Головна

Чотири дружини (12 березня)

Жив собі багатий купець і було в нього чотири дружини.

Першу купець любив понад усе, одягав її у пречудові сукні і прикрашав коштовностями. Він піклувався про неї. милував і леліяв.

Дугу купець також сильно любив. Він невимовно нею гордився і при кожній нагоді старався показувати її друзям. Але завжди боявся, що колись вона піде від нього до когось іншого.

Третю дружину він теж любив. Вона була дуже дбайлива і терпляча і щоразу, коли в купця був клопіт вдавався до неї по допомогу, і вона допомагала йому перебути важкі часи.

Четверта часто жертвувала собою заради його гаразд, але він не любив її і ледь приділяв їй увагу, хоча вона палко і віддано любила його.

Одного разу купець зліг у ліжко від важкої недуги і невдовзі зрозумів, що кінець близько. І тоді він озирнувся на прожите життя і подумав: - тепер у мене чотири дружини, а в мить смерті буду я цілком один. Ох, як же мені буде самотньо.

І тоді сказав купець улюбленій своїй дружині:

-          Я любив тебе над усіх. Одягав тільки в найкраще і леліяв тебе. Тепер, коли я вмираю, чи не зостанешся ти зі мною, щоб я не був самотнім у тогосвітньому житті?

-          Ніколи у світі, - відповіла перша дружина і не сказавши більше ні слова пішла.

Ця відповідь увігналася купцеві в саме серце як гострий ніж.

Засмучений купець звернувся до другої жінки:

-          Я так сильно любив тебе все життя, піклувався про тебе, чи підеш ти за мною у годину смерти?

-          Ні, - відповіла друга дружина, - життя таке чудове. Скоро ти помреш і я вийду за іншого, не ображайся на мене.

Від цих слів серце купця застогнало і похололо.

Опісля купець спитав третю жінку:

-          Я завжди вдавався по твою поміч у важку хвилину і ти допомагала мені. Чи допоможеш мені тепер? Чи не покинеш мене?

-          Мені дуже шкода, відповіла вона, але цього разу я не зможу тобі допомогти. Хіба проведу тебе до могили і поховаю як велить звичай.

Відповідь як блискавиця вразила купця і він зовсім похнюпився. І, раптом у тиші пролунав голос:

-          Я піду за тобою, я піду туди, куди підеш ти. Я ніколи не покину тебе.

Купець підніс голову і побачив четверту дружину. Вона була такою худою. такою тендітною мабуть від повсякденного недоїдання.

Глибоко засмучений купець сказав:

-          Я мав би приділяти тобі більше уваги коли ще міг. Я не мав рації, пробач мені.

Насправді, ми усі маємо чотирьох дружин у житті. Перша – це наше тіло. Хай, як би ми не піклувалися про нього і не догоджали йому. воно покине нас у годину смерти Друга – це наше майно, стан і достатки. Після смерти. це все неодмінно потрапить в інші руки. Третя – сім’я і друзі, хай які близькі були вони нам у житті, та зможуть лише бути поряд у мить смерти і провести нас в останню дорогу. Четверта – це те, чого ми не можемо побачити -  це душа. Ми часто нехтуємо її женучись за матеріальними благами і мирськими втіхами, але вона, насправді, завжди і всюди залишається з нами, навіть після смерти. Може і справді варто подбати про неї поки ще не пізно.

«365 притч на щодень» - видавництво «Свічадо» 2013  (с)

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/