Головна

Покладання чесної ризи Пресвятої Богородиці

13718715 липня на запрошення митр. протоієрея Ігоря Онишкевича, пароха парафії св.. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі, парафіяни нашого храму на чолі з ієреєм Євгеном, прийняли участь в урочистості храмового празника.

Урочистість розпочалася Утреньою, після якої вірні молились Святу Літургію. Літургію очолив отець Євген, якому співслужили отець Ігор (парох), отці Олексій і Ярослав з Києва, а також отець Роман з Василькова. На проповіді, головний служитель наголосив на важливості історичної події свята.

Отець зупинився на трьох основних моментах подій. Перший – допомога Богородиці щодо збереження столиці імперії. Другий – навернення нападників до християнської віри. Третє – сучасний стан опіки Пресвятою Богородицею не лише парафії святого Миколая, а й України в цілому. «Саме Богородиця відкрила двері для Господа в нашій державі», зазначив отець Євген. Як доказ, священик привів приклад з недавньої історії громади, коли ікона Зарваницької Матері Божої у 1998 році захистила парафіяльну Церкву від знищення після брутального підпалу її вандалами. Також ієрей пригадав про зовсім незапланований візит вже святого католицької Церкви папи Івана Павла II, який усе своє життя присвятив Діві Марії під девізом «Увесь твій!». «Це Богородиця привела цього святого мужа на молитву до маленької, але вже двотисячолітньої церкви. Сьогодні саме Діва Марія є покровителькою нашого війська та правдивою Матір’ю для всіх українців», підсумував священик.

Літургія завершилась уставним відпустом, після якого відбулося благословення ікони «Покладання ризи Богородиці у Влахерні» та благословенням хреста, встановленого на бані відновленої каплиці. Чин благословення і освячення новопоставленого хреста приурочено до свята Покладання чесної ризи Пресвятої Богородиці у Влахерні, а також до 1150 річниці Хрещення Київського князя Аскольда іменем Миколай. Опісля, згідно вже з усталеною традицією парафії, віряни були окроплені святою водою та прийняли участь у спільному частуванні.

о. Євген Мерімерін для «Оранти»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/