Головна

Святий Андрей Критський

Святий Андрей Критський та Свята Марія Єгипетська

Святий Андрей Критський (7 століття) - християнський святий, богосолов та гимнотворець часів Візантії, родом зі Сирії. Був архієпископом міста Гортіна на грецькому острові Кріт.

Святитель Андрей, архиєпископ Критський, народився в місті Дамаску в сім'ї благочестивих християн. До семирічного віку хлопчик був німий. Потім одного разу після причастя Святих Христових Таїн він почав говорити. З того часу юнак почав посилено вивчати Святе Писання і Богословські науки.

Чотирнадцятилітнім він віддалився до Єрусалиму і там прийняв постриження в обителі преподобного Савви Освяченого. Святий Андрій проводив строге, цнотливе життя, був покірливий, стриманий, так що всі дивувалися з його чесноти і розуму. У 680 році містоблюститель Єрусалимської патріаршої катедри Теодор включив архідиякона Андрія в число представників Святого Міста на IV Вселенському Соборі. За правління імператора Юстиніана II (685-695) святий Андрій був рукопокладений на архієпископа міста Гортіни на острові Кріт. На новому місці він проявив себе як істинний світильник Церкви, великий ієрарх - Богослов, вчитель і гимнотворець.

 

Пам'ять - 17 липня (Св. Андрея, архиєп. Критського. Преп. Марти, матері св. Симеона Дивногорця. Бл. свящмуч. Павла (Гойдича)) Проповідь на канон Андрея Критського

Возлюблені у Христі! Одного разу мер якогось міста, ма­буть соціаліст за переконаннями, задумав, щоби офіс, в якому він працюватиме, був вибудований вище, аніж всі церкви чи дзвіниці, які були у тому місті. Він забув, що церкви та дзвіниці мають своє призначення не височіти над землею, а, насампе­ред, вказувати на небо, та збирати вірних для вічної справи спасіння - молитви.

Сьогодні, коли церква живе спасительним промислом Гос­пода Ісуса Христа - Великим постом, ми, припавши у поклоні до землі, - прославляємо Творця Великим каноном Андрея Критського. Молитвою, сповненою щирого розка­яння, яка навчає нас покути і жалю за вчинені провини.

"Покаяння відкрий мені двері Життєдавче..." - велика просьба грішної людини до милостивого Господа, в якій ми досвідчуємо вічну правду - велику спасительну любов Хрис­та, що змиває наші провини. Грішна людина - то є той сліпець з Ісусових притч, яка шукає зустрічі з Господом, щоби про­зріти. І тоді настає зміна: - Хоча та сама є життєва дорога, предмети і люди, однак людина їх бачить, і бачить куди йде - бачить зміст свого життя. Віра, дякуючи якій ми пізнаємо Ісуса і приймаємо Його світло, дає нам можливість бачити так, як бачить Творець. А Божий сподвижник Святий Анд­рей Критський допомагає нам збагнути через молитву Кано­ну велику правду у наверненні до Бога через покаяння. Пре­гарний спів ірмосів канону в злуці з поклонами надає цій відправі глибокого духа покути, що в силі зворушити найтвердішу душу і привести її до покаяння. "Іди, окаянна душе, з твоїм тілом і сповідайся Творцеві всіх, а на майбутнє залиши попереднє безумство і принеси Богові сльози покаяння" (1 пісня). Перед нами постають різні події Святого Письма Старого і Нового завітів, від Адама і Єви аж до Христового Вознесіння, де ми переживаємо історію упадку, навернення та жалю кожної людської душі. Розкаяна людина розуміє, що не обмине зустрічі з Господом і Його справедливого суду. Тому найпевнішим способом нашого порятунку є Боже ми­лосердя і заступництво Пречистої Діви Марії. "Богородице, надіє і заступнице тих, що тебе призивають, здійми з мене тяжке ярмо гріхів, і, як Владичиця чиста, прийми мене, що каюся" (1 пісня).

Сьогодні перед нами у молитві постала дорогоцінна па­м'ятка старовинної святоотцівської поезії, що звертається до Господа словами псалмопівця Давида: "Помилуй мене, Боже, помилуй, мене", - і то є той знак, який дає нам Ісус. Той знак переходить через ціле наше життя, щоби ми пізна­ли в Ньому Месію. Свята Церква допомагає нам пізнати Сина Бога Живого. Певне, що ніхто нам не може передати віри, ні батьки дітям, ні жінка чоловікові, ні вчителі своїм учням, однак серце і розум допоможуть нам вийти на зустріч Хрис­тові. Дехто, що залишився сьогодні вдома, може собі так ска­зати - Не дав мені Господь віри. Ні, любі друзі, в даному випадку всю відповідальність несе на собі людина. Трудно приїхати до Львова, коли виїжджаєш на Москву. Милости­вий Господь робить усе, щоби відкрити нам очі на свою прав­ду, однак, Він не в силі змусити нас дивитися у Свій бік.

Кожного дня на наших вівтарях Ісус Христос з любові до нас відновлює свою Хресну жертву на службі Божій. Чи Він не бачить нашого життя? "Проти Тебе єдиного я згрішив і перед Тобою зло вчинив" (Пс. 50) - ото стільки моєї заслуги на цім світі, тому сьогодні найвищий час з'єднати Його Пре­чисте Тіло з нашим грішним тілом у Святому Причасті. І нехай нам допоможе молитвою свого прегарного Канону Святий отець наш Андрей Критський. Амінь.

о. Іван ЗБИШКО

За матеріалами: http://www.ugcc.lviv.ua/

 

Про Великий покаянний канон
святого Андрія Критського

На Великому повечір'ї Понеділка, Вівторка, Середи та Четверга першої седмиці Великого поста співається й читається вроздріб, а у Середу ввечері п'ятої седмиці поста у повному складі Великий покаянний, або як його ще називають, зворушливий канон. Він читається за великопісними богослужіннями у храмах от уже майже 1200 років і сприймається віруючими так само, як і тоді, коли був написаний преподобним піснетворцем. "Мистагог покаяння", тобто той, хто дбайливо вчить, відкриває таємниці покаяння, - так називає святого Андрія, який склав цей канон, Православна Церква.

Великий канон складається з 250 тропарів, і великим називається не тільки за незвичайно велику кількості віршів, але й за внутрішнє достоїнство, за висоту думок і силу їх вираження. У ньому ми споглядаємо події, описані Священним Писанням Старого й Нового Завіту, у духовному світлі. У тропарях канону персонажі священної історії то представляють нам високі зразки святого життя, то, прикладами свого глибокого падіння, спонукують нас до суворого трезвіння.

Не можна навчити тому, чого сам не вмієш. Покаяння святого Андрія глибоке й щире. Через весь канон проходить одна думка, що повторюється у всіх його піснях: "Згрішив більше всіх людей, єдиний згрішив Тобі, (Господи), але змилуйся й будь милосердний до мене, тому що Ти Благоутробний". "Благоутробний" - значить милостивий і милосердний так, як Мати, що як би всією утробою, всією істотою своєю, жаліє дитину й любить її всім своїм серцем. Чим ближче людина до Бога, тим більше бачить свої гріхи. Цьому вчить нас у своєму каноні святий Андрій Критський.

Весь Старий Завіт з'являється перед нами в тропарях канону, як школа покаяння. Показуючи чесноти й подвиги святих, святий Андрій не забуває й про злі й жорстокі справи, спонукуючи нас наслідувати добрих і відвертатися від злих. Але у Великому каноні є не тільки приклади зі Священного Писання, є тут і вмовляння душі, міркування, молитви. Начебто старець, сповнений жалю й любові, бере нас за руку й уводить у свою келію, щоб у бесіді з нами ділитися своїм досвідом і разом з нами смиренно й гаряче молитися.

Чому Свята Церква в перші дні Великого поста пропонує нам саме ці пісні? Тому, що піст - це час покаяння й очищення, а канон преподобного Андрія весь і спрямований до того, щоб розбудити людську душу від гріховного приспання, розкрити перед нею згубність гріховного стану, підштовхнути до суворого самовипробування, самоосуду й каяття, до відрази від гріхів і до виправлення життя.

Святитель Андрій Критський перший став писати богослужбові канони. Його перу належать канони на всі двунадесяті свята (крім Введення в храм Пресвятої Богородиці, тому що в його час це свято окремо не святкувалося). Великопісне богослужіння, крім Великого канону, було прикрашено й іншими творами святого піснеписця. У рукописах збереглися канони Вербної Неділі, трипіснці всіх днів Страсної седмиці, включаючи й Велику П'ятницю. У Велику Суботу виконувався четверопіснець святого Андрія, до якого пізніше приєднали свої четверопіснеці й канони св. Косма Маюмський, черниця Кассія, єпископ Марко Отрантський. За кількістю оригінальних мелодій-наспівів святий Андрій перевершує навіть настільки великого піснеписця, як преподобний Іоанн Дамаскин. Складаючи Октоїх, святий Іоанн вносив у нього ірмоси й наспіви святителя Андрія Критського.

За матеріалами:http://velikden.ks.ua/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/