Головна

Результати ХІV фестивалю-конкурсу духовної пісні «АСКОЛЬДІВ ГЛАС»

19 грудня 2015 р. Б. в приміщенні НПУ ім. М. Драгоманова відбувся ХІV Фестиваль-конкурс духовної пісні «Аскольдів глас».

Конкурс традиційно проходив у рамках святкування зимового празника Святого Миколая, який для громади храму на Аскольдовій могилі – засновника цього мистецького заходу, - є храмовим. За вісім років існування фестиваль став знаною мистецькою подією в житті нашої столиці, адже в ньому беруть участь мистецькі колективи та окремі виконавці з цілої України, для багатьох з яких це чудова можливість дебютувати на серйозній сцені та спробувати свої сили у змаганні з іншими виконавцями.

Цьогорічні змагання проходили у номінації «родинні вокальні та вокально-інструментальні гурти». До оргкомітету надійшло 13 анкет від виконавців, охочих позмагатися за головний приз конкурсу. Свої виступи глядацькій аудиторії представили конкурсанти із Вінниччини – Родинний вокальний колектив «Родинна сила» у складі Костянтин Похила, Анна Похила, Антон Похила (13 р.), Ярослав Похила (8 р) та Родинний дует Аліни і Христини Бобровник (16 років); Тернопільщини – Родина Гребеняк у складі: Оксана Гребеняк, Соломія Гребеняк (20 років), Іванна Гребеняк (18 років), Мирослава Гребеняк (16 років), Василина Гребеняк (11 років); Івано-Франківщини – Вокальний дует «БогуСлава» Оксана Савчук та Надія Боднарук; Черкащини - Автентичний ансамбль «Павлівщанка»: Марія Варення, Надія Зінченко, Лідія Швидка, Ніна Швидка, Валентина Швидка, Фаїна Познякова, Василь Сириця; Київщини – Вокальний дует Тетяни і Марти Бондар (9 років, м. Буча) та представники столиці – Вокальний дует «Сестри Наруцькі: Мідея Наруцька (11 років), Адріана Наруцька (11 років); Родинний вокальний колектив «МРІЯ»: Микола Молотков, Ольга Кліментьєва, Мирон Молотков (6 років), Маргарита Молоткова (4 роки); Родинний гурт «Діти України»; Родина Ореста та Антоніни Криси: Орест та Антоніна, Маркіян (13 років), Маруся (8 років), Олеся (6 років); Родинний дует Олексій та Лілія Остапчук; Родинний дует Віктор Соломін та Надія Браницька; Родинний гурт «Влодко і діти»: Володимир Гриньків, Оксана Пшенична, Богдан Засадний, Ольга Засадна, Марійка Засадна.

За умовами конкурсу перший і обов’язковий твір був присвячений постаті київського князя Аскольда, оскільки оргкомітет конкурсу має на меті привернути увагу сучасного суспільства до витоків та історії українського християнства і зокрема постаті легендарного князя Аскольда-Миколая, предтечі Хрещення України-Руси. Другий твір – обирався виконавцями довільно із жанру духовної, патріотичної або народно-обрядової музики.

Виступи конкурсантів оцінювало компетентне журі у складі: член НСПУ, член Асоціації українських письменників, володар гран-прі Всеукраїнських конкурсів на кращий роман «Золотий бабай» та «Коронація слова», лауреат премії «Золоте перо», міжнародної премії «Спіраль століть», австралійської премії «Айстра», премії Ліги українських меценатів «Ярославів Вал», володар Народної Шевченківської премії Василь ШКЛЯР (голова журі); Заслужена артистка України, співачка Марта ШПАК; Співак, засновник та лідер групи «Немо», продюсер, керівник звукоцеху Кіностудії ім. О. Довженка Анатолій ІВАНЮК; Автор і ведуча музичних та мистецьких програм радіо «Промінь» Наталія ТИЩЕНКО; Керівник департаменту інформації УГКЦ, речник о. Ігор ЯЦІВ.

Пісенне свято розпочалося привітальним словом і благословенням о. Ігоря Онишкевича та виступом церковного хору «Аскольд», що виконав твір «Кує зозуля» на сл. Нелі Шейко-Медведєвої, муз. Ольги Засадної та славнозвісного «Щедрика» в обробці Миколи Леонтовича. Після представлення вельмишановних членів журі розпочалися конкурсні прослуховування родинних колективів. Зворушливо було бачити на сцені малі і великі родини, в котрих зовсім юні виконавці долучалися до співу або гри на музичному інструменті.

Цього року, окрім трьох традиційних призових місць, партнери конкурсу надали виконавцям ще чотири спеціальні відзнаки. За підсумками обговорення журі нагородило такі колективи.

Грамоту за участь в конкурсі та сертифікат на подорож до Львова отримав Родинний дует Олексія та Лілії Остапчук.

Грамотою за участь та сертифікатом на проведення концертного заходу були відзначені дівчата із Вокального дуету «Сестри Наруцькі.

«Сертифікатом на зйомку відеокліпу від SV-group» нагороджено Родинний дует Аліни і Христини Бобровник.

«Приз глядацьких симпатій» здобув Родинний вокальний колектив «МРІЯ»

Дипломом ІІІ ступеню та грошовою премією в розмірі 2 тис. грн. нагороджено Родинний гурт «Влодко і діти» (м. Київ).

Диплом ІІ ступеню та грошову премію в розмірі 3 тис. грн. здобула «Павлівщанка» - автентичний ансамбль із Черкащини.

Диплом І ступеню та грошову премію в розмірі 5 тис. грн. отримав Родинний вокальний колектив «Родинна сила» (м. Вінниця).

Окрім мистецької частини, на святі були проведені благодійний аукціон та ярмарка «ДОПОМОЖИ ВОЇНУ І ЙОГО РОДИНІ», де кожен своїм мистецтвом, хистом або коштами міг долучитися і допомогти пораненим, котрі перебувають у військовому шпиталі.

Підсумовуючи проведення свята, висловлюємо подяку за організацію конкурсу о. Ігорю Онишкевичу, громаді церкви св. Миколая Чудотворця, оргкомітету, членам журі, партнерам заходу – компанії «Еконія», «Terra-production UA», п. Павлу та піцерії "Capo di Monte",  «SV-group»,   Радіо Марія, «Свічадо», Київське товариство «Обнова», радіо «Промінь», родині Коземко та іншим жертводавцям, авторам слів та музики нових творів, присвячених пам’яті князя Аскольда, учасникам конкурсу - родинним гуртам Київщини, Черкащини, Вінниччини, Тернопільщини, Івано-Франківщини, ведучим свята – В’ячеславу Матяшу та лауреату Міжнародних та Всеукраїнських конкурсів, співачці, радіоведучій Оксані Сливці, волонтерам.

Особлива подяка конкурсантам за ретельну підготовку до пісенного свята, високий мистецький рівень виступів, святковий настрій і неповторну атмосферу передріздвяних днів та празника справжнього улюбленця нашого народу – Святого Миколая Мирликійського.

Фото: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1100306876668592.1073741929.198406070192015&type=3

Катерина Чаплик , голова оргкомітету, для «Оранти»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/