Головна

Вічна пам‘ять і слава українському патріоту В‘ячеславу Чорноволу

«Якби мене запитали, чи жалкую я про те, як склалося моє життя, про відсиджені 15 років, я б відповів: анітрохи... І якби довелося починати все спочатку та вибирати, я б обрав життя, яке прожив.

Часи змінюються, інколи залишаєшся майже один. У мене таке було. Але все одно вірю, що чиню правильно. Не будемо говорити високі слова про ідею, відповідальність тощо. Ти вирішив, що так, а не інакше потрібно діяти. Віриш у свою дорогу? Іди й не звертай!...

Щоб не зруйнувати того, що так нелегко будувалося, - наш Рух; щоб урятувати те, що так тяжко здобувалося, - Українську державність; щоб зберегти те, що є найціннішим для кожної людини, зокрема, й для цілої партії, - гідність і самоповагу, чесність і мужність бути чесним. Перед собою. Перед співвітчизниками. Перед Україною!» - В'ячеслав Чорновіл 

 Сьогодні над могилою В'ячеслава Чорновола, у 10 річницю з дня його трагічної смерті (вбивства) літературного критика, публіциста, діяча руху опору проти русифікації та національної дискримінації українського народу, майоріли синьо-жовті прапори. Родина, друзі, побратими, соратники і просто щирі українці прийшли вклонитися і відати шану національному герою. Серед присутніх був і Борис Тарасюк, побратим, рухівець. На поминальну службу зібралося більше сотні людей.

Декан Київський, митрофорний протопресвітер, отець Ігор Онишкевич, настоятель української греко-католицької церкви св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі відправив панахиду. Після поминального Богослужіння отець Ігор звертаючись до присутніх, вкотре нагадав: - В'ячеслав Чорновіл не просто був політичним діячем, у першу чергу він був християнином і щирим українцем, який жив Україною. На його працях ми маємо навчати молоде покоління бути гідними дітьми своєї країни. А його пам'ять вшановувати добрими ділами у творені нашої державності, нашої незалежності. Маємо вчитися любити свій край так як любив його В'ячеслав Чорновіл. Звертатися до нього в молитвах, щоб перед Господом нашим Ісусом Христом В'ячеслав Чорновіл просив заступництва і доброї долі для нашого народу та України.

Дружина, пані Атена Пашко, вертаючись спогадами у минуле, пригадала: - перед тим трагічним випадком, В'ячеслав взяв машину, зібрав дітей і ми разом об'їздили усі церкви Києва і околиць. Не розуміючи я запитувала - чому так, для чого все це?, а він відповів: - ми християни і належимо лише Богові. Пані Атена, звертаючись до присутніх, попросила: - ми усі разом маємо намагатися вшановувати пам'ять В'ячеслава не тільки молитвою, але й ділами, бо віра не підкріплена ділом - мертва віра. Ми маємо усі разом домогтися справедливості у розслідуванні смерті Чорновола і не тільки його, але й усіх, хто в часі незалежності був «голкою у оці» і був убитий.

Соратник, Борис Тарасюк, у своїх словах посіяв зерно надії, що, можливо, ми таки знатимемо справжні причини трагічної смерті, підступного вбивства В'ячеслава Чорновола. На сьогодні Генеральна прокуратура скасувала усі попередні рішення розслідування смерті В'ячеслава Максимовича, це дає підстави на відкриття нової кримінальної справи і нового розслідування. Ми не можемо і не маємо права дозволити, щоб це зійшло з рук причетним до цих протиправних, антихристиянських дій.

Матеріал та фото: Любові Михайлюк «Оранта»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/