті?

Початок навчань у катехитичній школі починаються першого вересня. Ця школа триває стільки, як і навчальний рік. Кожної неділі діти моляться, вивчають Божі заповіді. Ми вчимо їх, що вони повинні слухати своїх матерів, допомагати їм і приносити своїм матерям радість. У цей день наша парафія святого Миколая на Аскольдовій могилі за давнім звичаєм дарує кожній жінці троянду, як знак уваги та пошани до цього великого дару - материнства.

Цікаво, наскільки емоції та любов до своїх матерів виявляють учасники концерту? Тобто чи впливає на них процес релігійного виховання?

Ігор Качур: «Моя любов до мами безмежна».

Наталя Кушлик: «Цього не можна висловити у словах, тільки мама це може відчути».

Наталя Каракоша: «Свою маму я люблю сильно-сильно! »

Чи виконуєте ви все, що вона каже?

Наталя Кушлик: «Те, що мені під силу».

Ігор Качур: «Інколи я не виконую все, що вона каже, але стараюсь».

Наталя Каракоша: «Я також намагаюсь бути послушною».

Чи стараєтесь ви зробити для мами щось приємне?

Ігор Качур: « Я кожного дня стараюсь так поводитись, щоб вона усміхнулась, хоча інколи роблю їй і не приємні «презенти».

Наталя Каракоша: «Намагаюсь, але не завжди вдається».

Чи мають ваші матері особливий підхід до вас?

Наталя Каракоша: «До мене мама ставиться добре, але часто сварить, та я знаю, що це тільки від любові та щоб я ставала кращою».

Наталя Кушлик: «Бувають різні епізоди, інколи мені треба, щоб на мене покричали, а іноді - щоб похвалили».

Ігор Качур: « Мама старається виховати мене чесною і порядною людиною, вона розказує багато прикладів із життя і каже, щоб я вчився на чужих помилках, а не на своїх».

До речі, учасник концерту Ігор Качур побажав розповісти дуже цікавий випадок з його дитинства:

Одного разу, коли я був ще маленьким, мав 2 роки, я вирішив вилізти на холодильник. Це було легко: спочатку я заліз на стільчик, потім переліз на стіл, а вже після цього я забрався на холодильник. Але в той час зайшла у кухню мама та наказала більше такого не робити. Але через кілька днів я знову повторив свій «подвиг». Спочатку було круто, я все бачив, на все роздивлявся з висоти, але коли захотів злізти, мені стало дуже страшно. Я почав плакати і кликати маму. Але вона була в іншій кімнаті і пилососила килим, тому мене не чула. Я ще дужче злякався і почав ще сильніше плакати і кликати на допомогу. Я кричав: мамо, мамо, мамо. Коли ж вона почула, підбігла до мене. Вона швидко зняла мене і вдарила. Але це було менш страшніше, ніж стояти на холодильнику. Від тоді я вже ніколи не лазив на холодильник.

Які почуття викликає у вас «Пісня про Рушник»?

Ігор Качур: «Коли я співаю, або чую «Пісню про Рушник», мені хочеться заплакати, адже ця пісня має глибокий зміст і повчальну думку».

Наталя Каракоша: «Ця пісня викликає у мене тільки позитивні емоції».

До речі, усі учасники концерту акцентували на тому, що часто отримують гарні слова від своєї матері. У цьому контексті пригадаймо епізод з твору Василя Сухомлинського «Чому мама так хвалить?»

Пішла мама на роботу, а вдома залишилась шестирічна дівчинка Люда. Вона ще не ходить до школи.

Мама сказала Люді, щоб вона курей нагодувала й квіти полила.

Люда нагодувала курей і полила квіти. А потім думає: «Зварю борщу. Мама прийде з роботи втомлена. Хай відпочине ».

Зварила Люда борщу, попробувала. Борщ несмачний...Оце буде мама сваритись, що вона несмачного борщу наварила.

Прийшла мама з роботи. Здивувалася, що Люда зварила страву. Насипала борщу, їсть і хвалить.

- Ой смачного ж ти борщу зварила, дочко.

Люді ніяково слухати ці слова. Адже вона пробувала борщ, він несмачний. Думає Люда: « Чому ж мама так хвалить? »

Зі сцени лунає « Пісня про Рушник », а ми тим часом задамо декілька питань керівникові дитячого хору Тетяні Стефанишин:

Скажіть, будь ласка, скільки років ви займаєтесь з дитячим хором на Аскольдовій могилі?

Мені запропонували очолити дитячий хор при храмі на Аскольдовій могилі восени 2005р.Таким чином восени цього року ми можемо святкувати 5-річчя нашого колективу.

Яка ж динаміка розвитку хорового співу вашого хору за останні роки?

За 4 роки мого керування хором ми разом з дітьми від одноголосного співу перейшли до триголосного. Саме на останньому концерті, присвяченому Дню Матері та Першому Причастю ми вперше виконали «Молитву» М.Гайворонського, яка написана на триголосний дитячий (жіночий) хор. Поступово частка дітей, які паралельно навчаються в музичній школі, зростає, і це збільшує наші можливості щодо вибору творів. Останнім часом я, як керівник, при роботі над творами можу вже працювати не тільки над чистотою інтонування, а і над музичним фразуванням, динамічними відтінками, нюансами, і учасники хору, маючи вже кількарічну практику, втілюють мої побажання щодо виконання пісень.

Пані Тетяно, які нові пісні ви ввели цього року у сценарій концерту?

Нові пісні, які ми ввели у сценарій концерту:   М. Гайворнський  «Молитва»; В. Івасюк «Балада про мальви»; Леся Горова «Пісня про маму».

Яка пісня у концерті прозвучала найкраще?

Напевно, «Молитва» Гайворонського, тому що я сама прихильниця «живого» звучання: акапельного, або під супровід «живих» інструментів. Саме цей твір прозвучав у нашому виконанні акапельно. Хоча ми з хором співаємо під фонограму(-), але якби мали інструменталістів, то з радістю співали б під «живий» супровід.

На чому саме цього року ви з акцентували свою увагу: наприклад, на якісному виконанні пісень, костюмах, на настрої учасників?

Коли ми маємо виступ просто неба, де акустично ми дещо втрачаємо (через недосконалість апаратури, шум від машин тощо), то більше скеровую увагу моїх артистів на атмосферу, яку вони повинні створити своїм виступом. Це красива поведінка на сцені, усмішка, донесення змісту виконуваних творів. Хоча на репетиціях я багато часу приділяю музичній стороні підготовки.

І останнє питання, на вашу думку, чому мама відіграє найважливішу роль у житті кожної дитини? І чому її так часто оспівують у піснях і підносять до найвищих висот у віршах?

На мою думку,  мама відіграє найважливішу роль у житті кожної дитини, тому що мати - це та людина, через яку ми приходимо в цей світ, через яку пізнаємо його в перші роки нашого життя. Саме мати закладає в ранньому дитинстві в своє дитя систему цінностей і світогляд, які надалі протягом всього життя людини визначатимуть її шлях, її вибір в кожній життєвій ситуації і, в кінцевому результаті, її долю - щасливу, чи ні. Тому так важливо для дитини на початках отримати любов, тепло, ласку, щоб потім в майбутньому вона теж могла любити по-справжньому. Шанувати матір природно для кожної людини. Образ матері підносився в нашому народі з давніх часів. Для українців характерне особливе шанування матерів. Якщо за кордоном здати свою стареньку мати в будинок престарілих це вважається нормою, то в наших традиціях батьками опікуються все їхнє життя. Тому наш обов'язок зберегти цю традицію при потужній експансії в нашій країні інших, цілком протилежних цінностей.

Матеріал та фото учасників концерту: Олега Качур, Ігоря Качур «Оранта»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/