Головна

Архангел Михаїл – полководець вірних Богові ангелів

Небесних Сил Архистратиже,  повсякчас молимо тебе ми, недостойнi,щоб твоїми молитвами охороняв i покровою духовної твоєї слави захищав нас,що усердно припадаємо до тебе i взиваємо:вiд напастей спасай нас як старшина Небесних Сил. (Тропар, глас 4)

21 листопада (за старим стилем – 8 листопада) Церква відзначає свято Собору Архистратига Михаїла і всіх Небесних Сил безплотних. Це свято було встановлене на початку IV століття на помісному Лаодикійському соборі

Архангел Михаїл – архистратиг (грецькою – верховний воєначальник), головний архангел, один з найбільш шанованих біблійних осіб, воєвода вірних Богові ангелів, непереможний ворог Сатани, переможець зла. «Ангел Господній стоїть на варті навкруг тих, що його бояться, і їх визволяє» (Пс. 34,8) – пише автор Псалмів про Архистратига Михаїла.

Його здавна називають ангелом-охоронцем усіх християн. Архангел Михаїл в Писанні називається «князем», «вождем воїнства Господнього». В книзі «Одкровення» він є головним воїном у війні проти сатани – змія: «І сталася війна на небі: Михаїл і ангели його воювали проти дракона, і дракон, і ангели його воювали проти них, але не встояли, і не знайшлося їм місця на Небі. І поборений був великий дракон, древній змій, що зветься Дияволом і сатаною» (Одкровення 12, 7-9).

У Католицькій Церкві це свято відзначається 29 вересня. В Середньовіччі воно вважалося обов’язковим, але з XVIII століття втратило статус урочистості. В католицизмі існує ще низка свят, пов’язаних з архангелом Михаїлом.

Це свято особливе для України. Архистратига Михаїла вважають хранителем Києва. Давній герб столиці України прикрашений образом Михаїла з мечем. Образ святого Михаїла уособлює перемогу добра над темними силами. «Гримить грім – значить, святий Михайло бореться з чортами», – кажуть у народі. У одній з легенд розповідається, що іноді від удару блискавки робиться хрест – це Михайло благословляє, а архангел Гавриїл стріляє в чорта. Свято Михайла дуже шановане народом і християнською церквою. «На Михайла працювати - може пан Біг покарати» – говорили селяни.

В народі кажуть:

З Михайла зима морози кує;

На Михайла зима на білому коні приїжджає;

Як на Михайла вітер з полудня, то буде тепло і до півгрудня;

Якщо Михайло Дем’янів шлях порушили, не чекай шляху до зимового Миколи;

Якщо ніч ясна на Михайла, то буде зима сніжна і красна;

Якщо Михайло дощем не услужить – добру і суху весну ворожить…

Окрім України, Архангел Михаїл вважається одним з покровителей для ізраїльського народу і німців. А також багатьох міст (окрім Києва): серед міст, які визнають його покровителем – Прочіда (Італія), Шибеник (Хорватія), Великий Новгород (Росія), Брюссель (Бельгія), Альгеро (Сардинія, Італія). Архангела Михаїла вважають охоронцем військових, міліціонерів (поліцейських), моряків, бакалійників, парашутистів, недужих, а також метеорологів, радіологів, гравірувальників й різьбярів, фехтувальників, шліфувальників і золотарів. Своїм покровителем Архангела Михаїла визнають різні організації – наприклад, Спілка Української Молоді (СУМ).

Архангел Михаїл є на низці стародавніх гербів українських міст: Гадяча (XVII ст. та 1782 р.), Клевані (1654 рік), Кролевця (1644 і 1782 рр.), Миргорода (1631 р.), Овруча (1640 і 1796 рр.), Сколього (XIX ст.), Тартакова (1748 р.), Устя-Зеленого (XIX ст.), Янова (нині Івано-Франкове, 1810 р.), а також у гербі Київського воєводства (1471 р.).

Стараймося прийняти волю Небесного Отця: вона є святою для нас. Пізнаваймо її та виконуймо з радістю – так, як це вчинив святий архангел Михаїл.

Молитва

Святий великий Михаїле Архистратиже, перший начальнику Святої Тройці, доглядачу і хоронителю роду людського, що осяяв чудами всю вселенну, подай і нам день цей перейти боговгодно, не спокушеними злими думками і ділами диявольськими; відкрий слух вухам нашим, нехай почуємо і зрозуміємо Божі слова, благі і душеспасенні, нехай прозріємо внутрішніми очима, і просвіти справжню темряву гріховну, що володіє нами, в якій проводивши всі дні життя нашого, прогнівили доброго, беззлобного і довготерпеливого Творця нашого і Владику, якому предстоять зі страхом небесні сили, безтілесними устами трисвяту пісню возсилаючи. Моліть за нас, що грішимо повсякчасно, щоб не пожер нас меч гніву Господнього: бо перевищили наші беззаконня голови наші, і немов важкий тягар затяжіли на нас. Іще бо згадуємо про минулий час життя нашого і великими грішниками себе визнаємо, які більше всіх людей злі і негідні діла вчинили, та боїмося, щоб як би вогонь не зійшов з неба та не пожер нас чи пекельна прірва живих нас не поглинула. Знаючи ж довготерпіння та невичерпну глибину чоловіколюбства Божого не зневіряємося, бо не наводить кари на гідного покарання, але очікує покаяння. Амінь

Використані джерела:

is.kubg.edu.ua

www.spadshina.com

www.truechristianity.info

www.parafia.org.ua

nbu4kids.wordpress.com

uk.wikipedia.org

Підготувала - Ірина Сулик, http://www.umh.org.ua

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/