Головна

«Будьмо продовжувачами діла святого Миколая»

13241416Коли ми бачимо потребуючу людину, яка не має нікого, відчуваємо у своєму серці наче поштовх наблизитися до неї. У той момент Христос стає живоприсутній у нашому тілі, у нашому житті. Ми стаємо тією людиною, про яку чуємо у Христовому Євангелії. Божа любов, Боже милосердя наче воплочується в нас і ми стаємо здатними принести Божу любов тим людям, яким сьогодні її бракує.

Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у Неділю розслабленого на Аскольдовій могилі у храмовий празник Святого Миколая Чудотворця.

Предстоятель зауважив, що кожної неділі від Воскресіння до Вознесіння ми начебто запрошені щоразу глибше увійти в ту нову дійсність, в яку кличе нас воскреслий Христос. Євангельські читання, які Христова Церква дає нам для духовної поживи, немовби відкривають нам двері, аби ми й сьогодні були свідками Христового Воскресіння, аби те, що сталося в Христі, торкнулося нас особисто і сьогодні. У цю неділю ми чуємо про оздоровлення розслабленого чоловіка...

У цей день Христова Церква святкує перенесення мощів святого отця Миколая з міста Мир Лікійських у місто Барі, яке знаходиться в сьогоднішній Італії. «Це свято, – каже Блаженніший Святослав, – звертає нашу духовну увагу не так на час земного життя Миколая, як відкриває наші духовні очі на сучасну присутність у житті Христової Церкви. Дуже часто в наших молитвах ми просимо небесного помічника про цю Божу людину, яка б поспішила до нас, коли ми покинуті, самотні і не маємо нікого, хто б нам допоміг. Святий Миколай у своєму земному житті, а особливо тепер у своєму небесному прославленому бутті, є тим скоропослушником. Тому він так почитається сьогодні. Миколай був і є знаний тим, що коли він бачить потребуючу людину, то спішить їй на зустріч. Він наче відчував і сьогодні це здійснює, що Христос хоче воплотитися в того, хто готовий чинити діла милосердя».

«Скільки навколо нас є самотніх і покинутих людей, які, можливо, день і ніч взивають: Господи, не маю людини, яка б мені допомогла. Будьмо продовжувачами діла святого Миколая. Будьмо людьми, в яких воплочується Божа любов і подає руку Божої помочі тому, хто її потребує», – закликав Глава УГКЦ.

Парафія Святого Миколая святкує свій храмовий празник. Це особливий день у житті цієї громади. Але цього року ми святкуємо також дві ювілейні дати, які пов’язані з цим храмом.

Як розповів Блаженніший Святослав, насамперед цей храм є відомий на весь християнський світ як храм Миколая Теплого на Аскольдовій могилі. Саме цього року минає 1150 років Хрещення князя Аскольда. У 866 році він прийняв це Таїнство і був одним із передвісників приходу світла Христового Євангелія на ці святі гори.

«Є ще інший ювілей, за який я хочу подякувати Господу Богу і всім добрим людям. Двадцять років тому перший єпископ після довгого вигнання повернувся до Києва – Блаженніший Любомир. Ще тоді як екзарх Києво-Вишгородський, був тут, у цьому храмі, введений на престол Київського єпископа. Саме тут відбулася його інтронізація, бо не було іншого храму нашої Церкви у Києві. Сьогодні можемо дякувати святому Миколаєві за 20 років різних діл, які він чинив і чинить для наших людей і для нашої Церкви. Бо сьогодні з протилежного боку Дніпра до нас уже всміхається наш Патріарший собор Воскресіння Христового...» – розповів архиєрей.

«Нехай Господь Бог буде благословенний за ті всі діла, які Він чинить нам як той, хто став людиною, помер і воскрес для нашого спасіння, для нашого оздоровлення, щоб ми ніколи не почувалися покинутими, аби завжди були певні, що Божа рука є до нас протягнута, а ми лише повинні її прийняти, встати, взяти всі ті негаразди і йти далі, навіть коли всі кажуть нам: зупинися», – побажав духовний лідер греко-католиків.

http://news.ugcc.ua/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/