Головна

«Ви – сіль землі… Ви – світло світу…» Матея 5, 13-14

197242030 жовтня сповнилось 25 років ієрейських свячень отця Ігоря Онишкевича. Цей ювілей священичого служіння настоятеля греко-католицької парафії Святого Миколая на Аскольдовій могилі отця Ігоря Онишкевича для всіх, хто знає у Києві живу парафію Української греко-католицької церкви на Аскольдовій Могилі – є знаменною подією. Сюди кожного свята і кожної неділі і кожного дня (церква щодень відкрита з 08:00 до 20:00) з різних куточків Києва та його околиць, з різних куточків України та з-за її меж, струмочками стікаються люди. Їх приваблює не тільки історична цінність першої християнської церкви України-Руси, а те духовне і водночас патріотичне, тепле, майже родинне середовище, яке вдалося своєї працею, чудовими організаторськими здібностями, вірою та щирою батьківською любов’ю виплекати отцю Ігорю за ці 25 років служіння на цій парафії.

«…щоб ти оживив дар Божий, який у тобі через покладання рук моїх.» ІІ послання до Тимотея 1,6

Характерно, що отець не лише знає своїх парафіян по імені і, приступаючи до Таїни Святого Причастя, він сам безпомилково їх називає, він знає життєві долі, труднощі і радощі своїх духовних дітей. Отець Ігор присутній на днях народження, освячені дому, хрещенні, вінчанні, презентації книги – найважливіших подіях життя своїх парафіян не як відсторонена особа, а як співучасник тих подій, який переживає їх спільно з тими, кого вони безпосередньо торкаються.

Характерним для Аскольдової Могили є те, що після Служби Божої люди не хочуть розходитись, за спілкуванням з запашною кавою тут проводять години, отримуючи натхнення і духовні сили для напруженого життя в столичному мегаполісі. Тут лунає українська мова, пісня, плекаються християнські родини, діти змалечку долучаються до християнської духовності, яка стає тим стрижнем, що допомагає знаходити вірний шлях на різних життєвих роздоріжжях. Сюди приходять люди, які стали однодумцями, друзями які спілкуються, разом проводять відпустку, допомагають і підтримують одне одного. Це середовище є значним чином заслугою отця Ігоря, який дбає про парафію, як про свій дім!

«І Він, (сам Господь Ісус Христос) отож, настановив одних за апостолів, одних за пророків, а тих за благовісників, а тих за пастирів та вчителів, щоб приготувати святих на діло служби для збудування тіла Христового,..» До Ефесян 4:11,12

У знаменний ювілейний день, коли отець-настоятель Ігор Онишкевич отримав благословення на священиче покликання, хочеться подякувати за його невтомну працю, мужність і вірність у виконанні свого обов’язку. Хай Господь Бог благословить його щедрими ласками і допоможе зреалізувати ще багато задумів, які є властиві його натхненній та енергійній вдачі!

«АКСІОС!»

P.S. Поклик волі та віри отця був закладений ще відмалку, зростати у якому допомагало спілкування із заслуженим вчителем Степаном Сильвестровичем Андрухівим та священиком Василем Костівим, які й спонукали юного Ігоря Онишкевича утверджуватися в ідеї визволення України через віру: «тільки Бог нас визволить». Свою першу освіту Ігор Онишкевич, здобував у Київській сільськогосподарській академії, де й зустрів дружину Антоніну (дочку Мар’яна і Зофії з дому Басистих з Шаргорода, що на Вінниччині), благословення на подружнє життя у 1982 р. під час віднчання отримали з рук греко-католицького священика о. Іллі Блавацького. У свій спосіб Господь обрав отця на служіння. Першу підготовку до пастирського служіння він отримав від о. Іллі Блавацького. Згодом заручився підтримкою о. Павла Мадяра і отримав благословення владики Івана Маргітеча щоб здійснити цей внутрішній поштовх служити людям на славу Божу, сіяти зерна Божої Любові і Милосердя. 30 жовтня 1990 р. Ігор Онишкевич отримав священичий постриг, до якого ретельно його підготував о. Йосафат Каваців. Ієрейські свячення відбулися у катедральному соборі Святого Воскресіння в Івано-Франківську з рук владики Софрона Дмитерка.

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/