Головна

Відроджуючи різдвяну традицію

При парафії св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій могилі (м. Київ) було організовано молодіжний вертеп, що має давню й цікаву історію: більше півсторіччя його грають у Донецькій області в селі Званівка нащадки переселених з Дрогобицької області на Донбас у 1951 році. Традиція жваво побутує серед переселенців і в наш час.

У 2015-му році званівський вертеп вістив про народження Дитятка Ісуса Сина Божого у численних оселях.

Серед його глядачів – головний пастор греко-католицької церкви Святослав Шевчук, парафіяни Храму св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій могилі, Патріаршого собору Воскресіння Христового, Храму св. Василія Великого, прихожани парафії св. Анни (м. Вишневе), сестри-служебниці, волонтерський центр, пацієнти і лікарі Національного Інституту серцево-судинної хірургії ім. М. М. Амосова, член НСП України Василь Шкляр із дружиною Валентиною та приватні родини.

У складі вертепу 14 дійових осіб. Добрі сили тут уособлені в постатях убогих Пастушків і Старця, небесного посланця – Ангела та Царів зі Сходу, мудрого Єврея. Протилежними рисами наділені жорстокий і славолюбний цар Ірод, його служаки – Сотник та Воїн, баламути людей – Жид та Жидівка. Загалом, самобутнє театральне дійство, що відтворює сцени, пов’язані з Різдвом Христовим, талановита гра молоді, яскраві сценічні костюми зачаровують красою та щирістю українського вертепу.

Радіємо, що і цього року знайшлося достатньо однодумців, аби відновити давню традицію різдвяного вертепу, колядування та віншування щастя і добробуту в кожну українську оселю.

Андрій Чаплик, «Оранта»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/