Головна

Ми — не сироти, Церква — наша мати!

Святіший Отець наголошує, що зразком материнства Церкви є Пречиста Діва Марія. Церква, отже, є продовженням Її материнства, народжуючи нових дітей у Христі, завжди слухаючи Боже Слово та зберігаючи послух щодо Його божественного задуму любові.

«Народження Ісуса в лоні Марії, дійсно, є прелюдією до відродження кожного християнина в лоні Церкви, адже Христос є первородним з багатьох братів (пор. Рим 8, 29). Нашим першим братом є Ісус, що народився від Марії, це зразок, а ми всі народжені від Церкви.

Розуміємо, як зв’язок, що об’єднує Марію і Церкву, є надзвичайно глибоким: дивлячись на Марію, бачимо найкрасивіше та найніжніше обличчя Церкви; і вдивляючись у Церкву, впізнаємо чудові риси Марії. Ми, християни, не є сиротами, маємо маму, маємо матір, і це прекрасно! Ми не сироти! Церква є матір’ю, Марія є матір'ю.

Папа Франциск наголосив, що Церква є нашою матір’ю, бо вона народила нас у Хрещенні. Кожного разу, коли хрестимо дитину, вона стає дитиною Церкви, вона включена в Церкву. І з того дня Церква, як турботлива мати, керує нашим зростом у вірі, силою Слова Божого вказує нам шлях спасіння, захищаючи нас від злого.

«Церква отримала від Ісуса дорогоцінний скарб Євангелія не для того, щоб затримати його для себе, але великодушно жертвувати його іншим, як це робить мама, — сказав Святіший Отець. У цьому євангелізаційному служінні в особливий спосіб проявляється материнство Церкви, яка як мати піклується, щоб дати своїм дітям духовну їжу, яка живить християнське життя і вчиняє його плідним. Тому ми всі покликані з відкритим розумом і серцем прийняти Боже Слово, яке кожного дня звіщає Церква, щоб це перемінювало нас зсередини — тільки Боже Слово має здатність змінити нас зсередини, від наших найглибших коренів. Цю силу має Боже Слово, а хто дає нам його дає? Мати Церква!»

Папа Франциск наголосив, що Церква живить нас Божим Словом від дитячого віку, виховує цим Словом протягом усього життя. Божим Словом мати Церква змінює нас всередині. А Боже Слово, яким обдаровує Мати Церква, перемінює нас, вчиняє, щоб ми жили не згідно з духом тіла, але Божим Духом.

У своїй материнській турботі Церква прагне показати віруючим шлях, яким треба прямувати, щоб жити в радості й мирі. Осяяні світлом Євангелія і підтримані ласкою Святих Таїнств, особливо Євхаристії, ми можемо спрямувати наші рішення до добра і з мужністю та надією подолати хвилини пітьми й пройти найбільш звивистими стежками, яких не бракує в житті. Шлях спасіння, яким нас веде Церква і на якому супроводжує нас силою Євангелія та підтримкою Святих Таїнств, дає нам можливість захиститись від зла. Церква має мужність матері, яка знає, що повинна захищати своїх дітей від небезпек, що випливають задля наявності в світі сатани, щоб довести їх до зустрічі з Ісусом. Мати завжди захищає дітей. Цей захист також заохочує бути пильними щодо обману і спокуси лукавого. Бо хоч Бог і підкорив сатану, він завжди повертається із своїми спокусами. Ми не повинні бути наївними, але пильними і твердо стояти у вірі.

Папа Франциск закликав довіритись Пречистій Діві Марії, щоб Вона, як Матір нашого першого брата Христа, навчила нас ставитись до наших братів і сестер з таким же материнським духом, із щирою здатністю приймати, прощати та наповнювати довірою й надією. «Адже саме так чинить мама», — закінчив Святіший Отець.

За матеріалами: Радіо Ватикану

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/