Головна

«Чувайте і моліться, щоб не ввійти у спокусу!»

Сьогодні ми покликані особливо молитися за єдність Христової Церкви в Україні, бо це складова частина архиєрейської молитви Ісуса Христа, який молиться до Отця: Боже, збережи їх, щоб вони були одно, одно як Я в Тобі, а Ти в Мені.

Про це сьогодні, у Великий Четвер, сказав Глава Української Греко-Католицької Церкви до вірних в Патріаршому Соборі Воскресіння Христового.

Під час Літургії Предстоятель УГКЦ освятив миро, антимінси та здійснив Чин умивання ніг.

У проповіді до вірних та духовенства Блаженніший відзначив, що цього року Господь знову зробив нас причасниками своєї Тайної Вечері. Ми причастилися Його Тіла і Крові. Ми стали свідками благодаті Святого Духа Його крайнього упокорення на чині умивання ніг.

Він пояснив, що Тайна Вечеря зветься «тайною» не тому, що є таємна чи прихована. «А тому що на ній відбувається якась незбагненна, незрозуміла для людського розуму Божа дія. На Тайній вечері завдяки незрозумілій Божій дії почалося щось цілковито нового в історії людства. Почався новий вихід. Був заключений Новий Заповіт між Богом і людиною. Щоб могти йти у новому русі до свободи Господь Бог дає нам нову манну, який є його Тіло, дає нам споживати його Животворящу Кров, - розповів проповідник.

У цей день Христова Церква святкує – установлення Тайни Тіла і Крові Ісуса Христа, Тайни Євхаристії, а разом з тим і Тайни Священства.

«Чувайте і моліться, щоби не увійшли в спокусу». «Що означають ці слова Ісуса Христа, сказані сьогодні до нас, – звернувся Блаженніший Святослав до духовенства, –. «Чувати» означає щодня, щохвилини перевіряти свою вірність. Наскільки ми є вірні тому дарові, який отримали. Наскільки ми є вірними тому скарбові священичого служіння, які Христос уклав у наші з вами душі і серця. Наскільки наше життя відповідає тому, ким ми є. Наскільки те, ким ми є, відповідає тому, що ми робимо».

«Спокуса, - продовжив він, - про яку говорить Ісус Христос, це, перш за все, випробування. Бо коли наступають драматичні обставини, завжди перевіряється, як ми чуваємо і наскільки глибоко ми молимося. Найбільшою спокусою, зокрема для духовної особи, є оцінити неоціненне, проміняти вічне за дочасне, проміняти Бога за його сотворіння. Яскравий приклад такої спокуси є вчинок Юди. У всій своїй драматичності…».

Говорячи про сьогоднішні реалії, Глава Церкви зауважив, що сьогодні Київське християнство поділене, але прагне єдності. «Ми мусимо за єдність молитися, шукати і будувати її. Мусимо просити у Господа, щоби єднання Церков Київської традиції не стало черговим суспільно-політичним проектом. Але будучи вірними наказу Христа, щоб ми були справді апостолами тої єдності, яка випливає з благодаті Духа Святого. А найвищим знаком тої єдності є причастя єдиного Тіла і Крові Спасителя, сопричастя євхаристійне, здатність разом стояти коло престолу і разом звершувати Божественну Літургію», - наголосив архиєрей.

Блаженніший пригадав, що 11 квітня ми будемо згадувати 70-ті роковини арешту всього Греко-Католицького єпископату на чолі з Патріархом Йосипом Сліпим. «Згадуючи ці роковини, дякуватимемо Господеві за те, що ці свідки віри, наші великі попередники чували, молилися і не увійшли в спокусу», - додав Предстоятель.

Під кінець Літургії Глава Церкви здійснив чин умивання ніг. Блаженніший подякував військовим капеланам, які відгукнулися на його запрошення прибути на чин умивання ніг.

Співслужили з Блаженнішим Святославом Владика Богдан (Дзюрах), Владика Йосиф (Мілян) та близько тридцяти священиків.

https://www.youtube.com/watch?v=UGOzy2SUgLQ

Джерело: Департамент інформації УГКЦ

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/