Головна

Хелловін (Halloween) – антихристиянське свято!

Внаслідок різних часових і просторових обставин серед українського суспільства стають популярними різноманітні святкування, які не мають жодного коріння в нашому народі. До них можна віднести також сьогодні популярне святкування Хелловіна (31 жовтня). З мас-медіа кожного разу напередодні цього дня можна почути запрошення на вечірки та забави з нагоди святкування «Хелловіна». Що цеза свято? Яка його історія? І чи варто греко-католикам, і, взагалі, християнам, відзначати цей день у своєму календарі?

 

Походження та історія

Вебпортал «Вікепедія» вказує про це, що Halloween або Samhain це старовинне кельтське свято, що святкується в ніч з 31 жовтня на 1 листопада. Samhain був прообразом Halloween, яке було тваринницьким або сільськогосподарським святом, а також святом всіх мертвих. Саме тоді розпочинався забій худоби, що знаменувало закінчення літа, яке було пізнім у північних кельтських народів. Кельтські племена мали індоєвропейське походження, які в першому тисячолітті по Христі заселяли території сучасної Франції, Німеччини, Швейцарії, Австрії, Чехії, Іспанії, Північної Італії, Британії, Ірландії, частини Балкан та Західної України. Це був варварський народ, який був ворогом греків і римлян, серед нього існували язичницькі вірування, є згадки, що вони навіть приносили в жертву людей.

Samhain був поширений серед тих кельтів, які проживали на території сучасної Великобританії та Північної Франції. У їхніх вірування верховним богом був бог Сонця. Давні кельти ділили рік на дві частини: літо і зима. Впродовж цілої зими бог Сонця перебував в полоні у Самхейна, який був володарем мертвих і князя темряви. Тому 1 листопада– це був початок зими, свято Самхейна, коли мертві душі поверталися на землю для реалізації нездійснених планів і мрій, які могли приймали різні обличчя: злі – в тварин, найнебезпечніші – в котів. В цей день вся нечиста сила спускалася на землю. Сама природа завмирала, починався холодний період року. 1 листопада для кельтів це також був початок нового року, це був день смерті, тому що листя з дерев опадало, дні ставали коротшими, сонце сідало раніше і ставало холодніше. Для того, щоб захистити людей від нечистих дузів і мертвих душ,священики друїдів (духи живої природи) проводили церемонії поклоніння темним силамде приносили в жертву коней, котів, чорних овець, буйволів, та навіть людей. Це чинилося з метою задобрити Самхейна і захистити себе від злих духів.

Що означає назва Halloween ?

Сама назва свята Halloween походить від англійського слова «Hallowe’en» ? це скорочення від виразу «All Hallow’s Eve», що в свою чергу є скороченням від «All Hallowed Souls Eve»,тобто Надвечір’я Всіх Святих Душ.

День Всіх Святих та день вшанування всіх померлих у Римо-Католицькій Церкві

1 листопада Римо-Католицька Церква святкує День всіх святих, а на наступний день – спомин всіх померлих вірних. Вшанування святих у християнстві бере свій початок разом із культом перших мучеників. Християни відзначали «День народження до неба», що був днем мучеництва поодиноких християн. У цей день на місцях поховання мучеників звершувалася Євхаристія. З часом виникло окреме свято всіх мучеників (ІІІ-IV ст. по Хр.), бо впродовж літургійного року було вже неможливо згадати усіх відомих і безіменних християн, що віддали своє життя за Христа. Папа Боніфатій IV 13 травня 609 (або 610) року посвятив колишній Пантеон (язичницьке святилище у Римі, де були зібрані ідоли всіх богів Римської імперії) у Церкву на честь Діви Марії та усіх мучеників. Відтоді святкувалися річниці цієї події. Століттям пізніше Папа Григорій ІІІ (731-741) посвятив каплицю на честь Спасителя, Його Пресвятої Матері, всіх Апостолів, Мучеників і сповідників Христа та усіх досконалих праведників. Дата цієї події невідома, проте від того часу в деяких країнах почали вшановувати Всіх Святих 1 листопада. З його поширенням Папа Григорій VII (1073-1085) скасував відзначення цього свята 13 травня, що було пов’язане з посвяченням Пантеону, а переніс його на 1 листопада. Відтоді у Західній Церкві 1 листопада є днем вшанування Всіх Святих.

На наступний день (2 листопада) Римо-Католицька Церква вшановує пам’ять померлих. Вшанування померлих серед давніх християн проводилося найчастіше у спільнотах та у родинному колі, які при цьому мали певну скорботу, але цілковиту надію на воскресіння. Справжнім народженням дня поминання всіх померлих пов’язане з іменем абата Одилона з Клюві (бенедиктинський монастир у Франції), який наказав в усіх підлеглих йому монастирях 2 листопада відзначати як спомин усіх померлих вірних. Звідси, дата абата Одилона, призначена для спомину всіх померлих, має тісний зв’язок з святом Всіх Святих. З цього монастиря це вшанування почало поширювати у цілій Західній Церкві. Саме в цей день церковні спільноти збираються на кладовищах для спільної молитви за померлих.

Вшанування Всіх Святих та поминання померлих у Східній Церкві

Східна Церква також не знаходиться осторонь і вшановує свято Всіх Святих. Починаючи з ІІІ-IV століття східні християни його відзначають в першу неділю по Зісланні Святого Духа (П’ятидесятниці). Це підкреслює зв’язок святості з дією Святого Духа. УГКЦ, одна з Східних Церков, також вшановує Всіх Святих щороку в Першу неділю після Зіслання Святого Духа. Щодо поминання померлих, то у Східній Церкві кожна субота вважається днем молитви за всіх померлих, окрім цього, в церковному календарі відзначені кілька субот впродовж року, коли відбувається вселенське поминання всіх померлих. Східна Церква також вшановує у своїх молитвах всіх померлих у неділю після Пасхи, у так звану Провідну або Томину неділю.

В церковному календарі УГКЦ вказано, що 1 листопада Церква вшановує пророка Йоіла, мученика Уара, преподобного Йоана Рильського, блаженного священносмученика єп. Теодора (Ромжу). Також в цей день помер славетний велетень УГКЦ слуга Божий митрополит Андрей Шептицький, тому Церква також вшановує цей день його пам’ять поминальними богослужіннями. Чому часто в цей день відбувається в деяких храмах УГКЦ поминальні богослужіння за померлих? Причиною цього буди історичні обставини, внаслідок яких певні обряди Латинської Церкви тепер мають своє місце в нашому обряді.

Сучане святкування Хелловіна (Halloween)

Багато людей вважають, що святкування Halloween є нормальним явищем і нешкідливим для нашого суспільства. В честь цього влаштовуються вечірки Хелловіна у стародавніх замках, у різних страхітливих приміщеннях та популярних клубах. Учасники свята мають обов’язковий атрибут – переодягання, що роблять як діти так і дорослі. Звичайно, переодягаються у різні страхітливі подоби мертвих, тварин, духів, чарівників, відьом, скелетів тощо. Тобто люди одягають на себе певний одяг, який представлятиме щось нечисте або страшне, щоб в цей вечір виконувати роль якоїсь нечистої сили чи чогось подібного. В США та інших країнах переодягнені діти ходять від дому до дому, вигукуючи «Trick or treat!» — «Розіграш чи цукерки». Важко сказати чи це свято має позитивний чи нейтральний характер на суспільство.

Свідчення матері про святкування Хелловіна її сином

Судіть самі по цій розповіді жінки, яка випадково знайшла особистий щоденник свого сина, що називався «Книга тіней», поцяткований сатанинськими малюнками і символами. Її погляд зупинився на фразі: «Минулого року на Хелловін я викрав чиюсь машину і убив дитину, переїхавши її всіма чотирма колесами. Цього року на Хелловін я планую зробити те ж саме!».

Символіка гарбуза

Одним з головних атрибутів свята є «Світильник Джека», який зображується у вигляді голови з вирізаного гарбуза і запаленої свічки всередині. Всі вважають цю забавку цікавою у вирізуванні різних гарбузів, проте мало хто знає його історію. Згідно з давньою легендою жив колись в Ірландії старий фермер, якого звали Джек. Він вів грішне життя, любив азартні ігри та випивку. Кажуть, що обдурив самого диявола, при тому не продавши своєї душі. Проте настав судний день і Джека не прийняли ні до раю ні до пекла, оскільки для раю він був грішний, а в пеклі диявол боявся, що той знову його обманить. Тому старий фермер змушений тепер блукати по світі із гарбузом замість голови і тліючою свічею всередині.

Висновок

Звідси можна зробити чіткий висновок, що Halloween – це свято зла, яке прославляє сатану, пропагує жорстокість, ідолопоклонство, розпусту, сатанинські ритуали та навіть людські жертвоприношення. Цей культ поширює ще один атрибут ? це смерть і страх. Численні поклонники цього свята збираються на вечірках, відлюдних і моторошних місцях, на кладовищах, переодягаються у нечисту силу, випивають. Все це свідчить про мету даного свята, що суперечить християнству.Смерть – це не жахіття, а щасливий день, день радості, бо коли помирає праведник, то він народжується для неба, тому колись ранні християни одягалися в білий колір, а не темний, бо це не був день смутку, але радості, бо померлий християнин іде до Творця. Смерть є жахливою лише для нерозкаяних грішників.Страх – це не від Бога, а від диявола. Кладовище – це святе місце, бо воно посвячене священиком, де тіла померлих перебувають, а гроби запечатуються до другого приходу Христа. Тому на кладовищі заборонено збиратися для випивки чи доведення своєї безстрашності, бо цим самим людина ганебно ставиться до святого місця. Сама назва свята Хелловін, хоч має назву «Переддень Всіх Святих», однак нічого із святом Всіх Святих, який святкують у Латинській Церкві, у теперішньому вигляді не має. Це святкування, можна сказати, – висміювання християнського розуміння смертісвятості, вічного життя, святих місць тощо.

Христос одного разу сказав такі слова, що людина не може служити двом панам, бо одного з них в певний час зрадить. Християнин не може брати участь у святкуванні Хелловіна, бо тим зраджує Бога Ісуса Христа. Поширення цього свята суперечить покликанню нашої душі, будь-яка участь із цим ? гріх. Тому шановний читачу поділися правдою із своїми ближніми, які ще досі думають, що Хелловін – це круто, але при тому вважає себе християнином. Якщо ти брав участь у святкуванні Хелловіна – покайся!

(У статті використовуються інтернет-джерела)

Диякон Іван Мисів

http://pcc.ugcc.org.ua/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/