Головна

Вперше в історії ЄС саме українці загинули за цінності під європейським прапором

Вперше в історії Євросоюзу саме українські громадяни віддали свої життя, відстоюючи європейські цінності під прапором Співтовариства.

Про це у коментарі Укрінформу сказав єпископ Франції, Швейцарії і Бенілюксу Української греко-католицької церкви отець Борис Гудзяк.

«Вперше в історії Європейського Співтовариства на території Європи європейці віддали свої життя з прапором Європи у руках», - описав трагічні події на Майдані у Києві єпископ.

Як наголосив Гудзяк, Європі дуже важливо зрозуміти, що асоціація і зміцнення відносин з Україною є важливими і необхідними не тому, що цього хочуть і прагнуть самі українці. «Україна має потенціал і прагнення зробити свій внесок для розвитку Євросоюзу. Природа Майдану, рівень соціальної солідарності, щира віра у європейські цінності - це те, чого потребує Європа», - переконаний Гудзяк.

Він порівняв останні чотири місяці розвитку і становлення громадянського суспільства в Україні з дією «машини часу», коли день прирівнюється до тижня, тиждень проходить, як рік, а місяць приносить зміни як за десятиліття.

«Сьогоднішнє українське суспільство набуло нового рівня зрілості і якості. Воно повинне контролювати політиків, у тому числі вчорашніх опозиціонерів», - зазначив єпископ УГКЦ.

Він наголосив на важливості запобігання впливу на європейців російської пропаганди, яка викривлено і хибно представляє ситуацію в Україні і зображує самих українців. Особливо, за словами Б.Гудзяка, це стосується питань релігійної і національної толерантності українців, мовного розмаїття, прав національних меншин.

На переконання єпископа, у сьогоднішній складній ситуації, в умовах російської військової окупації частини суверенної території України представники громадянського суспільства, церкви, інтелектуали повинні доповнювати політиків і доносити світові, міжнародним партнерам правдиву інформацію про ситуацію в Україні, про надзвичайний прогрес, якого досягло українське суспільство упродовж лише останніх місяців.

«Ми пояснюємо, що підтримка в Україні крайніх радикалів є значно меншою, ніж в деяких інших країнах Західної Європи», - також відзначив актуальне питання представник УГКЦ.

Водночас, на думку Б.Гудзяка, європейці сьогодні діють дуже обережно відносно України, що, наприклад, підтверджує той факт, що політична частина Угоди про асоціацію буде підписана окремо від економічної. «Це - крок назад. Адже у часи Януковича Європа говорила про підписання цілої угоди. Зараз в Україні демократичний уряд, але підписується лише політична частина», - зауважив єпископ.

Він також висловив переконання, що РФ продовжить військову окупацію Криму, провокуватиме сепаратизм і насильство в різних часинах України, а також буде шалено протидіяти проведенню демократичних і чесних виборів Президента України 25 травня.

«Сьогодні безпека Європи на довгострокову перспективу перебуває під великою загрозою», - наголосив він. На думку Б.Гудзяка, щоб її забезпечити, європейці повинні навіть обмежити рівень свого добробуту заради зменшення залежності від РФ, зокрема у сфері енергетики. «Європа не повинна бути заручником Росії», - наголосив єпископ.

Андрій Лавренюк, БРЮССЕЛЬ. 19 березня 2014 року. http://www.ukrinform.ua/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/