Головна

Копія Чудотворної ікони Гошівської Богородиці на Аскольдовій Могилі

Христос народився!

Славімо його!

У часі величного свята Різдва Господнього, родина Василя та Яни Бартків із села Росточки поблизу Гошева, Долинського району, стали фундаторами копії ікони Гошівської Богородиці для церкви св. Миколая на Аскольдовій Могилі. Ця подія звершилася 11 січня 2009 року Божого на Божественній Архієрейській літургії, яку провадив владика Софрон Мудрий. Він і освятив точну копію ікони для парафії св. Миколая Чудотворця.

Ця копія була написана художницею Русланою зі Львова, за сприяння і благословення ігумена Василіанської обителі о. Дем‘яна. Ігумен сприяв у тому, щоб ця подія передання копії Богородиці стала можливою. А сама копія чудотворної ікони від тепер назавжди перебувала на Київських горах.

Група паломників з Києва за благословення владики Богдана (Дзюраха), разом зі своїм священиком о. Ігорем вирушили в дорогу щоб отримати цей великий дарунок. Паломники були гостинно прийняті родиною Івана та Ірини Корпан у Долині. Також паломники побували у селі Старий Угрин де відвідали музей Степана Бандери та його родини. Побували у церкві де молився отець Андрій, батько Степана Бандери. Переночувавши у Долині, зранку паломники вирушили на святу літургію на Ясну Гору, де у молитві просили Божого благословення для України.

Владика Софрон Мудрий після закінчення літургії освятив копію ікони і поблагословив усіх вірних. Усі могли приложитися до ікони, помолитися до неї. І вже пізніше, стараннями Ганцяк-Каськів, ікона була автомобілем доставлена до церкви св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі у Києві, а паломники поїздом повернулись до дому.

Матеріал Іллі «Оранта»

До Києва перевезено першу копію чудотворної ікони Гошівської Богородиці з Ясної гори

Багато прихожан київських церков все більше відвідують святині з чудотворними іконами Пречистої Діви Марії. Одним серед найбільш знаних і важливих центрів Марійської набожності є Ясна Гора з її василіянським монастирем Преображення Господнього у селі Гошів на Прикарпатті.

11 січня 2009 року група парафіян київської греко-католицької церкви святого Миколая Мирлікійського Чудотворця на Аскольдовій могилі на чолі з настоятелем митрофорним протопресвітером о. Ігорем-Іллею Онишкевичем прибула до Святопреображенського василіянського монастиря у Гошові для участі у Божественній Літургії та освяченні копії Гошівської чудотворної ікони Матері Божої. Список-копію цієї славної ікони виконала львівська художниця-іконописець Руслана Галушко на прохання парафії церкви Миколая Чудотворця на Аскольдовій могилі у м. Києві за благословенням Владики Богдана (Дзюраха), Єпископа-помічника Київської архиєпархії УГКЦ, та за згодою ігумена василіянського монастиря ієрм. Дам'яна (Кастрана).

Фундатором ікони стала родина Василя Бартківа (село Розточки, Долинського району, Івано-Франківської обл.).

Божественну Літургію у Гошові очолив Єпископ-емерит Івано-Франківської єпархії УГКЦ Владика Софрон (Мудрий), ЧСВВ, у співслужінні з ігуменом Гошівського монастиря ієрм. Дам'яном (Кастраном) та настоятелем київської церкви святого Миколая на Аскольдовій могилі о. Ігорем Онишкевичем. Після Божественної Літургії відбулося освячення копії Гошівської чудотворної ікони Матері Божої із прикладенням до оригіналу.

За свідченнями отців василіян, це є перший список-копія чудотворної ікони Гошівської Богородиці у нашому часі. Для створення списка-копії ікону було вивільнено з рами. Писана олією на тонкому лляному полотні, ікона ідентично відтворює гошівський оригінал.

«Сьогодні дедалі більше людей знаходять свою дорогу до Бога за посередництвом Богородиці. Нехай же кожен, хто відкриє і довірить своє серце Пречистій Діві Марії при Її чудотворній іконі Гошівської Богородиці отримає Її чудесне материнське заступництво», - сказав ігумен Гошівського василіянського монастиря ієрм. Дам'ян, благословляючи подорож ікони на київські пагорби.

Тепер греко-католицький храм святого Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі збагатився копією Гошівської чудотворної Ікони Матері Божої - Цариці Карпатського краю, як Її здавна називають серед людей. «Поруч знаходитимуться чудотворна ікона Зарваницької Матері Божої, біля якої молився Папа Римський Іван Павло II, чудотворна ікона Самбірської Матері Божої і відтепер - довгоочікувана гостя з Гошова», - повідомив настоятель церкви о. Ігор Онишкевич.

Поставлення ікони у храмі для почетання відбудеться у неділю, 18 січня 2009 року, на Святій Літургії о 10.00 у Церкві Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі за адресою: Аскольдова могила, вул. Паркова Дорога 1.

 

Коротка історія чудотворної ікони на Ясній горі

Ясна Гора у Гошеві стала знаною і славною на всю країну завдяки чудотворній іконі Божої Матері, що засяяла чудесами в Божому храмі монастиря отців василіян. Історія чудотворної Ікони Матері Божої у Гошеві сягає у далеке минуле. У XVIII ст. на Перемишлянщині проживала сім'я українського шляхтича Миколи Гошівського. Сам голова родини уже віддавна плекав у серці мрію про те, щоб мати у своєму домі образ Ченстоховської Богородиці, але даремними були його зусилля: ніде не міг його роздобути. Після смерті польського короля Авґуста ІІ 1734 року на Україну напали турецькі загарбники. Ховаючись від ворогів, родина хорунжого Андрія Шугая з Бережанщини знайшла притулок у домі Гошівських. Коли ж усе втихомирилося, Шугай повернувся додому. Від'їжджаючи, доньки Шугая забули за скринею згорнену у сувій полотняну Ікону Пречистої Діви Марії з дитятком Ісусом на руках. Дружина Гошівського, знайшовши цей дорогоцінний подарунок, одразу показала його своєму чоловікові. Радості того не було меж - нарешті здійснилася заповітна мрія шляхтича.

Андрій Шугай та його доньки, приїхавши додому, відкрили для себе неприємну новину: їхня родинна реліквія залишилася у Гошівських. Вони відразу відрядили посланця, щоб він забрав у пана Гошівського їхню Ікону, але той вернувся з порожніми руками. Не допоміг і приїзд однієї з доньок Шугая. Нарешті, коли приїхав сам Андрій Шугай, уся ця справа завершилася мирною угодою. Хоч як важко було Шугаю зрікатися родинної реліквії, він все ж таки погодився, щоб Ікона залишилася у Гошівських. Саме під час цієї зустрічі Микола Гошівський дізнався про незвичну історію ікони. Одного разу через необережність доньок Шугая родинний будинок поглинуло полум'я. Увесь дім згорів дотла, крім стіни, на якій висіла неушкоджена Ікона. Весною 1736 року, коли Ікона перебувала у маєтку Гошівських, стіна, на якій висіла Ікона, засяяла. Неземним світлом була огорнута й Ікона. Від побаченого дива всі налякалися і поспішили повідомити про чудо римо-католицьких священиків. Коли ж ті нарешті прибули до палацу Гошівських, сяйво зникло. Натомість з очей Божої Матері на іконі капали сльози, а усе лице вкрилося потом. Священики зняли ікону, оглянули її та всю кімнату, щоб виявити, чи часом вологість не була причиною сліз Богородиці.

Проте довкола було сухо... Опитавши свідків, Митрополит Атаназій (Шептицький) проголосив ікону Божої Матері «благодатною» - чудотворною - і дозволив процесійно перенести її до монастирської церкви, що на Ясній горі. Під час урочистого перенесення чудотворної Ікони доньці дідички Катерини Хаєцької повернувся втрачений зір.

Від того часу, за більш як 200-річне перебування чудотворної Ікони на Ясній горі, Матір Божа прославила це місце численними чудами і ласками.

В монастирському літописі засвідчено діяння її благодаті упродовж тривалого часу, окрім радянської епохи, коли монастир було ліквідовано, а у церкві зробили склад мінеральних добрив. Але хіба на світі є така сила, що зуміла б знищити чудотворне місце Пресвятої Діви Марії? Звичайно, що ні! І тоді Матір Божа уділяла свої ласки всім, хто звертався до Неї по допомогу. Після легалізації УГКЦ на Ясну гору повернулися отці василіяни. Почалося відродження Ясногірської святині.

Отці василіяни переконані, що голоси страждальців почуті й сьогодні. На Ясну Гору безперервно приходять люди з важкими недугами, аби помолитися разом з отцями, прохаючи заступництва у Гошівської Матері Божої. Свідчення показують, що Пресвята Богородиця чує кожен щирий благальний голос.

Уклала Олена Ганцяк-Каськів
Інформаційна рада при Главі УГКЦ

Для створення статті використано матеріали з Вісника Української Греко-Католицької Церкви Києво-Галицького Верховного Архиєпископства, № 5, Київ 2008 р.

 

Світлини Євгена Пугачова

На першій світлині (зліва направо) ігумен Гошівського василіянського монастиря ієрм. Дам'ян (Кастран) , Архиєрей Івано-Франківської єпархії УГКЦ Вл. Софрон (Мудрий) та настоятель київської церкви святого Миколая на Аскольдовій могилі о. Ігор Онишкевич після освячення і прикладення копії Гошівської чудотворної ікони Матері Божої до оригіналу чудотворної ікони (перша половина XVIII ст.) у Гошівському василіянському монастирі Преображення Господнього.

P.S. Дорогі мої.

Дописала цю статтю і думала собі, згадувала, як ми із моїм приятелем чудесно їхали з Гошова до Києва минулої неділі коли везли освячену копію чудотворної Ікони Божої Матері Гошівської (чого ніяк не скажеш про дорогу до Гошева, що тривала 14 годин!!!).

Траса виявилася нереально легка і вільна, увесь час була осяяна величезним ясним місяченьком і стелилася нам як шовк. Час від часу ми в'їжджали у низькі арки сивувато-прозорого туману, ніби спеціально спущені для нас аби звеличувати наш путь. Богородиця (освячена Її Копія) їхала з нами і я не могла повірити, що нам так просто доручили везти Її до Києва, хоч раніше тихенько дозволяла собі мріяти про це. Коли ж ми доїхали до Києва вночі з неділі на понеділок, я, за дозволом о. Дам'яна, ігумена Гошівського монастиря, забрала Ікону собі домів і поклала у себе в спальні до ранку, поки не відкрилася Церква і тоді я перевезла Її. Ось так.

Я чомусь дуже щаслива з цього. А моя троянда, що на час приїзду Ікони до хати вже майже була зів'яла, переночувавши пів-нічки при Марії, ожила і підняла радісно голівку. Вона ще й досі живе і також радіє як і я, що мала таку благодать.

Я просила би вас почитати і розіслати друзям, знайомим, хто це поцінує і захоче приходити до Марії вже на Аскольдову Могилу. Дякую кожному з вас бо, знаю, ви кожен у свій особливий спосіб - напряму чи опосередковано - спричинився до цієї справи :)

Матеріал Олени Ганцяк-Каськів

cпеціально для «Орнати»

 

Відтепер частинка нашого дитинства з нами.

Більшість парафіян церкви св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі і тих хто приходить молитися у наш храм родом з карпатського краю, з західної України.

З батьківського дому разом з материнською любов‘ю, батьківськими настановами ми винесли спогади про людські молитви вислухані Гошівською Богородицею, про її любов, заступництво і милосердя. Ми добре пам‘ятаємо розповіді наших бабусь та дідусів, які з тремтінням у голосі розповідали, що навіть у часи совіцьких гонінь, християни на Ясну Гору підіймались на колінах. Беззастережно, безмірно вони вірили, що Матінка Божа вислухає їх, донесе їхні прохання та молитви на престол свого сина. Їхні молитви за дітей, за родину, за народ, за країну були вислухані. Наша церква відкрита і вільна на вільній землі.

Відтепер шматочок нашого дитинства з прикарпатського краю переїхав у Київ.

Відтепер ми маємо можливість прийти у храм і помолитися перед чудотворною іконою Гошівської Богородиці. Попросити її заступництва і материнської ласки.

На Ясній Горі серед зимової тиші. серце наповнюється миром, спокоєм, Божою радістю. Цей стан у суєті великих міст, неможливо відчути. Лише у спокої ми можемо осягнути і пізнати Боже благословення.

Мені пригадалися слова, написані нашою парафіянкою:

У провулках загубленого міста,
Ти розумієш, що тобі - тісно.
Крилам розкритись відчуваєш - ніде,
Перехожий погляне, зупиниться й далі піде.
А ти мов жарина згасати почнеш...
Та ні, благодать обійме і тоді ти збагнеш,
Що полум'ям долі палати весь час,
З жарини любов‘ю зігріє всіх нас.
Осягне теплом і освітить світи
І в серці відчуєш поклик - ЖИВИ.

Направду, такий стан чистоти, миру і радості буває у часі дитинства, у часі Різдва, у часі Воскресіння і у часі паломництва, коли ми відвідуємо святі місця. Коли людина окрилена Божою ласкою та благословенням вона не тільки прагне жити, вона прагне творити добро, милосердя, вона вміє любити ближнього.

Дякуймо Богові та батькам за дар життя і дар святої віри. Дякуймо о. Ігорю і жертводавцям за старання і за можливість відчути та наповнитись цим Божим благословенням відтепер і на Київській святій землі.

Матеріал Ольги Черешнівської

cпеціально для «Орнати»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/