Головна

Подружня пара – це Божий образ

Темі подружжя – союзу між чоловіком та жінкою, як основи сім’ї, була присвячена катехиза, яку Папа Франциск виголосив під час загальної аудієнції у середу, 15 квітня 2015 р., що зібрала на площі Святого Петра у Ватикані десятки тисяч прочан. За його словами, це «центральний аспект теми сім’ї», адже мова йде про «великий дар, який Бог зробив для людства, сотворивши чоловіка та жінку» та давши «Святе Таїнство Подружжя».

Святіший Отець розпочав з коментаря біблійної розповіді про сотворення, в якій читаємо, що Бог сотворив людину чоловіком та жінкою на Свій образ і подобу. «Як знаємо, – зауважив він, – в довгій шерезі живих організмів статеві відмінності притаманні багатьом формам життя. Але лише в чоловікові та жінці вони носять в собі образ і подобу Бога. Біблійний текст тричі це повторює». Отож, не лише чоловік або жінка самі в собі є Божим образом, «але також, як пара, вони є Божим образом», а відмінності, що існують між ними, «призначені не для протиставлення, але для спільності та передавання життя».

«Досвід вчить нас, що для кращого пізнання себе і для гармонійного зростання людська істота потребує взаємності між чоловіком та жінкою», – вів далі Папа, пригадуючи, що ми створені для того, щоби один одного слухати і допомагати.

Далі Наступник святого Петра вказав на те, що сучасна культура «відкрила нові простори», які збагатили розуміння цих відмінностей. Але також посіяла «чимало сумнівів та скептицизму». «Наприклад, запитую себе, – сказав він, – чи так звана теорія гендеру не є також вираженням невдоволення та розчарування, які прагнуть скасувати статеві відмінності, тому що не знають, як давати собі з ними раду».

Однак, як наголосив Святіший Отець, «усунення відмінностей є проблемою, а не розв’язкою». Для того, щоб подолати проблеми у стосунках, «чоловік та жінка повинні більше між собою розмовляти, вислуховувати, пізнавати один одного і ще більше любити». І на цій основі, у співпраці з Божою благодаттю, можливо «проектувати подружню і сімейну єдність на все життя». Адже подружній зв’язок – «це серйозна річ, і не лише для віруючих».

Папа закликав інтелектуалів не «спустошувати» цю тему, мовляв, це другорядний аспект у будуванні «вільнішого та справедливішого суспільства». «Бог ввірив землю союзові між чоловіком та жінкою: його занепад висушує світ почуттів та затемнює небо надії. Сигнали цього вже тривожні, і ми це бачимо», – сказав він, вказавши на два невідкладні завдання.

Першим, на думку Святішого Отця, є «робити набагато більше у сфері сприяння жінці, якщо хочемо надати міцності взаємності між чоловіками та жінками». Необхідно, щоб жінка не лише була більше вислуховувана, але щоб «її голос мав дійсну вагу, визнану авторитетність у суспільстві та в Церкві». Прикладом ставлення до жінок Наступник святого Петра назвав Ісуса.

Друге завдання стосується теми «чоловіка та жінки, створених на Божий образ». Папа запитує, чи ж саме криза нашої довіри до Бога не спричинилася до кризи в стосунках між чоловіком та жінкою. За його словами, слід присвятити достатньо уваги цій проблемі у світлі біблійної розповіді про створення світу.

«З цього, – підсумував Папа, – випливає велика відповідальність Церкви, всіх віруючих, насамперед, сімей віруючих, за те, щоб наново відкривати красу творчого задуму, яким Божий образ вписано також і в союз між чоловіком та жінкою. Коли цей союз переживається в добрі, земля наповнюється гармонією та довір’ям. І якщо чоловік та жінка шукають їх разом та з Богом, то без сумніву, знайдуть їх».

Джерело: радіо Ватикан

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/