Головна

Розважання лютий 2014р.

«Блаженні чисті серцем, бо вони побачать Бога» (Мт 5,8).

Проповідування Ісуса починається Нагірною проповіддю. Перед Тиверіадським озером, на пагорбах в околицях Капернаума, сидячи, як і вчителі того часу, Ісус проголошує натовпу людей блаженства. Не один раз у Старому Завіті звучить слово «блаженний», тобто звеличення того, хто сповняє у різні способи Слово Боже.

Ісусові блаженства частково нагадують ті, про які учні вже знали. Але вперше вони почули, що чисті серцем, не лише як співає Псалом, були гідні зійти на гору Господню (пор. Пс 24,4), але прямо можуть бачити Бога. Отож якою є ця велика чистота, щоб таке заслужити? Ісус це не раз пояснював у своїх проповідях. Намагаймось, отож, слідувати за Ним, щоб черпати з джерела правдивої чистоти.

«Блаженні чисті серцем, бо вони побачать Бога».

Перш за все Ісус говорить, що у Його словах, найкращий засіб очищення: «Вже і ви чисті - словом, яким Я промовляв до вас» (Ів 15,3). Серце очищується не стільки обрядовими вправами, але також і Його словом. Слова Христа – не як людські слова. У них присутній Ісус, так як у інший спосіб присутній у Євхаристії. Із своїм Словом, Христос входить до нас і, допоки дозволяємо йому діяти, робить нас вільними від гріха, а тому чистими серцем.

Отже, чистота – це плід Слова, яким живемо, усіх тих Ісусових Слів, що звільняють нас від так званих прив’язаностей, у які обов’язково впадаємо, якщо наше серце не перебуває в Бозі та Його заповідях. Наші прив’язаності можуть стосуватися речей, створінь, нас самих. Але коли серце спрямоване лише до Бога, усе інше впаде.

Щоб ця справа нам вдалася, є корисним впродовж дня повторяти Ісусові, Богові слова з Псалму: «Ти, Господи, єдине моє добро!» (пор. Пс 16,2). Намагаймось повторяти це часто, і перш за все тоді, коли різноманітні прив’язаності намагаються потягнути наше серце до тих образів, почуттів і пристрастей, які можуть затьмарити бачення добра і позбавити нас свободи.

Ми схильні оглядати певні рекламні плакати, дивитися певні телепередачі? Ні, скажімо Йому: «Ти, Господи, єдине моє добро» і це буде першим кроком, що допоможе нам вийти з нас самих, підкреслюючи ще раз нашу любов до Бога. І так здобудемо чистоту.

Відчуваємо, що певна особа, чи діяльність стають як перешкода між нами і Богом, забруднюють наші з Ним відносини? Саме тоді час повторити Йому: «Ти, Господи, єдине моє добро!». Це допоможе очистити наші наміри та віднайти внутрішню свободу.

«Блаженні чисті серцем, бо вони побачать Бога».

Слово, якщо ним жити, робить нас вільними і чистими, через те, що Воно – любов. Це любов своїм божественним вогнем очищує наші наміри і все наше нутро, бо серце, згідно Біблії - це найглибше місцезнаходження розуму і волі.

Але є особлива любов, яку заповідає нам Ісус і яка дозволяє реалізувати це блаженство. Це взаємна любов тих, хто готовий віддати життя за інших за прикладом Ісуса. Ця любов творить атмосферу, домінуючою ознакою якої є власне прозорість, чистота через присутність Бога, який один лиш може створити в нас чисте серце (пор. Пс 50,12). Коли живемо у взаємній любові, то Слово діє зі своїм ефектом очищення та освячення.

Особа ізольована не здатна довго протистояти натиску світу, а у взаємній любові знаходить здорове оточення, здатне захистити її чистоту і ціле її автентичне християнське існування.

«Блаженні чисті серцем, бо вони побачать Бога».

І ось плід  цієї чистоти, яку кожен раз здобуваємо знову: можемо «бачити» Бога, тобто зрозуміти Його дію у нашому житті і в історії, чути Його голос у серці, відчути Його присутність там, де Він є – у бідних, в Євхаристії, у Його Слові, у братньому сопричасті, у Церкві.

Це означає закуштувати присутність Бога, починаючи вже у цьому житті, коли «ходимо вірою, а не видінням» (2Кор. 5,7), аж поки не побачимо Його «обличчям в обличчя» у вічності.

Христос Рождається!

Дорогі сестри, для тих хто буде з нами дальше підтримувати переписку ми будемо передавати розважання святого Євангелія. Євангелія - це блага вість, яку подає нам Господь і Бог наш Ісус Христос. Євангелія є наукою спасіння і тільки та людина може щаслива, яка слухає Ісуса Христа і виконує Божі заповіді. Тому ми хочемо щоб ви читали Євангелія, роздумували і змінювали своє життя на краще.

На сьогоднішній день ми переживаємо великі труднощі в нашій Україні, ви напевно знаєте про події які відбуваються і тому просимо вас кожний раз молитися за мир і спокій в нашій Батьківщині. В нас немає зараз можливості відсилати продуктові посилки тому тільки ті хто бажає отримати роздуми над святим Письмом просимо до нас писати.

Завершується творчий конкурс найкращого листа в якому подаються ваші життєві історії, в конкурсі взяли участь 11 сестер, ми готуємо до випуску їхню книжечку повчальних історій їхнього життя. Громада вирішила прислати кожній сестрі невелику бандероль з продуктами і також засобами гігієни.

Приближається час великого посту, просимо вас молитись і відчути, що Господь близько і допомога його буде для тих то розкаюється.

Ми знову хочемо проголосити конкурс, цього разу найкращого малюнку який може бути поданий і олівцями і фарбами і на невеличкому клаптику паперу, тому хто має такі таланти прошу відкликнутись. 9 березня святкується 200-річчя з дня народження Т. Г. Шевченка – національного пророка. Читайте кобзар, переписуйте його вірші, роздуми про цей вірш і надсилайте нам. Ми також будемо думати як вас винагородити, тих хто шанує Шевченка.

Я знову ваш просу вас сестри вчитись писати українською мовою. Мені пояснили, що розмовляти українською мовою у ваших умовах не є зручно і навіть принизливо. Хочу переконати вас, що рідна мова дає вам силу і волю змінити своє життя на краще і бути щасливими, тому навчайтесь чужих мов і своєї не цурайтесь

В свої листах нагадуйте про себе, про свою родину, дітей і батьків, згадуйте про школу, з ким вчились, тоді вам буде легше перебути цей час, а головне моліться щоб Господь помилував всіх нас і нашу Україну.

З любов’ю в Христі.

Ваш священик Ігор з церкви св. Миколая на Аскольдовій Могилі

Вітання від наших волонтерів, які служать для вас.

11 лютого 2014 рік

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/