Головна

Канонічна постать на екрані

Актриса Олівія Хассі розповідає про головну роль у стрічці «Мати Тереза»: Я завжди хотіла зіграти її. Вона була однією з тих святих, кого я безумовно поважаю!

Актриса Олівія Хассі протягом зйомок фільму «Мати Тереза» сильно захворіла і навіть могла відмовитися від цієї роботи. У напружених моментах вона відчувала, що їй бракує сил і здоров’я продовжувати. Але одного дня Олівія сіла у своє крісло на знімальному майданчику, заплющила очі й попросила Господа і Мати Терезу про допомогу. Несподівано її виповнив глибокий мир. Коли «яскраве світло» осяяло думки, актриса закінчила молитись і відчула, що її огортає незбагненний спокій. Це допомогло їй повірити, що вона зможе отримати цю благодать — здолати кожен напружений день зйомок у Шрі-Ланці та Італії.

Олівія Хассі народилась 17 квітня 1951 р. у Буенос-Айресі, в Аргентині. Семирічною вона почала навчатися в театральній школі в Англії і захоплювалась акторством найближчі п’ять років. Незабаром після завершення навчання Хассі отримала роль Джин у виставі «Розквіт міс Джин Броді». У цей час італійський режисер і продюсер Франко Дзеффіреллі, який прослухав понад 500 молодих актрис на роль Джульєтти у фільмі «Ромео і Джульєтта» (1968), був в аудиторії та спостерігав за виставою.

Згодом Дзеффіреллі довірив Олівії Хассі грати деякі епізоди з фільму. Це було всього 15 сцен, проте Хассі виконала відому роль із великим успіхом. Завдяки її акторській майстерності фільм здобув Золотий Глобус, а згодом ще й нагороду «Найкраща роль Донателло» (щось на кшталт Оскара, але по-італійськи).

Олівія Хассі знялась більше ніж у 20-ти фільмах, також була запрошена грати в багатьох телесеріалах. Протягом усієї акторської кар’єри вона грає святих. Зокрема: Діву Марію у фільмі Франко Дзеффіреллі «Ісус із Назарета»; Терезію, вірну дружину й мати в екранізації п’єси Кароля Войтили (тепер святого Йоана Павла II) «Крамниця ювелірних виробів», і Мати Терезу, про яку йтиметься далі. Олівія Хассі натхненно й переконливо грає блаженну Мати Терезу з Калькутти, зображуючи її рішучість та святе співчуття. Образ Матері Терези був довгоочікуванною роллю для Хассі, отож актриса була в захваті, коли італійська кінокомпанія запросила її зіграти цю роль.

«Я завжди хотіла зіграти її. Вона була однією із святих, кого я беззаперечно поважаю. Ця маленька леді (…) завдяки чистій вірі та крокам вулицями Калькутти змогла заснувати згромадження черниць і допомогти найбіднішим. У мене мурашки по шкірі, коли я думаю про це!»

Нещодавно Хассі знайшла час на інтерв’ю для журналу «The Catholic World Report» («Всесвітній Католицький Вісник»), щоб розповісти про роль блаженної Мати Терези. До речі, сестри з Ордену Милосердя сказали: «Ми відчували, наче дивимось на Мати Терезу. Наче Мати Тереза пройшлася повз нас!»

Я спостерігав за Вашим сайтом, де Ви писали, що збулася «мрія Вашого життя», бо Ви зіграли Мати Терезу. Як це розуміти?

Я знімалась у фільмі «Ісус із Назарета» Франко Дзеффіреллі. Після того, як усе закінчилось, ми зробили багато інтерв’ю та статей, деякі журналісти запитували: “Що ви будете робити після ролі Діви Марії? Ви вже зіграли Джульєтту, а тепер ще й Діву Марію. Яку роль Ви б, можливо, хотіли ще зіграти?” Недовго думаючи, я сказала: “Мати Терезу з Калькутти”.

Це було багато років тому. Мені тоді було 27 років. Саме так журналіст мене запитав: яку роль я би ще хотіла зіграти. І я сказала: “Мати Терезу із Калькутти”.

Це чудово. А що було потім?

І одного дня все розпочалося. Планувалося створення стрічки, й одна компанія, точно не пам’ятаю назви, повідомила: Жаклін Онассіс почула про це й пішла до Мати Терези. Жаклін сказала їй: “Є тільки одна актриса, яка повинна зіграти вас, Мати Терезо,  — це Олівія Хассі”. Я чула, що вона залишила свої ініціали на сценарії та схвалила роль.

Проте тоді нічого не зняли. Так хотів Господь.

Як людина, яка знала Мати Терезу особисто, я помітив що Ви виконали прекрасну роботу, граючи її: як вона ходила, як стояла навколішках у каплиці, її мову та багато іншого. Я був дуже щасливий бачити, як Ви достовірно її зображуєте. Це, мабуть, було непросто. Не могли б Ви поділитися, як вам вдалося проникнути в характер Мати Терези?

Я познайомилась із Агі Бояджіу (племінниця Матері Терези і єдина родичка, яка ще жива) в Римі, й ми подружилися. Вона сказала: «Олівіє, я наче дивлюсь на свою тітку. Ти зробила неймовірне». Для мене це найбільший комплімент. Я завжди мріяла зіграти Мати Терезу, тому дивилась чимало фільмів про неї, і документальні також, читала багато книжок. Вона одна з тих святих, яких я глибоко поважаю!

Чи траплялося щось незвичне під час зйомок?

Я захворіла одразу, як ми приземлились у Шрі-Ланці. Зйомки тривали у місцях, де були людські випорожнення і сміття. Там є місто Надії на міському звалищі! Усі похворіли! Я не могла дозволити собі захворіти, мені не хотілося брати вільні дні.

Тоді я сказала собі: «Знаєш, Мати Тереза робила все по-справжньому й сама перехворіла малярією. Найменше, що я можу робити, граючи її,  це не бути хворою і не лежати в ліжку.» Я працювала з температурою 40°С. У деяких сценах я чула дзвін у вухах, а тому мусила за рухом губ іншого актора визначати, коли моя черга.

Одного разу мені було так погано, що очі були геть червоні й налиті кров’ю. Під час однієї сцени я просто сіла в крісло, заплющила очі й сказала: «Господи, будь ласка, допоможи мені. Мати Терезо, якщо ти поруч, допоможи мені. Я не знаю, чи є в мене сили, щоб продовжувати грати сьогодні».

Я була дуже хвора, приймала сім різних антибіотиків для вух, носа й горла. Це було просто нестерпно. І тоді я сказала: «Будь ласка, дай мені сили, щоб продовжити зйомки, тому що я хочу зробити все, що лиш зможу».

І мир зійшов на мене просто на знімальному майданчику. Я не знаю, як, але яскраве світло торкнулось моєї голови й заспокоїло. Я отримувала це щодня, щоби пройти крізь кожний новий день.

Це прекрасно! Крім молитов, як ще Ви готувалися до ролі?

Я насправді відчувала, що цей невеличкий фільм мусив вийти, він був благословенний нею [Матір’ю Терезою]. Протягом багатьох років я просила Дзеффіреллі: «Будь ласка, створи фільм про Мати Терезу, щоб я змогла її зіграти». Але нічого не відбувалося. Проте згодом, несподівано, ця італійська компанія прийшла до мене й сказала: «Чи не хотіли б Ви зіграти Мати Терезу з Калькутти». Я сказала: «Ви ще питаєте?!»

Я мала два тижні на підготовку. Але насправді, думаю, я готувалась до цієї ролі 20 років, бо це було моєю мрією й бажанням.

Ви згадували раніше, що знімались у сценах на звалищі Шрі-Ланки. Чи не було Вам складно спостерігати за найбіднішими?

Побачене стискало серце. Але водночас, хоч як дивно, ти дивишся на тих людей, усміхаєшся до них, розмовляєш із ними, — а вони такі щасливі, бо просто не знають нічого кращого. Я бачила більше нещасних людей у Беверлі-Хіллз, ніж на звалищах Шрі-Ланки. Я не була на звалищах Калькутти, але Індію відвідувала.

>— Чим Вас надихнула Мати Тереза?

— Думаю, тим, що ніколи не казала «ні». Вона завжди перебувала в правді. Не існувало нічого, що могло би стати між нею та істиною, в яку вона вірила. Це найбільше, що надихало мене. Мати Тереза була променем світла!

— Дякую, що Ви її так прекрасно зіграли. Я знову закохався в Мати Терезу, коли переглядав стрічку.

— Я передивилася багато документальних фільмів і вже казала, що це було моєю мрією. Справді, безліч разів протягом зйомок мені здавалося, що вона поруч зі мною.

— Це прекрасно!

— Просто біля мого плеча, наче тримає мене…

Коротка анотація: Фільм Мати Тереза

Фільм про чудову жінку, яка віддала життя служінню бідним і невиліковно хворим. Усім своїм життям Мати Тереза була прикладом безкорисливої любові й милосердя, працьовитості й самозречення.
Один з епізодів її життя: … коли у вмираючої Матері Терези запитали, чи були у неї вихідні чи свята, вона відповіла: «Так! У мене кожен день – свято».

Рік випуску: 2003

Країна: Великобританія, Італія, Іспанія.

Жанр: драма, біографія.

Фільм ішов по українському телеканалу К1.

Режисер: Фабріціо Коста

У ролях: Олівія Хассі, Себастіано Сомма, Міхаель Мендл, Лаура Моранте, Інгрід Рубіо, Гільєрмо Айеса, Карло Картьє, Валерія Каваллі, Ензо Де Каро.

https://gloria.tv/?media=458340

https://gloria.tv/?media=458407

Donna-Marie Cooper O’Boyle, The Catholic World Report
Переклад: Уляна Муляр, СREDO

 

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/