Головна

«Бережи природу – допоможи іншому»

Парафіяльна служба милосердя церкви св. Миколая Мирлікійського «Карітас-Печерськ» ратиме участь у екологічному проекті - допоможи потребуючим. На території паркового комплексу «Аскольдовій Могила» буде встановлено контейнери для збирання пластикових корків. Зібрані кошти витрачатимуться на потреби парафіяльної програми «Духовна домашня опіка хворих» яку вже більше 15 років провадить отець Анатолій Тесля з волонтерами.

Такий вид служіння можна поділити на підкатегорії:

духовна опіка над парафіянами, які не можуть ходити до храму і просять причастя на дому;

опіка немічних і хворих, які потребують священика;

духовна опіка хворими на ВІЛ-СНІД;

відвідування будинку престарілих;

відвідування лікарень Києва;

душпастирська праця у Охматдиті.

Для цих людей отець Анатолій водночас і духівник, і сповідник, і простий священик, який уділяє Святі Таїнства.

Копітка духовна праця продовж років дає свої плоди, плоди духовної рівноваги і знайденого шляху до Господа. Потребуючі живуть у постійній ласці Божій, чекають Святого причастя, переживають радість коли навідується священик.

Потребуючим, намагаємось допомогти не тільки духовно але й матеріально. У часі великого посту  готуємо великодні кошики від св.. Миколая, опікуна та захисника усіх потребуючих.

 

Детально про проект

Свідомий ужгородець, вправний фотограф та член команди Varosh Андрій Кирилюк взявся за реалізацію проекту, який підгледів під час однієї з поїздок до Туреччини.

Найбільше його зачепила саме благодійна складова. Ну, і екологічна, власне, теж, утім. Суть проекту полягає у зборі пластикових кришечок. У підсумку, за виручені від їхньої здачі гроші, можна придбати інвалідний візок, яких так часто бракує людям з особливими потребами.

– Минулого літа ми родиною відпочивали у Туреччині. Там я зробив кілька цікавих кадрів підвішених на деревах великих пляшок, які були наповнені блакитними пластиковими кришками. Кілька тижнів тому проглядав свій фотоархів і вирішив поцікавитись, що мала на меті така турецька активність. Виявляється, по всій країні висять такі пляшки. А кришки збирають для того, щоб будь-хто охочий у скрутний для себе час, міг зібрати вміст таких пляшок і, здавши його на переробку, отримати за це гроші. Але у 2010 році студентами стоматологічного факультету Егейського університету було започатковано акцію допомоги людям з обмеженими можливостями. Кожні 250 кг – це новий інвалідний візок. Так, на сьогодні у Туреччині було подаровано понад півтори тисячі таких необхідних речей, – розповідає Андрій.

Як виявилося, у багатьох країнах вже давно збираюсь пластикові кришки. Більша частина Європи робить це на загальнонаціональному рівні. А отримані від переробки гроші використовують з благодійною метою. Наприклад, у Польщі перед збиранням наступної партії кришок визначається на що будуть витрачені кошти: інвалідний візок з електричним мотором, про який людина з особливими потребами та обмеженими фінансовими можливостями мріяла все життя чи необхідна складна операція. Кожного разу допомога адресна та вкрай необхідна.

– На відміну від міст-мільйонників, Ужгород – невелике місто, де більшість людей знають один одного. До того ж багато закарпатців регулярно бувають за кордоном і позитивно сприймають європейський досвід. Саме тому тут було найлегше започаткувати соціально-екологічний проект "Бережи природу – допомагай іншим". Звичайно, це не знімає проблему утилізації пластику в державі, але з чогось треба починати, – розповідає ініціатор проекту.

Нещодавно Ужгород одним з перших підтримав ідею збору та утилізації використаних батарейок. Тому, пошукавши інформацію про аналогічні акції по збору пластикових кришок на території України, був здивований майже повною їх відсутністю. У Вінниці та Харкові піднімали питання про необхідність утилізації цих відходів, але подальше використання зібраних кришок, наштовхнуло на роздуми. Запропонований проект дозволяє одночасно допомогти природі та людям з особливими потребами.

– Перш за все хотів би зауважити, що мова йде про кришки від соків, солодких, газованих напоїв тощо з поліетилену високої щільності HDPE (позначається як 02 у трикутнику з стрілок а поряд часто знаходиться схематичний малюнок виделки зі стаканом). На сьогодні є домовленість з харківським заводом «Промутиль» про мінімальну партію у півтони. При цьому вони гарантували вивезти весь матеріал власними силами. Вартість кришок складає від 3 гривень за кілограм. Насамперед вона залежить від чистоти кришок, від того чи вони будуть посортовані по кольорам тощо. Ціни на інвалідні візки, слухові апарати (які будить закуплені за отримані гроші) починаються від 2,3 тисяч гривень, – запевняє Андрій Кирилюк.

Активіст вже почав активно залучати до участі міські кафе, бари, ресторани. Кришки від соків, PET пляшок, олії, кетчупа… Всі вони згодяться для майбутньої переробки. На сьогодні вже відмовились від викидання кришок на користь благочинності майже 40 закладів.

Встановлено кілька контейнерів для збору пластикових кришок і у ТЦ "Дастор", вул. Собранецька, 89, магазин "Velogrand", вул. Анкудінова, 4 (м-н "Автошок"). У найближчих планах встановити додаткові місця в інших супермаркетах та магазинах міста.

Тож, усі бажаючі допомогти у цьому проекті (власники кафе, барів, ресторанів, волонтери) можуть звернутися до Андрія у Vk та Facebook.

Джерело про проект: http://varosh.com.ua/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/