Головна

«Древній Галич» - стане новим реколекційним центром

На місці родинного маєтку дідуся Блаженнішого Любомира постане Реколекційний центр. Про це знімальній групі документального проекту «Любомир» повідомив отець Ігор Броновський, декан Галицького деканату Івано-Франківської митрополії УГКЦ.

«Тут дідусь Блаженнішого Лев Гузар був нотаріусом, його маєтності були поруч. Міська управа нам передала цей маєток на Церкву, і ми маємо намір збудувати там Реколекційний центр», - зазначив отець-декан.

За словами священика, старожили розповідали, що нотар Лев Гузар був надзвичайно авторитетною людиною в древній столиці Данила Галицького:  «Родина була дуже інтелігентна. Гузарі  були побожні люди. Українці, патріоти. Були не бідні», - зауважив галицький отець-декан.

Як розповів знімальній групі проекту засновник Національного заповідника «Древній Галич» Олександр Береговський, маєток Гузарів – один із небагатьох уцілілих після Другої світової війни історичних будинків у центрі Галича  -  був зруйнований напередодні святкування 1100-ліття міста у 1996 році. «Це велика біда. Тим більше, ті люди, які руйнували цей будинок, знали, що це за будинок. Я не буду коментувати ті події, які сталися, але є дуже гарна біблійна істина: благими намірами стежка до пекла веде», - сказав краєзнавець.

На думку Олександра Береговського, Галич втратив шанс мати Музей родини Гузарів уже сьогодні: «Це був готовий музей, в який треба було вкласти невеликі кошти, і я більше ніж переконаний: не кожен має таке щастя, бо це  жива легенда…  Але сталось те, що сталося» .

Однак, на думку Олександра Береговського, сьогодні цілком реально відновити садибу Гузарів у первозданному вигляді: «Ми могли б цей класичний міський будинок шляхти у стилі історизм  відновити. У нас є фотографії, є обміри, і це потрібно робити», - зазначив краєзнавець.

За словами отця-декана Ігоря Броновського,  містяни пишаються тим, що коріння родини Гузарів походить із Галича. «Ми прислуховуємося до думки Блаженнішого Любомира, до його порад.  Навіть і тепер, коли він вже є емеритом, ми все одно до нього дуже-дуже добре ставимося. Любимо його. За нього молимося постійно. Просимо Бога, щоб Бог дав йому ще довгих-довгих років життя тут, на цьому світі», - сказав галицький душпастир.

У відповідь на запитання проекту «Любомир», як використовуватиметься майбутній Реколекційний центр, отець зазначив, що нова споруда на місці маєтку Гузарів слугуватиме справі розвитку живої парафії: «Будемо впроваджувати ту ідею, яку сьогодні нам наголошує наш Патріарх Блаженніший Святослав, щоб зробити парафію живою. От, власне, для цього ми і маємо намір збудувати Реколекційний центр», - зауважив отець  Ігор Броновський.

Нагадаємо, що документальний проект «Любомир» - це пов’язані між собою класичний документальний фільм про Блаженнішого Любомира (Гузара) та перший в Україні інтерактивний фільм у вигляді web-documentary. Проект здійснюється з благословення Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава (Шевчука).

Попередні епізоди веб-документального проекту «Любомир» можна переглянути на сайті проектуhttp://lubomyr.net.

Епізод «Галич», присвячений історії родини Гузарів, яка відбувалася у древній столиці Галицько-Волинської держави, буде представлений для перегляду уже ближчим часом.

Документальний проект «Любомир»

Джерело: http://news.ugcc.org.ua

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/