Головна

Собор Архангела Гавриїла

Архангел Гавриїл - благовісник таїн Божих.

Ім'я Гавриїл (????????????) в перекладі з єврейської мови означає: чоловік Божий, фортеця Божа, сила Божа.

Архангел Гавриїл один із семи Архангелів, що посилаються Богом для сповіщення людям великих справ Божих. Архангел Гавриїл кілька разів згадується в Писанні, як Небесний вісник, якого Бог посилає, щоб донести людям Свої плани про порятунок роду людського.

Він пояснив пророкові Даниїлові пророчественні бачення про царів і царства (Дан. 8), про час пришестя Спасителя ... «і ще я говорив на цій молитві, а той муж Гавриїл, якого я бачив у видінні напочатку, швидко прилетів, і доторкнувся до мене за часу вечірньої хлібної жертви. І він напучував мене, і говорив зо мною та й сказав: Даниїле, я тепер вийшов, щоб умудрити тебе в розумінні. На початку молитов твоїх вийшло слово, і я прийшов об'явити його тобі, бо ти улюблений, і приглянься до цього слова, і придивися до видіння. Сімдесят років-тижнів призначено для твого народу та для міста твоєї святині, аж поки переступ буде докінчений, і міра гріха буде повна, аж поки вина буде спокутувана, і вічна правда приведена, аж поки будуть потверджені видіння й пророк, і щоб помазати Святеє Святих. Та знай і розумій: від виходу наказу, щоб вернути Ізраїля й збудувати Єрусалим, аж до Владики Месії сім тижнів та шістдесят і два тижні. І вернеться народ, і відбудований буде майдан і вулиця, і то буде за тяжкого часу. І по тих шостидесятьох і двох тижнях буде погублений Месія, хоч не буде на Ньому вини. А це місто й святиню знищить народ володаря, що прийде, а кінець його у повідді. І аж до кінця буде війна, гострі спустошення. І Він зміцнить заповіта для багатьох за один тиждень, а за півтижня припинить жертву та жертву хлібну. І на святиню прийде гидота спустошення, поки знищення й рішучий суд кари не виллється на спустошителя.» (Дан. 9:21-27).

Архангел Гавриїл і святого пророка Мойсея наставляв в пустелі, при написанні книги Буття, передаючи йому одкровення Божі про перші покоління та літа, починаючи від створення світу.

Архангел Гавриїл сповістив священика Захарії про народження Іоанна Предтечі від неплідної його дружини Єлисавети, що вже була в роках ... «І з'явивсь йому Ангол Господній, ставши праворуч кадильного жертівника.  І стривоживсь Захарій, побачивши, і острах на нього напав.  А Ангол до нього промовив: Не бійся, Захаріє, бо почута молитва твоя, і дружина твоя Єлисавета сина породить тобі, ти ж даси йому ймення Іоанн.  І він буде на радість та втіху тобі, і з його народження багато-хто втішаться.  Бо він буде великий у Господа, ні вина, ні п'янкого напою не питиме, і наповниться Духом Святим ще з утроби своєї матері.  І багато синів із Ізраїля він наверне до їхнього Господа Бога.  І він сам перед Ним буде йти в духу й силі Іллі, щоб серця батьків привернути до дітей, і неслухняних до мудрости праведних, щоб готових людей спорядити для Господа.  І промовив Захарій до Ангола: Із чого пізнаю я це? Я ж старий, та й дружина моя вже похилого віку...  А Ангол прорік йому в відповідь: Я Гавриїл, що стою перед Богом; мене послано, щоб говорити з тобою, і звістити тобі про цю Добру Новину.» (Лк. 1:11-19).

Також Архангел Гавриїл з'явився праведній Анні та Іоакиму, що постився в пустелі, і сповістив кожному з них, що вони будуть мати дочку, від віку обрану матір'ю Месії, що йтиме для спасіння роду людського.

Цей великий Архангел був приставлений від Бога охоронцем народженої від неплідних Богоотроковиці Марії і, коли Вона була введена в храм, годував її, щоденно приносячи Їй їжу.

Цей же предстатель Божий, будучи посланий Богом до Назарету, з'явився Пресвятій Діві, що заручена з праведним Йосипом, і сповістив Їй зачаття Сина Божого осяянням і дією в ній Духа Святого ... «А шостого місяця від Бога був посланий Ангол Гавриїл у галілейське місто, що йому на ім'я Назарет,  до діви, що заручена з мужем була, на ім'я йому Йосип, із дому Давидового, а ім'я діві Марія.  І, ввійшовши до неї, промовив: Радій, благодатная, Господь із тобою! Ти благословенна між жонами!  Вона ж затривожилась словом, та й стала роздумувати, що б то значило це привітання.  А Ангол промовив до неї: Не бійся, Маріє, бо в Бога благодать ти знайшла!  І ось ти в утробі зачнеш, і Сина породиш, і даси Йому ймення Ісус.  Він же буде Великий, і Сином Всевишнього званий, і Господь Бог дасть Йому престола Його батька Давида.  І повік царюватиме Він у домі Якова, і царюванню Його не буде кінця.  А Марія озвалась до Ангола: Як же станеться це, коли мужа не знаю?...  35 І Ангол промовив у відповідь їй: Дух Святий злине на тебе, і Всевишнього сила обгорне тебе, через те то й Святе, що народиться, буде Син Божий!» (Лк. 1:26-35).

Архангел Гавриїл явився у сні і Йосипу Обручнику, пояснивши йому, що Отроковиця залишилася невинною, бо Зачаття в ній від Духа Святого ... «Народження ж Ісуса Христа сталося так. Коли Його матір Марію заручено з Йосипом, то перш, ніж зійшлися вони, виявилося, що вона має в утробі від Духа Святого.  А Йосип, муж її, бувши праведний, і не бажавши ославити її, хотів тайкома відпустити її.  Коли ж він те подумав, ось з'явивсь йому Ангол Господній у сні, промовляючи: Йосипе, сину Давидів, не бійся прийняти Марію, дружину свою, бо зачате в ній то від Духа Святого.  І вона вродить Сина, ти ж даси Йому йменна Ісус, бо спасе Він людей Своїх від їхніх гріхів.» (Мт. 1:18-21).

А коли Господь наш народився у Вифлеємі, Архангел Гавриїл з'явився пастирям, що сторожили вночі свої стада і сказав: «А в тій стороні були пастухи, які пильнували на полі, і нічної пори вартували отару свою. Аж ось Ангол Господній з'явивсь коло них, і слава Господня осяяла їх. І вони перестрашились страхом великим... Та Ангол промовив до них: Не лякайтесь, бо я ось благовіщу вам радість велику, що станеться людям усім. Бо сьогодні в Давидовім місті народився для вас Спаситель, Який є Христос Господь. А ось вам ознака: Дитину сповиту ви знайдете, що в яслах лежатиме.» (Лк.  2:8-12).

Архангел Гавриїл попередив Йосипа Обручника про задуми Ірода і повелів бігти до Єгипту з Немовлям та Богородицею: «...ось Ангол Господній з'явивсь у сні Йосипові та й сказав: Уставай, візьми Дитятко та матір Його, і втікай до Єгипту, і там зоставайся, аж поки скажу тобі, бо Дитятка шукатиме Ірод, щоб Його погубити. І він устав, узяв Дитятко та матір Його вночі, та й пішов до Єгипту.» (Мт. 2:13-14).

«Коли ж Ірод умер, ось Ангол Господній з'явився в Єгипті вві сні Йосипові, та й промовив: Уставай, візьми Дитятко та матір Його, та йди в землю Ізраїлеву, бо вимерли ті, хто шукав був душу Дитини. І він устав, узяв Дитятко та матір Його, і прийшов у землю Ізраїлеву.» (Мт. 2:19-21).

Жінки-мироносиці почули від нього радісну звістку про Воскресіння Христове.

На думку Богомудрих мужів, Архангел Гавриїл був посланий для підкріплення Спасителя в Гефсиманському саду і для сповіщення Богоматері про Її всечесне Успіння.

Хвалебній пісні Божої Матері «Достойно є» навчив інока Афонського монастиря також Архангел Гавриїл.

Тому Церква іменує Архангела Гавриїла служителем чудес і таїн Божих, провісником радості і порятунку, провісником і служителем всемогутності Божественного.

26 березня (8 квітня за новим стилем) святкування на честь Архангела Гавриїла є день Собору (зібрання віруючих на другий день свята для прославлення тієї особи, яка мала істотну участь у згадуваній події.), тому що християни на другий день Благовіщення збираються разом славити священними піснями святого Архангела, як небесного вісника великої таємниці втілення Сина Божого. Святий Архангел Гавриїл є один з семи духів, «іже приносять молитви святих і входять перед славу Святого» (тов. 12:15).

13 (26) липня - Собор святого Архангела Гавриїла. Свято це існує з IX століття і служить спогадом взагалі всіх чудесних явлень Архангела Гавриїла.

8 (21) листопада - Собор Архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних. Архангелів: Гавриїла, Рафаїла, Уріїла, Селафіїл, Ієгуді, Варах та Єремії, де Архангел Гавриїл прославляється з усім Собором Небесних Сил.

Свята Церква зображує Архангела Гавриїла з райського гілкою в руці, яка була принесена ним Богоматері, а іноді в правій руці з ліхтарем, усередині якого горить свіча, а в лівій - з зерцалом з яспису. З зерцалом зображують тому, що Архангел Гавриїл є вісник доль Божих про порятунок роду людського. Зі свічею в ліхтарі зображують тому, що долі Божі бувають приховані до часу виконання їх і, по самому виконанні, осягаються тільки тими, хто неухильно дивиться в зеркало слова Божого і своєї совісті.

Саме тому, тим, хто носять ім'я Гавриїл пристойна та «віра Божа, для якої, - за словом Самого Спасителя, - немає нічого неможливого».

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/