Головна

Потрібно добиватися справедливості, але не носити в серці ненависті

Останні події на Майдані сколихнули всю Україну. Понад 80 хлопців полягло під час протистоянь та під кулями снайперів у боротьбі з режимом. Чимало людей зараз прагне помсти та палає ненавистю до силовиків.

Безумовно, злочинці повинні бути покарані, однак варто втамувати свій гнів, щоби не допустити до ще однієї кривавої розправи, – наголошує речник УГКЦ о. Ігор Яців.

Ми не повинні ненавидіти не тільки тому, що ненависть неконструктивна, але й тому що прощення – це перевірка на християнство, – каже о. Микола Мишовський.

«Кожен злочин має бути покараним. Про це вчить і церковний закон, і державний. Але кара повинна бути справедливою, в рамках обох законів», – цитує о. Ігора Яціва сайт Погляд.

До того ж покарання має буди пенітенціарним, щоби не тільки покарати, але й зробити так, щоб людина усвідомила, що вона робила зло і розкаялася.

Він додає, що в жодному разі не можна допустити самосуду, адже тоді і ми самі перетворюємося у злочинців.

Отець наголошує, що ми повинні дати можливість покаятися, адже кожен з нас грішний і очікує на милосердя Господа: «Пробачити – це означає, що я не маю до тієї людини ненависті, я не маю бажання відімстити їй будь-якою ціною, я залишаюся людиною, яка милосердиться, яка бажає кривднику розкаяння і спасіння, але все ж злочинець повинен понести відповідне покарання за свої дії».

Отець Ігор Яців наголошує, що найлегше є судити, однак ми також грішники і сподіваємося від Господа милосердя. Потрібно чинити за цим прикладом і бажати своїм кривдникам навернення і розкаяння.

Римо-католицький священик о. Микола Мишовський, який служив на Майдані у найстрашніші дні розстрілів каже, що можна зрозуміти емоції людей, які були свідками цього жаху, проте потрібно намагатися стримувати емоції.

«Після похорону Михайла Жизневського у Михайлівському соборі минулого місяця я не думав, що може бути важче, не думав, що ще будуть смерті і їх буде так багато, – ділиться священик. – Відспівувіти 19-річного хлопця із простреленою головою з козацьким оселедцем – це жах, який важко описати. Після молитви його понесли перед сцену. Далі, всі бачили, трун були десятки. Жах помножився… І коли лунали викрики "зеку – смерть", я розумів, що так не можна, але я не можу засуджувати людей», – каже о. Микола.

Проте, наголошує о. Микола, ми повинні добиватися справедливості, але не повинні носити в серці ненависті. Тому що, як казав святий Августин, ненависть до ворогів – небезпечніша за самих ворогів.

Священик каже, що родини загиблих героїв також часто відзначаються особливою силою духу. Зокрема під час похорону Максима Шимка з Вінниці його мати сказала, що пробачає вбивцям. «Третій день похоронів… Сьогодні у Вінниці ховали Максима. Його мама сказала, що прощає вбивцям, не тримає зла, але нехай би вони їхали з України кудись.

Максим перед виїздом казав батькам: "Якщо не я, то хто?.. Я – сильний, я вас захищу… любіть Україну!". Максим був козаком, туристом, історичним реконструктором. Його ховали побратими по самооборонці, козаки та тисячі людей. У труну поклали меч, хрест та лицарський шолом. Зверху на домовину – щит.»

Попрощатися з Максимом прийшли тисячі вінничан. Під час панахиди вся площа молилися «Отче наш». Священик закликав присутніх прмовити слова «і прости нам провини наші як і ми прощаємо винуватцям  нашим» із думкою про вбивць, які розстрілювали мітингарів. Ми не повинні ненавидіти не тільки тому, що ненависть неконструктивна, але й тому що прощення – це перевірка на християнство, – каже о. Микола Мишовський.

http://www.credo-ua.org/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/