Головна

Хрестом і мечем

Вже місяць Україна перебуває у стані брутальної військової окупації північним агресором нашої суверенної території: поки що  - півострова Крим. Але попри цей видимий збройний фронт, існують щонайменше ще два інші, не менш потужні, хоча й віртуальні: тотальна інформаційна війна російських ЗМІ та авангардні «бойові» дії ідеологічного сектора «русского міра» - Московської патріярхії РПЦ.

Ще задовго до падіння режиму Януковича, а саме 28 січня ц. р., глава синодального відділу по взаємозв'язках Церкви і суспільства протоєрей Всеволод Чаплін, виступаючи у Раді Федерації, заявив: «Країни Русского міра (Росія і Білорусь. – Ред.) повинні найактивнішим способом впливати на події в Україні і докладати максимальних зусиль, щоб захистити законну українську владу».

А далі звернувся з прямим закликом:

«Народи, скріплені історичним вибором, який зробив св. князь Володимир в "київській купелі", повинні помагати тим, «хто переживає кризу свободи перед обличчям нашестя нової "орди" (нашого Майдану гідності. – Ред.). …Подолати те, що відбувається, можливо «тільки через участь всієї цивілізації (читай: російської імперії – Ред.), скріпленої спільною історією, у долі народу України». «І цю участь треба брати,  не звертаючи уваги на жодну нову "орду" і не думаючи про те, що нам скажуть або що про нас скажуть…».

На цей заклик відразу відгукнувся Верховний атаман Союзу козачих військ Росії і зарубіжжя В. Водолацький, заявивши, що російські козаки готові надати допопогу в припиненні «безладдя»  в Україні, негайно відправивши в сусідню державу не менше 30 тисяч бойовиків.

Отже, Московська патріярхія фактично стала ініціатором та ідеологом військової інтервенції в Україну.

Той же В. Чаплін рівно через місяць, напередодні оголошення нам війни Росією, через державні ЗМІ обгрунтовує і виправдовує інтервенцію:

«Сьогодні настає час виступити набагато більш організовано, осмислено, об'єднано. Не може бути гідного майбутнього у православної цивілізації, якщо її по шматках будуть вбудовувати в чужий політичний, світоглядний і ціннісний проект, який суперечить її ідеалам. Нема у нас майбутнього, якщо ми дозволимо нас розділити і протиставити один одному. Ми зрадимо пам'ять наших святих і великих предків, якщо змиримося з духовним поневоленням будь-якого народу нашої цивілізації, якщо проявимо літеплість, байдужість, якщо будемо жити за принципом «своя хата з краю»…

Той, хто боїться, завжди програє. Той, хто відступає, втратить все. Той, хто домовляється на чужих умовах, які стають щораз жорсткішими, — у свій час буде повалений і знищений вже без жодної змоги домовитися або навіть просто розраховувати на милосердя. Про це свідчить історія багатьох лідерів, які пішли шляхом поступок».

Вражаючі слова заохочення до агресії з уст «духовного пастиря», правда?! Навіть ідеолог нацистської Німеччнини Геббельс йому би позаздрив!

Провідні аналітичні центри світу вражені непередбачуваністю В. Путіна. Але російський президент цілком передбачуваний. Треба тільки уважно читати «дорожну карту», яку йому наперед озвучує РПЦ МП.

Вже 1 березня, коли війська імперії почали повномасштабну окупацію Криму, Всеволод Чаплін заговорив про їх «миротворчу місію» в Україні. В інтерв'ю агенції «Інтерфакс-Релігія» він згадав про витоки доктрини «русского міра» та її остаточну мету:

"Ще в 1995 р. Всесвітній русский народний собор заявив, що російський народ - розділена нація на своїй історичній території, яка має право на возз'єднання в єдиному державному тілі", - а далі цинічно запевнив, що сьогодні право цих людей (громадян України. – Ред.) на їх самостійний, вільний цивілізаційний вибір буде гарантовано. І додав: "Одночасно будемо сподіватися й на те, що місія російських воїнів по захисту свободи і самобутності цих людей і самого їх життя не зустріне жорстокого спротиву».

І нарешті, морально виправдовуючи агресію, В. Чаплін твердить:

«Росія в кращі періоди своєї історії вставала на захист людей, чиє життя і свобода перебуває в небезпеці, тих, хто близький нам по вірі і духу… Особливо мова в цьому випадку завжди йшла про християн, які бажали жити і будувати своє майбутнє, як частина цивілізації (російської імперії. – Ред.), принципово відмінної від протестантсько-католицького, а тим більше секуляризованого Заходу».

Вже наведених вище цитат цілком достатньо, щоб скласти уяву про справжню суть московського політичного православія, яке не має нічого спільного не тільки з християнством, але й із загальноприйнятими нормами людської моралі. Тому не може бути жодних ілюзій про популярний нині екуменічний діалог з РПЦ МП і його наслідки: чи можливе мирне співіснування, скажімо, нільського крокодила з його жертвою?!

Але ідеологічно забезпечивши першу перемогу імперії над Україною, РПЦ паралельно готує «зачистку канонічєской тєріторії». І використовує для цього вже «важчу артилерію». Днями «права рука» патріярха Кіріла, голова відділу зовнішніх церковних звязків Московської патріярхії митрополит Іларіон в ефірі програми "Церковь і мір" на телеканалі "Россія-24" піддав нищівній критиці Українську Греко-Католицьку Церкву за нібито втручання в політику.

Уніяти, вважає він, не просто "ратували за т. зв. євроінтеграцію", "але навіть закликали, щоби західні країни більш активно втручались в ситуацію на Україні". "Справа дійшла до того, що архієпископ Святослав Шевчук разом с лжепатріярхом Филаретом (Денисенком) поїхав у США, ходив по

кабінетах Державного департаменту і просив про втручання США в українські справи".

Мітрополит Іларіон також заявив, що "уніятство" як "спецпроект Католицької церкви завжди сприймався православними вкрай негативно, тому що, по суті справи, уніяти - це люди, які носять православні одежі, дотримуються православних обрядів, але при цьому є католиками". За його словами, цей своєрідний статус дає певний простір для маневру як самим греко-католикам, так і Ватикану.

При цьому Іларіон вже встиг оскаржити нашу Церкву в Римі: «Я запитав: як це взагалі можливо, що греко-католицька Церква настільки солідаризується з розкольниками, що вони спільно проводять акції, молебні і поїздки? На це мені відповіли: вони ж автономні, ми у Ватикані їх не контролюємо"А наостанок митрополит Іларіон, кинув докір, що «Ватикан не вважає за можливе відмежуватися від діянь уніятів».

Риторика митрополита Іларіона – цілком у дусі століттями сформованої стратегії імперського православ’я, яке завжди бачило свою найбільшу загрозу у правдивій католицькій вірі. Власне, ця віра стала фундаментом українського національного духу. УГКЦ за свою вірність Христові та єдність з Престолом св. Апостола Петра упродовж історії була жорстоко переслідувана московським імперіалізмом, але ніколи не знищена, бо з нею постійно перебував Св. Дух. І цю високу місію служіння Христові та рідному народові гідно продовжують нині наші єпископи і священики – справжні пастирі Церкви.

* * *

Українська нація і держава переживає нині драматичні часи. Знесилена і розорена кримінальним режимом Януковича, вона все ж має одну суттєву перевагу над агресором: згуртованість і високий моральний дух. І в цьому слід завдячувати нашим українським Церквам, які у найтяжчі часи завжди були, є і будуть зі своїм народом. Плекаючи і зміцнюючи цю внутрішню християнську єдність, ми зможемо відстояти нашу незалежність і збудувати гармонійне, духовно і морально сильне суспільство. І в цьому нам не зможе стати на заваді жоден «русскій мір» та його ідеолог – РПЦ МП, яка остаточно себе демаскувала і виявила своє імперське, антихристиянське нутро.

Блог о. Ігоря Пелехатого http://risu.org.ua/ua/index/blog/~igor.pelekhatyy/55918/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/