Головна

«Дбати про своє духовне життя потрібно постійно… а не тільки під час Страсного тижня і Великого посту…»

Розпочався Страсний тиждень, який нагадує нам про те, що Ісус Христос терпів за наш гріхи на хресті. Цей тиждень особливо насичений різними богослужіннями і має свої важливі дні, зокрема Страсний четвер, Велику п’ятницю і суботу… Про це і про важливість Сповіді та Причастя перед Великоднем розповідає о. Василь Рудейко, доктор богослов'я, заступник голови Патріаршої літургійної комісії УГКЦ, священик храму Священномученика Климентія Шептицького у Львові.

Отче, яка структура Страсного тижня? Які дні в ньому є важливими?

Це важливий період літургійного року. Страсний тиждень у нашому візантійському обряді розпочинається святкуванням воскресінням Лазаря і завершується Воскресінням Христовим. Якщо говорити про термінологію, то цей тиждень доцільно називати Великим, бо святкується центр нашого спасіння – смерть і воскресіння Господа нашого Ісуса Христа. Віддавна в Церкві ці події святкувалися як одна подія. Тому вже від IV століття св. Іван Золотоустий наголошує на тому, що не можна говорити про хрест і смерть Ісуса Христа не загадуючи про Його воскресіння.

Не звужуйте свого духовного життя лише до Великого посту; нехай піст буде для вас поштовхом, щоб Сповідь і Причастя стали центром вашого духовного життя

Отже, є субота перед воскресінням Лазаря, Вхід Господній до Єрусалима (неділя), понеділок, вівторок, середа і четвер Великого (Страсного) тижня, Пасхальне тридення – Велика п’ятниця, Велика субота, Воскресна неділя.

Одним із важливих днів Страсного тижня вважається четвер. Прийнято вважати, що Ісус цього дня на Тайній вечері встановив важливе таїнство Пресвятої Євхаристії.

Ідеться не про Великий четвер, а радше про Велику п’ятницю. Бо, як я вже сказав, Пасхальним триденням є Велика п’ятниця, Велика субота і Воскресна неділя. Ми звикли вважати (я переконаний, що на це ще чекає богослужбова реформа, бо в Римо-Католицькій Церкві це вже відбулося, щоб відновився історичний хід подій, які ми святкуємо), що Тайна вечеря відбулася у Великий четвер, але насправді це було у Велику п’ятницю (вечір четверга за єврейською і християнською традиціями належить вже до п’ятниці).

У Страсну п’ятницю у церквах здійснюється обряд виставлення Плащаниці. А що таке плащаниця взагалі?

Богослужіння Страсного тижня походять із єрусалимської традиції. У дні Пасхального тридення відтворюються події Тайної вечері, смерті Ісуса, покладення до гробу. Обряд виставлення Плащаниці в нашій традиції пов'язаний із Вечірнею. Він символізує подію зняття тіла Ісуса з хреста і покладення Його до гробу. Зазвичай плащаниця зберігається за церковним престолом протягом усього року. Проте у Велику п’ятницю її виносять, інколи йдуть із процесію навколо церкви, а потім кладуть її на тетраподі. Так плащаниця лежить протягом усієї ночі, а люди в цей час приходять до неї і її вшановують. Потім над плащаницею відбувається Чин оплакування Христа – Єрусалимська Утреня, наприкінці якої її забирають назад до престолу.

Чи правильно вважати, що Великий піст завершується у Велику суботу?

Страсний тиждень закінчується в суботу, а піст завершується у п’ятницю перед суботою воскресіння Лазаря.

Багато людей останнього тижня перед Великоднем активно приступають до святої Сповіді і Причастя. Чи це правильно? Чому так важливо перед Великоднем приступити до цих Святих Таїнств?

Ця традиція насправді не дуже корисна для Церкви. Бо люди намагаються мінімізувати своє духовне життя тільки до цього особливого періоду в літургійному році. Дбати про своє духовне життя потрібно постійно і не слід прив’язувати її тільки до Страсного тижня і Великого посту.

Відеоверсія розмови: Отець Василь Рудейко про духовно-літургійний вимір Страсного тижня

Звичайно, що Церква в цей період закликає тих людей, які не живуть глибоко духовним життям, хоча б приступити в цей час до Покаяння. Проте сповідатися потрібно тоді, коли відчуваєш у цьому потребу. Цю необхідність потрібно в собі плекати. Бо людина, яка не цікавиться церковним життям, робиться нечутливою до своїх гріхів. Тут хотів би звернутися до людей, які ходять до Церкви: не звужуйте свого духовного життя лише до Великого посту; нехай піст буде для вас поштовхом, щоб Сповідь і Причастя стали центром вашого духовного життя.

Розмовляла Руслана Ткаченко. http://news.ugcc.org.ua/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/