Головна

Папа: «Слід остерігатись поведінки виключення, відкинення та осудження інших людей»

papa-francescoПоведінкою християнина є включати інших людей до своєї спільноти, а не виключати їх. Бо той, хто виключає інших, вважаючи себе кращим, провокує конфлікти та поділи, за що стане у вічності перед Божим судом.

Ця думка Папи Франциска була провідною у проповіді під час ранкової Святої Меси у ватиканській резиденції «Дім Святої Марти» у четвер, 5 листопада 2015 року.

Коментуючи Послання святого апостола Павла до римлян, де автор закликав своїх адресатів не судити інших, не зневажати своїх ближніх та не зачиняти перед ними двері своєї спільноти, не уподібнюватись до тих, які творять групки вибраних, Святіший Отець наголосив, що поведінка Ісуса Христа є повністю протилежною: Він Своєю жертвою всіх включає, всіх об’єднує. Як знаємо з Євангелії, до Спасителя приходили різні люди, серед яких були великі грішники та ті, яких виключили із суспільного життя, відкинувши їх на узбіччя. Однак, Ісус усіх їх включає до Своєї спільноти, жодного із них не відкидає, не замикає дверей перед жодною людиною. Через що фарисеї та книжники нарікали на Христа, мовляв Він є приятелем грішників.

Проповідник підкреслив, що поведінка фарисеїв та книжників відзначалась тим, що вони вважали себе досконалими з тієї причини, що дотримувались Закону. Їм здавалось, що машинальне дотримання правил давало їм право осуджувати тих, які цього не робили, які провинялись проти Мойсеєвого Закону. «Є дві дороги у житті: шлях виключення осіб з нашої спільноти і шлях включення», – наголосив Вселенський Архиєрей, додавши, що Христос навчає нас саме шляху включення: нікого не відкидати, ні перед ким не зачиняти дверей християнської спільноти, нікого не відсувати на узбіччя.

На переконання Святішого Отця, шлях включення не є легким, адже сьогодні часто зустрічаємось із поведінкою селективності. Саме тому Христос розповів дві притчі: про загублену вівцю та про загублену драхму. Як пастир, так і жінка, роблять усе, щоб віднайти загублене, і коли осягають бажаний результат, сповнюються великою радістю. Папа порівняв це віднайдення до включення, адже, коли Господь віднаходить грішника, то включає його до спільноти Своїх учнів. Воно є повністю протилежним до виключення, що відзначається поведінкою осуду та відкинення. «Бог усіх нас включив у спасіння, усіх! Це є початком. Ми з нашими слабостями, з нашими гріхами, нашими заздрощами завжди відзначаємось поведінкою виключення, яка, як я вже сказав, може призвести до воєн», – наголосив Єпископ Риму, пригадуючи, що Ісус шукає нас, щоб включити у Свою спільноту, у Свою родину.

На закінчення Папа, запрошуючи усіх до молитви, заохотив усіх християн зробити принаймні ці малі кроки у ділі включення: ніколи не судити, не осуджувати своїх ближніх, не відкидати їх, не зачиняти перед ними дверей своєї спільноти. Бо ж ми на це не маємо жодного права! Хто виключає інших, той одного дня постане перед Божим судом і даватиме звіт за своє життя та поведінку.

uk.radiovaticana.va

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/