Головна

Святий хрест - безконечна Божа любов до нас

Хресна смерть – це вінець Воплочення Бога Слова

(Преподобний Іоан Дамаскін)

У третю неділю посту для зміцнення людського духу Церква по-особливому наголошує вшановувати Господній Хрест. Звідси й походить назва неділі – Хрестопоклінна, яка припадає на середину Великого посту.

Хрестопоклінна неділя нагадує якою сильною зброєю є святий Хрест. Він символізує силу, спасіння, перемогу, тріумф. Сам Спаситель світу звершив великий подвиг: Своїми хресними стражданнями дарував хресту особливу спасенну силу.  Він через розп'яття спокутував гріхи людства, гріхи усього світу. Чесною кров’ю, пролитою на хресті, Ісус Христос окропив, благословив та освятив його.

Основним гімном Хрестопоклінної неділі є пісня "Хресту Твоєму поклоня­ємось, Владико, і святеє Воскресення Твоє славимо". Яке її походження? З молитви "Воскресеніє Христово видів­ши... " воскресної утрені Великодня. ЇЇ читають також на кожній недільній утрені. Ця молитва дуже давня, бо її містить уже утреня Пасхи й недільна утреня IX століття, а також найдавніші богослужби атонських монастирів.

На початку посту кожен з нас намагається розпочати ревно піст. Дотримуватися намірень, боротися зі спокусами, пристрастями та шкідливими звичками. Та минає час і людина знесилюється. Дещо про такі людські немочі знає і Церква, тому в цю неділю вона ставить нам за взірець Ісуса Христа, Який був розп'ятий на хресті.

Святий Хрест нагадує нам безмежну Божу любов, Христові страждання за гріхи людей. Нашим обов'язком є мужньо нести свій хрест щоденного життя, не занепадати духом, не опускати рук. А "взяти хрест на плечі", не боячись жодних перешкод, рухатися вперед, пам'ятаючи, що ми - діти та послідовники Христа. Він нас кличе: "Коли хто хоче йти за мною, нехай себе зречеться, візьме щодня на себе хрест свій і йде за мною... Хто не несе свого хреста і не йде слідом за мною – не може бути моїм учнем" (Лк. 9, 23 і 14, 27).

Для більшого заохочення до почитання і любові святого Хреста часто пригадуймо собі ті глибокі думки, що вийшли з уст святого Єфрема Сирійського:

Хрест — воскресіння мертвих.

Хрест — надія християн.

Хрест — жезл хромих.

Хрест — потіха бідних.

Хрест — скинення гордих.

Хрест — надія безнадійних.

Хрест — кермо для плаваючих.

Хрест — пристань для гонених бурею.

Хрест — батько для сиріт.

Хрест — потіха для терплячих.

Хрест — охоронець для юнаків.

Хрест — слава для мужчин.

Хрест — вінець для старців.

Хрест — невинність для дівиць…

Хрест — хліб для голодних і джерело для спрагнених…

У своєму посланні "Про почитання святого хреста" Митрополит Андрей Шептицький  каже: "Не можна яскравіше й величавіше представити суті почитання хреста, як це представлено у Хрестопоклонну неділю. Наш обряд завжди лучить це почитання з почитанням Воскресення: "Хресту Твоєму поклоняємось, Владико, і святеє Воскресення Твоє славимо". Це християнське поняття хреста. Поза ним християнин бачить славу воскресення і радости вічного блаженства".

В одній зі стихир читаємо: "Прийдіть, вірні, поклонімся животворному дереву, на якім Хрис­тос, Цар слави, добровільно руки простерши, підніс нас до первіс­ного блаженства, що його перед тим через розкіш був украв ворог і спричинив наше прогнання від Бога. Прийдіть, вірні, поклонімся дереву, яким ми вдостоїлися розтрощити голови невидимих ворогів. Прийдіть, усі країни народів, і Господній хрест піснями звеличаймо: Радуйся, хресте, упавшого Адама совершенне спасення. Тобою величаються наші найвірніші царі, бо Твоєю силою сильно перема­гають ізмаїльських людей. Тебе сьогодні ми, християни, зі страхом цілуємо, на Тобі розп'ятого Бога славимо, кажучи: Господи, розп'я­тий на хресті, помилуй нас, бо Ти благий і чоловіколюбець".

Вклонімося цієї неділі Чесному Животворящому Хресту Спасителя. Палкою молитвою звернімося до Нього, щоби Він Своєю всевладною благодаттю спрямував нас на спасенний шлях, на самовідданне служіння Йому та людям.

http://umh.org.ua/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/