Головна

Що таке справжня мудрість

9 квітня Папа Франциск почав новий цикл катехез, присвячений даром Святого Духа і першу катехизу циклу він присвятив дару мудрості.

Святий Дух — це любов Бога, який робить з нашого серця свій будинок і входить в єдність з нами, вважає Папа, Він завжди з нас, Він в нашому серці.

За словами  Святішого Отця, Святий Дух сам по собі є найвищим Божим даром, «подарунком Бога», який передається тим, хто приймає різні духовні дари. Церква вирізняє сім дарів Святого Духа, згідно цифри, яка символізує місяць і закінченість, зазначив Папа і нагадав, що до них належать мудрість, розум, рада, мужність, знання, побожність і страх Божий.

Під час катехизи Папа зосередив свою увагу на першому дарі Святого Духа — мудрості. «Мова не йде про просту людську мудрість. Ні! Людська мудрість — це плід пізнання і досвіду. У Біблії розповідається, що Соломон у момент своєї коронації на короля Ізраїлю попросив про дар мудрості. Мудрість є благодаттю здатності бачити все Божими очима. Саме так — бачити світ, бачити ситуації, події, проблеми, все, очима Бога. Це мудрість. Іноді ми дивимося на речі як нам подобається або залежно від стану нашого серця — з любов'ю або гнівом, з ненавистю. Ні! Це не Божий погляд. Мудрість, це те, що Святий Дух творить у нас, щоб ми бачили все очима Бога. Це дар мудрості», — сказав Папа.

Святіший Отець підкреслив, що дар мудрості є плодом близькості з Богом. «Якщо перебуваємо в єдності з Господом, Святий Дух нібито змінює наше серце і дозволяє прийняти всю Його теплоту і прихильність», — сказав Папа.

Саме Святий Дух робить християн «мудрими». Це не означає, що Він дає людині знаючим відповіді на усі питання. Тут мається на увазі інша мудрість. Дух мудрості робить людину тим, хто «знає» Бога, знає, як діє Бог, знає, коли речі походять від Бога, а коли ні.

«Серце мудрої людини в цьому сенсі має смак і аромат Бога. І як же важливо, щоб у наших громадах були такі християни. Все у них говорить про Бога і стає прекрасним і живим символом Його присутності і любові. Це те, чого ми не можемо досягти імпровізовано, не можемо отримати самі з себе: це дар, який Бог дає слухняним Його Духові. Ми маємо Святого Духа всередині нас, в нашому серці, можемо слухати Його, а можемо і не слухати. Але коли слухаємо Святого Духа, Він вчить нас дорогам мудрості, дарує мудрість, яка полягає в тому, щоб бачити очима Бога, чути Його вухами, любити серцем Бога, судити про все згідно Божого погляду», — сказав Папа.

Він навів кілька повсякденних прикладів діяльності дару мудрості. Наприклад, мудро чинить мати, яка спокійно пояснює дитині, як треба себе вести, замість того щоб обурюватися на неї; мудро чинить подружжя, які після сварки йдуть один одному назустріч і відновлюють мир між собою. Така мудрість є даром Святого Духа і про неї треба просити у Бога, щоб будувати сім'ї та Церкву, вважає Папа Франциск.

Наприкінці аудієнції Понтифік нагадав, що триває час Великого Посту. У зв'язку з цим він закликав не втомлюватися просити вибачення у Бога через таїнство сповіді, з'єднувати свої страждання зі стражданнями розп'ятого Христа, прощати один одного і надавати взаємну допомогу.

За матеріалами: Ватыканскае Радыё

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/