Головна

«Путін дивиться на світ як імператор і бажає замінити людям Бога»

Михайло Димид розповів "Сегодня", чому поїхав на Майдан, чому, на його думку, жителі сходу не люблять Україну і чому кримчани віддали Крим

Ім'я львівського священика Михайла Димида стало відомим після гучних судових розглядів з ДАІ: у січні цього року автоінспекція намагалася «сфабрикувати» проти нього «справу» за участь в Автомайдані, але отець Михайло виграв суд, а тепер шукає імена замовників.

Ми розшукали священика і, виявилося, що «активіст в рясі» , який всі три місяці прожив у польових умовах київського Майдану, є першим ректором Українського Католицького університету , викладачем церковного права, володарем багатьох вчених ступенів і, з дозволу сказати, диваком, що проміняв життя в затишній Бельгії на неспокійну Батьківщину своїх предків.

Михайло Димид зустрів нас у своєму маленькому кабінеті на другому поверсі такого ж маленького особнячка. З обстановки в кімнаті - дерев'яний стіл , підвісна ліжко, стелажі, заповнені до самої стелі книгами , дитячі малюнки по всіх кутках і не вимикається ноутбук.

« Ось так і живемо ... Моя дружина - внучка відомого українського історика Івана Крип'якевича - іконописець. У нас п'ятеро здорових і неслухняних дітей. Сам я народився в бельгійському місті Шарлеруа (під час війни німці вивезли мого батька до Німеччини остреарбайтером, в СРСР він не хотів повертатися, а влаштувався в Бельгії на вугільній шахті, як багато переселенців ). Дружину знайшов у Боснії, куди мій дід - селянин приїхав з Тернопільщини, і австро-угорський уряд відправив його з родиною в лісисті Альпи - «скільки дерев викорчуєш - стільки землі твоєї . Там вони й пустили коріння » , - розповідає священик.

У 13 років батьки відправили Михайла Димида вчитися в Рим в Папську малу семінарію, з чого і почалася кар'єра священнослужителя. У 1989 році вже 30 -річним Михайло приїхав до України, щоб створити у Львові релігійну радіостанцію «Воскресіння», потім працював над підставою УКУ, почав там викладати і з тих пір не розлучається з Батьківщиною , де народилися його діди.

Чому ви поїхали на Майдан , адже це не зовсім церковна справа ?

Все дуже просто: 25 листопада на «Шиномонтаж», що біля церкви Володимира і Ольги у Львові, я міняв в автомобілі літні колеса на зимові і побачив студентів, які колоною йшли з українськими прапорами в центр міста. Раптом мене осяяло: а яка моя роль у всьому цьому. Потім дізнався з внутрішньої пошти УКУ, що для молоді потрібен духівник у Києві, і наступного дня я вже був на Майдані і молився зі студентами в підвалі Києво -Могилянської академії.

Перша фаза Майдану, чесно кажучи, була схожа на забаву з благородною метою. Коли пролилася перша кров, це об'єднало навіть тих людей, хто не вірив ні будь-які зміни. Тоді ж і з'явилася на Майдані церква, а точніше, молитовний намет . Вже 19 грудня духівники провели перше богослужіння на великій сцені Майдану. Правда, на деякий час служби припинялися, тому, що ми боялис , як би церкву не звинуватили прихильності до політики.

А скільки всього священників було на Майдані ?

Там було багато церков, і, напевно, за весь період близько трьохсот священиків: римо -католики , греко -католики, буддисти, євреї та мусульмани. Хочу сказати, що в молитовному наметі не було релігійної ворожнечі або конфесійної приналежності . Щогодини, переважно, ночами, священики молилися зі сцени.

Думаю, роль церкви на Майдані - поважати свободу кожної людини. Люди часто приходили сповідатися, молиться , нехрещені - хреститися, доводилося навіть проводити вінчання, але найгірше - відспівувати мертвих. З часом церква -палатка перетворилася на саму головну церкву України .

Ви були на передовій в 20- их числах лютого. Вам було сильно страшно?

Всі самі себе заспокоювали, сміливість одних, як і спокій , передавалася іншим. Коли помирали, я питав, Господи, чому ти не забереш моє життя? Хоча я не був абсолютно до цього готовий.

Ще в перших числах грудня я відчув, що передаю Господу ті жертви, які приносять мільйони людей. Тоді й зрозумів, що я є немічним посередником між Богом і людьми. Адже кожен , хто приходив - жертвував чимось: мерз, терпів, недоїдав ... Несли жертву й ті, хто переживав за межами Києва. Але всі жертви Богу повинні бути благословенними - тоді вони стануть приносити плоди. У протилежному випадку всі зусилля могли перетворитися на гнів, а злоба ніколи не може вигнати зло.

Але за що нам така кара ? Ми абсолютно мирно пережили 90-ті і набуття незалежності.

Все що зараз відбувається - це закономірно. Радянський Союз не міг творити добро, бо він був заснований на поборюванні Бога. А добро - воно тільки від Христа. Якщо немає цієї основи - неможливо побудувати нормальне суспільство і країну. І те , що у нас немає армії, СБУ, уряду, це наслідки прогнилої основи .

Багато хто з нас раділи отриманню незалежності мирним шляхом, але вони не розуміли суті життя. Хіба ми без крові отримали незалежність? Скільки на рік абортів в Україні, скільки людей у в'язницях вмирає, скільки людей обкрадені державою. Це - не світ . В Україні не було миру ніколи.Ми це відчуваємо, коли виїжджаємо на захід. Світ - це система цінностей, а тут не знаєш чого очікувати - війна проти свого народу. Це набагато гірше, ніж протистояння ворожим силам .

Тому, Майдан - це єдиний світлий момент за весь час існування держави, який зміцнить українську націю.

Скільки часу потрібно, щоб відчути зміни ?

Якщо ми пройдемо через це випробування, то потрібно буде ще одне покоління, ну , хоча б 20 років, щоб завоювання Майдану увійшли в життя.

Може статися, що ми втратимо всі завоювання. Кожен учасник Майдану, хто його переживав, повинен перенести його в своє серце, в протилежному випадку - він просто « зливає » Майдан.

Якщо кожен з нас зможе не давати хабарі, мати внутрішню силу, не потурати гріхові - то все вийде. Позитивні приклади окремих людей повинні набрати вагу. А те, що робиться для реклами, як участь у публічній акції, не дасть потрібних результатів.

Багато людей в паніці, а деякі навіть асоціюють Путіна з антихристом ...

Путіна не можна називати антихристом . Всі проблеми в нас самих ...

Перше - ми не відчуваємо власної гідності як громадяни України. Потрібно щоб була загальна хвиля, на якій відбувається комунікація. Українська ідентичність передається через мову. Щоб мати успіх у світі, потрібно знати англійську. Так само потрібно зробити і в Україні з українською мовою. Їх може бути дві - українська та російська. Але не треба їх змішувати, навпаки, розвивати кожну окремо.

Друге - у нас немає «слова». Українці , у багатьох випадках навчилися бути лукавим . Довгі роки рабства навчили брехати. Цей народ так увійшов у роль, що сам собі почав брехати.

«Слово» - це Бог. Саме цим людина відрізняється від тварини. Дати «слово» - значить підписати контракт , а в Україні воно не має майже ніякої цінності.

Третє - в Україні немає гідного і відповідального середнього класу населення. У СРСР знищили такий - всіх, хто вмів думати і противився системі зла. У нас тепер професура, яка не вміє спілкуватися. Наші інженери вміють конструювати ракети, але на дорогах нікому ремонтувати ями. У нас є стратеги, але немає армії - це мильна бульбашка. Наш ворог століттями нас утискає, а ми не можемо його визнати. Ми не хочемо працювати, щоб бути кимось , а намагаємося тільки заробляти . Але праця - вона облагороджує , дає можливість стати подібним до Бога, а не тільки заробити багато грошей.

Нещодавно Путін назвав західних українців людьми другого сорту - чоловік відразу вирішив купувати зброю ...

Немає людей другого сорту в усьому світі. Якщо ти дивишся на інших божими очима, то бачиш позитив. Важко сказати, як Путін дивиться на світ не християнським, і не цивілізованим поглядом.Він дивиться як імператор, бажає перекроїти світ і найгірше - замінити людям Бога.

А озброєння - це одна з частин будівництва суспільства. Українець - егоїст і індивідуаліст і краще, щоб він сам озброювався. Так є у Швейцарії і Частинами в Ізраїлі.

У США кожен другий має зброю в будинку. Але ми повинні відчувати велику відповідальність за володіння зброєю.

На вашу думку , чому , все-таки , кримчани так легко віддали Крим ?

Любов до батьківщини передається з молоком матері, а на сході безліч людей є «сиротами» - у них немає Батьківщини і любові до свого народу. Їх Батьківщина - Радянський Союз. Але ми, жителі західної частини України, самі винні в тому, що мало про них дбали, ми страждаємо від гордині - мало спілкувалися з кримчанами, не запрошували їх сюди, не їздили до них, тому вони і здалися.

Але, уявімо, якби в 2008 році, на західну Українцю увійшли німецька чи польська армія , навряд чи західні українці так легко переходили б на їх сторону. Як мінімум - підпілля і партизанські загони ...

Жителі західних областей України хоч і були під чужими «панами» , але ті пани були культурніші .Схід України і Крим довгий час перебували під владою диких - азіатських панів. Це не наша культура . У своєму рабстві ми не були так принижені, як наші брати на сході.

Схід, навіть у незалежній Україні , потрапив у рабство нових магнатів. Це кріпаки 21 століття. На заході цього немає. Тут інше ставлення до людей з боку багатих. Рабство - це хвороба. Невільна людина майже завжди піде на компроміс зі злом. А нові магнати - вони не українці і не росіяни, це плід бандитської радянської системи.

Кому з політиків ви вірите ?

Вірити потрібно в Бога, а не політикам. Я б робив ставку на тих, хто чесно живе і позитивно мислить, але таких тут поки немає. Так що, поки ми змушені вибирати «менше зло» і спонукати покоління Майдану до служіння своєму народу.

Але як далі жити в умовах постійної напруги ?

Як жити - сповідатися і ходити до причастя . Це - як підзарядка до мобільного - людині потрібно тримати зв'язок з Богом і живитися енергією, інакше вона втратить всі сили.

http://ukr.segodnya.ua/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/