Головна

Поливаний понеділок в Пирогово

Двадцять першого квітня, у другий день Великодніх свят, в Національному музеї під відкритим небом у Пирогово, пройшов всіма відмий поливаний понеділок. Можна з певністю сказати, що це вже традиція для греко-католиків Києва проводити тут святкування.

З церкви святого Миколая, що на Аскольдовій могилі, багато парафіян відвідали сьогодні Пирогово. Хтось добирався сюди на власному авто, але наша парафія організувала автобус, на якому бажаючі могли доїхати до Пирогово. Автобус був переповнений. Наша молода спільнота «Відродження» в кількості десяти людей також долучилася до цього святкування.

Цей день розпочався з Божественної Літургії, яку очолив Куріальний єпископ УГКЦ Богдан  Дзюрах. Йому співслужили греко-католицькі священики, серед яких отець Богдан Чурило, який, власне, багато років тому започаткував цю гарну традиція – зустрічатись у Пирогово та святкувати другий день Великодніх свят.

Саме отець Богдан у своєму духовному слові наголосив, що протягом п’ятнадцяти років кожного року тут проходять святкування, на які прибувають греко-католики Києва та усі бажаючі, які люблять це чудове благодатне місце. Отець також згадав про важкий період нашої спільної визвольної боротьби проти внутрішнього ворога, проти режиму свавілля та беззаконня.

Сьогодні на святкуваннях був присутній і архієпископ УГКЦ Любомир кардинал Гузар. Він також звернувся до парафіян з духовним словом.

Святкування продовжувалися під церквою - співами та народними гуляннями, іграми. Багато дітей долучилися до цих гулянь, більшість - були у вишиванках та національних костюмах.

Потім люди розділилися на свої групи і організували трапезу. А далі веселощі: обливання водою. Це особливо подобалось дітям та молоді. Згодом -  ігри та співи.

День закінчувався, і хоча погода була не найкраща, бо трохи перепадав дощ, але це не вплинуло на настрій людей.

Святкування закінчувалось. Люди збирались у дорогу, щоб повернутись у рідні домівки, але з думкою, щоб наступного року повернутися сюди знову.

Матеріал підготував Олег Качур, «Оранта»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/