Головна

Студія петриківського розпису на Аскольдовій Могилі

11150403Слава Ісусу Христу! Мене звати Ганна Шостак. Я вчитель малювання, майстер петриківського розпису, вихователь, волонтер. Сьогодні відповім вам на найчастіші  запитання.

1. Що це за студія?

Окремий проект в межах Карітас-Печерськ.

Ця студія як щонедільні заняття розпочала свою роботу у 2009 році з благословіння отця Ігоря Онишкевича на прохання дітей (докладно про історію створення див. статтю за 22 квітня 2010 р.Б.).

Основою є петриківський розпис, інші теми додаткові чи до свята.

2. Де вона знаходиться?

Українська греко-католицька церква, парафія святого Миколая Чудотворця на Аскольдовій могилі, вул. Паркова дорога,1, катехитична зала.

3. Мета студії (для чого працює).

Продовження українських традицій. Патріотичне виховання дітей і молоді. Формування свідомого вибору. Психологічна реабілітація.

4. Як працює?

Щонеділі після дитячої Служби Божої. З вересня по травень включно. Заняття не проводяться на Святого Миколая, Різдво, Великдень та за умови організації парафіяльних дитячих екскурсій в неділю.

Зараз вже закінчується навчальний рік. 15 травня останнє заняття катехитичної (недільної) школи. Але школа і студія не пов’язані – це окремі проекти. 22 травня заняття може бути проведено після святкування за бажання дітей, а 29 травня за присутності та бажання дітей. За розкладом сплановано петриківський розпис, кірігами, прописи пером-чорнилом.

Якщо діти дуже-дуже захочуть, а о. Ігор благословить, можливе продовження занять у червні, або на таборі.

5. Коли працює?

Із 14:30 до 15:00-15:30 за умови вільної катехитичної зали. За відсутності інших занять і згоди викладача можна малювати до 17:00.

6. Для кого працює?

Для дітей та людей доброї волі, що бажають вчитися.

7. Скільки це коштує?

Заняття безкоштовні. За бажанням ви можете залишити на матеріали, або пожертвувати папір, фарби тощо.

8. Що треба мати із собою?

Бажання вчитися. Хоче мама – сідає мама, хоче дитина – сідає дитина.

9. Якого віку Ваші учні?

Від двох до 72 років.

10. Чого Ви вчите?

IMAG0400Бути людиною. Бути собою. Вміти виразити себе через малювання. Вміти трансформувати свій настрій, втому, страх у малюнок чи рукотвір. Усвідомлення, що вибір є завжди. Не боятися помилятися.

11. А що ви робите? Чим ви там займаєтесь?

Основні теми є такі:

–                        Петриківський розпис (котячі пензлики, вправи, малюнок, розпис на стіні та печі в церковній хатині, розпис на стаканчиках скляних, пластикових, розпис на тканині, дошці);

–                        Чистописання (письмо чорнилом-пером: прописи, молитви, шрифти, письмо і малюнок на поштовому конверті);

–                        Вільна тема (настрій, домашнє завдання);

–                        Солоне тісто (іграшки, підсвічники на 40 день розстрілу Майдану, Різдво та гробки, ялинкові прикраси, аплікація, кулончики, браслети, буси);

–                        Розпис акрилом по тканині, футболці;

–                        Витинання (сніжинки, гірлянди). Орігамі, кірігамі (листівка мамі);

–                        Полімерна глина (полагодити або зробити вервичку, кулончик, кульчики);

–                        Аплікація (папір, картон, гербарій); квіти з паперу та листя;

–                        Ялинкові прикраси (яйця, шишки, папір, серветки, дерев’яні заготівки);

–                        Підготовка до Великодня (писанки, крашанки, крапанки – кольорові фарбники або травлення оцтом; яєчка-підвіски з картону з китицею)

–                        Малюнок в АТО.

12. Як Ви вчите?

Із 2007 року до сьогодні були організовані окремі курси з петриківського розпису та образотворчого мистецтва на дитячих, молодіжних, парафіяльних, сімейних літніх таборах відпочинку. Загалом за моєї участі відбулися 11 літніх таборів, чотири окремі (поза навчальним роком) майстеркласи в Києві і за його межами. Із 2009 року щонедільні заняття різної тривалості (від півгодини до чотирьох годин) та за різною методикою (за планом, на вибір з кількох тем чи майстеркласово, однією групою, двома групами, індивідуально) ситуаційно.

13. А що Ви робите з малюнками, іншими дитячими роботами?

Діти самі вирішують, чи забрати додому, чи подарувати комусь, чи на виставку, чи в АТО, чи в госпіталь. Найкращі роботи дітей різного віку  формують виставку, а потім архівний альбом.

14. А що Ви робите з дітьми?

Я з дітьми нічого не роблю. Діти самі все роблять – треба  тільки пояснити що, як, для чого, чим і трошки допомогти.

15. Чи Ви готуєте до ВУЗу?

Ні, я не готую до ВУЗу.

16. Чи можна ходити на кілька студій одночасно?

І можна, і треба. Це, по-перше, доповнює одне друге, а по-друге, кожен вчить по своєму, згідно навичок, мети студії, календарного плану.

17. Чи є у Вас педагогічна освіта?

Ні, я педагог-практик. Я працюю з дітьми з 2007 року. Якщо не рахувати заміну вчителя малювання ще будучи старшокласницею і приватні уроки на дому.

18. Чи є у вас мистецька освіта? Де Ви навчались?

Так, є. Я ходила до студії образотворчого мистецтва при ЖЕКу, до студії петриківського розпису при школі та закінчила дитячу художню школу № 9 в м. Києві, про закінчення якої мені видали свідоцтво з фаху образотворче мистецтво.

19. Чи Ви маєте вищу мистецьку освіту?

Вищу повну, але не мистецьку. Магістр з фінансів.

20. Чи плануєте навчатись?

Можливо. Хоча, чесно, диплом не дає навичок у вмінні зацікавити, знайти контакт, вирішувати по ситуації, передати вміння. Це просто документ, який згідно закону дає право займатись саме цим. Можна мати диплом і не малювати. Можна бути художником і не мати диплом. Можна бути вчителем малювання і не мати диплом, і не бути художником. Я не маю диплому художнього ВУЗу, хоча я малюю, я є художником і я є вчителем малювання.

21. Де Ваші учні?

IMAG0394Це діти, молодь і дорослі, що засвоїли петриківський розпис або зараз навчаються. Вибачаюсь, якщо назвала не всіх.

Це Київ, Харків, Тернопіль, Вінниця, Львів, Полтава, Івано-Франківськ, Херсон, Миколаїв, Ужгород, Трускавець, Чернівці, Васильків, АР Крим, Донецьк і багато міст, містечок, сіл і селищ. Дякую всім вам за чудово проведений час.

Андрій Мосягін, Ніна Патрова, Юля Дмитровська, Олег Андріїв, Софія Франчук, Леонід Франчук, Софія Ясніцька, Марія Кука, Марта Кука, Христина Макар, Надія Довбуш, Назар Довбуш, Анастасія Заверуха, Олег Климончук, Олег Карпенко, Роман Боднарук, Олена Трач, Толік Кирилюк, Христина Рожак, Мирослава Кучерак, Анна Богомаз, Сергій Брюханов, Олександр Назаренко, с. Василія, Яна Кремінська, Вікторія Мир, Рая Ковалевич, Павло Коваль, Оля Басараб, Тамара Панченко, Наталя Гуць, Інна Котик, Оля Кузнєцова, Яніна Нігорєєва, Христина Мазур, Юля Клюс, Мирослава Губицька, Софія Губицька, Олеся Кучеренко, Соломія Коротушак, Софія Коротушак.

22. Де Ваші виставки?

Звітні виставки відбуваються кожного семестру до свята Миколая на будівлі церкви.

23. Де Ваші особисті виставки?

Я не проводила особистих виставок, бо я не колекціоную власні роботи. Треба мати де зберігати роботи. Я брала участь у виставках дитячих робіт «Таланти твої, Україно», «Алея талантів» та «Виставка робіт випускників дитячих шкіл» ще в 90-ті роки, а мої роботи завжди були на шкільних стендах.

24. Що ще цікавого?

Наприклад, був один чоловік. Виглядав як безхатченко, попросився до нас, взяв папір, олівець, а потім тихенько подякував і пішов. Ми перегорнули листочок, а там олівцем намальовано Ісуса з терням. Ця ікона тепер у «Вифлеємі» (дитячому вагончику). Дорослі, які «такого не мали», або дорослі, що не ходили в школу. Діти, які не вміють читати-писати, десь 3-5 клас. Діти переселенців. Сім’ї, з інших церков або нецерковні, що приводять дітей на заняття раз в місяць-два. Є і таке, що нема на кого лишити дитину, а у нас можна на 11 ранку завести на катехизацію, потім дитина буде на Літургії, перекусці, малюванні, а за потреби вихователі чи хто близько живе завезе дитину додому. Звичайно, що це все оговорюється завчасно.

Зараз модно психотерапія малюванням або розмальовки-антистрес для дорослих. Малювання – це універсальний спосіб розкрити душу. «А хто? А що? А чому?», - а потім раз… і як співає Алла Пугачева «За это можно все отдать». Коли людина відкриває тобі серце. Цей момент повної довіри. Це вартує життя.

Це церква, розумієте? Живі люди з різними долями, з різним баченням світу. Такого досвіду роботи з людьми ви ніде не знайдете. В жодному довіднику з психотерапії, в жодній методичці, в жодному підручнику з педагогіки. Живе людське море. Я вже маю п’яту хвилю дітей. Серфінгіст людських душ.

Не бійтеся – перейдіть ваше Червоне море. Я вас запрошую в плавання і о. Ігор вас запрошує. Розгорніть карту (календар) і ви побачите там шлях до острова скарбів (до неба). Чим більше чомучок, тим точніше координати. Не важливо через яке служіння відкриється ваше серце – тримайте його відкритим. Скажете людині котра година – і людина встигне на автобус, вислухаєте чи побудете поруч – людина залишиться жива, скажіть людині «Добридень» – через рік-два від запою не буде сліду, занесете речі в церкву від дуже зайнятих людей – другий раз вони записки напишуть – третій прийдуть самі.

Ганна Шостак, спеціально для «Оранти».

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/