Головна

Марка Паславського посмертно нагороджено залізним пластовим хрестом

image19 серпня загиблому рік тому у боях за Українську землю, Марку Паславському встановили пам'ятний знак на Аскольдовій Могилі у Києві. Саме там він був похований, поруч з могилами Героїв Крут та могилою активісту Майдану, що живцем згорів у будинку профспілок у лютому 2014-го.

Вихованець Пласту в США Марко-Григорій Паславський відразу ж після початку конфлікту на сході України прийнявши українське громадянство добровольцем пішов до лав батальйону "Донбас". Там він не особливо афішував, що в цивільному житі є успішним підприємцем та те, що має військовий досвід в американській армії. У батальйоні його знали під позивним "Франко".

Геройськи загинув Марко 19 серпня  2014 року поблизу Іловайська, що в Донецькій області під час виконання бойового завдання у віці 55 років.

"Це сталося ще до оточення наших військ під Іловайськом, тому ми змогли вивезти його тіло. Домоглися, щоб поховати Марка тут, біля церкви на Аскольдовій могилі", - сказав у промові до присутніх екс-командир батальйону "Донбас" Семен Семенченко.

Під час церемонії відкриття пам'ятного знаку на могилі "Франка" були присутні його рідні - матір, брат та сестри, які спеціально приїхали на подію з США. Чи не вся родина Марка в юнацьких роках виховувалась у Пласті. Також до присутніх звернулись екс-нардепи Володимир Яворівський, Степан Хмара, Євген Ніщук, побратими з батальйону та безпосередній командир, що, віддав йому останній наказ, Тарас Костанчук.

Прийшли вшанувати Героя і пластуни. Близько ста учасників військового табору «Легіон» вишикувались, щоб віддати честь побратиму.

Також голова Пласту в Україні Ярослав Юрчишин від імені організації вручив матері загиблого залізний пластовий хрест. Це одна з найвищих пластових нагород, яка вручається за хоробрість у боротьбі за Батьківщину.

Автор: Тарас Зень. Фото: Петро Задорожний

http://www.plast.org.ua/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/