Головна

«Майдан і церква»

“Майдану би не було, якби не віра. Віра здатна спонукати людей до дій, на які не здатні ті, хто цієї віри не має”, - такими словами розпочала 11 вересня презентацію книги “Майдан і Церква. Хроніка подій та експертна оцінка” у Дзеркальному залі палацу Потоцьких професор-релігієзнавець Людмила Филипович.

Подія зібрала на львівській вул. Коперника, 15 десятки небайдужих до теми взаємозв'язку між Майданом і Церквою. Тим паче, що книга — перше видання, присвячене ролі віри, Церкви і віруючих у революційних подіях зими 2013-2014 рр. Упорядники зібрали численні документи конфесій та розширені фахові оцінки подій — сучасні їх перебігу.

“Ідея книги, якщо порівняти її виконання з іншими проектами на цю тему, — це миттєвість, — продовжує Л. Филипович. — Це свідчення людей, які не з боку спостерігали, а були включені в цей процес”.

На понад 600 сторінках читач знайде також підбірку документів конфесій, які декларували свою “позамайданну” позицію, наголошує один із редакторів книги філософ-релігієзнавець Оксана Горкуша. А її, як йшлося під час презентації, також дуже важливо розуміти.

Загалом релігійний чинник у двох українських Майданах — 2004 і 2013-2014 років — у світі недооцінюють, вів мову публіцист, правозахисник і релігієзнавець Мирослав Маринович.

“Я мав нагоду спостерігати за закордонною пресою часів Майдану — жодної згадки про позицію Церкви, - каже М. Маринович. - Секулярна свідомість просто не хоче цього помічати”.

Насправді духовенство не було “генералісимусами”, які потягнули за собою людей на Майдан, пояснює він.

“Усе було глибше і правильніше. Майдан показав, що мова Церкви і його мова — однакова. Це — мова цінностей. І вони зійшлися. В ціннісному сенсі це була повна синергія”, - говорить М. Маринович.

Він наголошує, що Майдан не був би переможним, якби не молитва. Все це може бути не видно на політичному рівні, але Майдан горів великими променями. Це був потужний промінь духу, аргументує Мирослав Маринович.

Як наголошував під час презентації митрополит Львівський і Сокальський УПЦ КП Димитрій (Рудюк), у влади був план забрати Церкву з Майдану. І коли голос Церкви ставав менш чутним, зростав рівень агресії.

“Я погоджуюся зі словами владики... Воно працювало проти влади, але водночас воно увиразнювало ту прірву, у яку нас хотіла затягнути влада. Це — обіцянка сталінських часів”, - зазначає М. Маринович.

Загалом події на Майдані продемонстрували повернення Церкві ролі захисника людської гідності і прав.

“Обидва Майдани засвідчили, як надзвичайно легко нашим Церквам об'єднатися довкола певних стрижнів, довкола гідності людини. Я переконаний, що саме Майдани навчили нас єдності”, - підсумовує свою думку М. Маринович.

Справді, дзвони Михайлівського Золотоверхого монастиря у Києві розбудили не тільки суспільство, але й Церкву, акцентує філософ-релігієзнавець і протестантський богослов Михайло Черенков.

“Я колись, у 1990-х, читав книгу “Революція у Церкві” про теологію визволення. Думав, як цікаво це читати, але чи зможемо ми колись це пережити? І дочекався. Не треба боятися, що релігієзнавці припонують  щось нове Церкві, – говорить вчений про видання. – Церква повернулася до того, що вона й мала робити. Ми побачили, як соціальний протест став революцією духу. Адже революція на Майдані була передусім духовною і вже потім — соціальною і культурною”.

Суспільство змінилося і ми не зможемо повернутися назад, резюмує М. Черенков.

У створенні книги “Майдан і Церква. Хроніка подій та експертна оцінка” значну роль відіграло сприяння РІСУ. Портал накопичив неймовірно багато документів, які відтак увійшли до видання.

“Наголошую, що ця книга буде цікавою і для священиків... Напевно, що наступним після неї потрібно буде видавати осмислення того, що відбулося. Як також ще одну книгу — спогади учасників — спогади самої пастви”, – говорить директор РІСУ Тарас Антошевський.

Важливо, що презентована робота сформована так, щоб бути цікавою як фахівцям, так і широкому загалу читачів, розповідає директор видавництва САММІТ-КНИГА Ігор Степура. На додачу до текстів у виданні є показова підбірка тематичних світлин учасників Майдану.

http://risu.org.ua/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/