Головна

У Музеї книги і друкарства України

12346 грудня 2015 р. слухачі катехитичної школи та катехитки, сестри служебниці Меланія і Тимотея, а також парафіяни церкви св. Миколая Мир Лікійського на Аскольдовій могилі відвідали один з найдавніших духовних центрів України – Києво-Печерську Лавру. Основним об’єктом знайомства став Музей книги і друкарства України, розташований на території Національного Києво-Печерського заповідника, створений ще в 1972 р. у будинку колишньої лаврської друкарні.

Як діти, так і дорослі мали можливість подивитися музейну експозицію та насолодитися гарною екскурсією. Відвідувачі музею пересвідчилися у глибокій традиції України до духовного збагачення. Протягом тисячоліть наш народ збагачував світову скарбницю культури своїми надбаннями: від пам’яток написаних чертами і ризами до новітніх досягнень друкарства ХХ-ХХІ ст. Експозиція музею переконливо доводить, що пам’ятки від часів св. Кирила і Мефодія до сучасних друкованих творів літератури залишили свій слід в нашій пам’яті та дозволяють почувати себе гідними серед найбагатших в культурному відношенні народів.

Особливо вражаючими експонатами стали Остромирове Євангеліє, Ізборник Святослава, Пересопницьке Євангеліє, Часословець Швайпольта Фіоля, Апостол Івана Федорова, Граматика М.Смотрицького, твори українських геніїв: Г.Сковороди, Т.Шевченка та інших поетів та письменників. Серед експонатів виставки присвяченої ХХ-ХХІ ст. були книги, до створення яких долучилися, як видатні політики, поети, письменники, так і українські митці - В.Кричевський та Г.Нарбут.

Присутні могли переконатися у глибоких зв’язках України з Європою, починаючи від часів Візантії, через барокову добу, до новітнього періоду – часів великих жертв і переможної боротьби. І все це відображено в Книзі.

Л.Губицький, Г.Мельник, для «Оранти»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/