Головна

Глава УГКЦ зустрівся з представниками земляцтв областей України

«Наша сила не у тому, щоб ми всі були однакові, а у тому, щоб ми всі були разом», - сказав Блаженніший Любомир, Глава УГКЦ, звертаючись до членів Ради земляцтв, які зібралися на засідання 9 квітня 2009 року у храмі Святого Василія Великого (Київ, Вознесенський узвіз, 7). Мета зустрічі: ознайомлення УГКЦ з діяльністю Ради земляцтв та налагодження співпраці з УГКЦ. «Радію, що маю нагоду з вами зустрітися і тепер думаю про те особливе багатство, яке несе з собою кожна частина України. А що приносить ще більшу радість - це те, що ви є разом, є спільнотою. Це щось прекрасного, що вселяє надію на краще майбутнє», - відтак сказав Предстоятель УГКЦ.

Тоді Блаженніший Любомир коротко представив основні віхи в історії УГКЦ, при цьому наголосивши її приналежність до первісної Київської Церкви Володимирового хрещення. Крім того Глава УГКЦ пояснив суть еклезіальної побудови УГКЦ, її візантійсько-український обряд та одночасно єдність з Римським апостольським престолом. Така особливість, за словами Блаженнішого Любомира, приносить для УГКЦ велику користь, адже Церква має нагоду застосовувати напрацювання Католицької Церкви у ділянці богословської науки, соціального служіння тощо. Як приклад, промовець продемонстрував, а під кінець подарував кожному учаснику зустрічі дві книги: «Компендіум соціальної доктрини Церкви» та збірник «Соціально зорієнтованих документів Української Греко-Католицької Церкви: 1989 - 2008». 

Як розповів у вступному слові Геннадій Дерев'янчук, виконавчий директор Львівського земляцтва, яке має назву «Львівське товариство», до складу Ради земляцтв входять керівники земляцтв всіх областей України. Рада функціонує на демократичних засадах. Забезпечує діяльність і головує на засіданнях одне з земляцтв, очолене координатором, якого обирає Рада земляцтв. Спільно рада проводить різні заходи, зокрема були проведені зустрічі з Патріархом Філаретом (УПЦ КП) та Митрополитом Володимиром (УПЦ). В рамках координаторства земляцтво організовує поїздки у свій рідний край, де ознайомлює з його життям, культурою та побутом.

На завершення зустрічі між УГКЦ та Радою земляцтв було підписано Меморандум про співпрацю. У документі сторони задекларували «свою підтримку державотворчим процесам, що здійснюються усіма гілками влади, органами місцевого самоврядування та інституціями громадянського суспільства спрямованими на дійове об'єднання всіх народів та народностей України, її духовний розвиток та зміцнення». Крім того сторони заявили про доцільність подальшої співпраці між Українською Греко-Католицькою Церквою і Радою земляцтв. 

Департамент інформації УГКЦ

Додаток 

М Е М О Р А Н Д У М
про співпрацю

Консолідуючи зусилля задля розвитку української нації, її історичної свідомості, традицій і культури, мовної та релігійної самобутності українського народу - всіх націй і народностей, які живуть в Україні, дві інституції громадянського суспільства: 

Рада земляцтв областей України у місті Києві (далі Рада Земляцтв) - яка, представляє громадські організації земляцтв областей України у м. Києві, що: 

керуючись Законом України «Про об'єднання громадян», своїми статутними документами, принципами добровільності, рівноправності та з урахуванням спільності інтересів об'єднали свої зусилля з метою консолідації земляцького руху, спільної діяльності, співробітництва та взаємодопомоги;. розробляють спільні багатосторонні та двосторонні програми взаємодії, плани, проекти, націлені на підтримку та захист інтересів членів земляцтв, укріплюють дружні зв'язки між земляцтвами та узгоджують пропозиції щодо формування і реалізації спільних напрямків роботи, організовують постійний обмін досвідом роботи, документами та інформацією з найактуальніших питань діяльності земляцтв, проводять спільні конференції, збори, «круглі столи» тощо з висвітлення здобутків та вирішення проблем земляцтв, проводять значну громадську і благодійну діяльність, та 

Українська Греко-Католицька Церква (УГКЦ), - одна з чотирьох традиційних українських Церков - спадкоємиць Володимирового хрещення, що налічує біля шести мільйонів вірних в усіх регіонах України та на шести континентах світу; є найбільшою Східною Католицькою самоуправною Церквою (Ecclesia sui juris); зберігає візантійсько-український обряд, тобто - літургічне, богословське, духовне та правове насліддя; перебуває у повному сопричасті зі Вселенським Архиєреєм - Папою Римським і визнає його духовну та юрисдикційну владу; прагне до відновлення первісної єдності Київської Церкви; твердо й послідовно відстоює право українського народу на свою незалежну соборну державу та становлення в ній зрілого громадянського суспільства; реалізує велику кількість благодійних та громадських проектів в Україні та поза її межами - 

дійшовши згоди декларують свою підтримку державотворчим процесам, що здійснюються усіма гілками влади, органами місцевого самоврядування та інституціями громадянського суспільства спрямованими на дійове об'єднання всіх народів та народностей України, її духовний розвиток та зміцнення. 

Сторони заявляють про доцільність подальшої співпраці між Українською Греко-Католицькою Церквою і Радою Земляцтв та делегують представників сторін для подальшої співпраці. 

Отець і Глава УГКЦ 

+ ЛЮБОМИР

Координатор Ради Земляцтв 
Іван Васюник
м. Київ, року Божого 2009, місяця квітня, числа 9

За матеріалами: http://www.ugcc.org.ua/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/