Головна

«Євроінтеграційні перспективи України: сподівання та виклики»

7 листопада в стінах Національного університету «Києво-Могилянська Академія» відбувся круглий стіл на тему: «Євроінтеграційні перспективи України: сподівання та виклики». Ініціатором заходу виступило Київське товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно з НаУКМА. «Метою заходу, – ділиться духівник Київської «Обнови» та організатор зустрічі, – було створити майданчик для студентської молоді, щоб поговорити з фахівцями українського політикуму, церковною ієрархією та представниками громадянського суспільства на тему, яка дуже цікавить студентів, а саме – євроінтеграційні процеси України».

На початку зустрічі від імені ректорату НаУКМА усіх учасників зібрання привітав проф. Костянтин Сігов. Відтак, модератор зустрічі, о. Андрій Зелінський, ТІ, аспірант кафедри політології НаУКМА, запросив учасників круглого столу до слова. Марія Юрікова, заступник Голови представництва ЄС в Україні, розповіла про шанси України на підписання угоди про асоціацію нашої держави з ЄС та про те, які вимоги потрібно для цього виконати. Про економічні аспекти вступу України в ЄС розповів Юрій Дерев’янко, Народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, член міжфракційного депутатського об’єднання «Європейський вибір».

Позицію громадянського суспільства представив Ігор Когут, політичний експерт, голова ради Лабораторії законодавчих ініціатив. Духовне бачення обговорюваного питання висвітлили Предстоятель УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук) та Апостольський нунцій в Україні Архиєпископ Томас Ґалліксон.

 

Ось декілька думок про круглий стіл, озвучені студентами та викладачами:

«Основний акцент із промови Блаженнішого Святослава я поставила б на наступному: варто розвінчати ілюзію, що інтеграція у ЄС є загрозою для міцної християнської родини. Більше того, як підкреслив Блаженніший, Європі не менше, аніж Україні, потрібна здорова, добра,  християнська родина, бо вона є запорукою здорового суспільства. Інша цікава річ, про котру було сказано Главою УГКЦ – багато українців, котрі перебувають у Європі на роботі, є апостолами Христової Церкви..»

Христина Шонь, студент НаУКМА, член київського товариства «Обнова»

«Блаженніший Святослав наголошував на необхідності дискусії про пріоритетні цінності для України – дискусії в громадянському суспільстві країни. Дуже важливо, що така дискусія відбувається в передовому університеті України і що вона залучила до обговорення так багато молоді – бо то є наше майбутнє. Ключовими питаннями цієї зустрічі є надії і страхи.  Говорячи про надії, слід зауважити, що багатьом українцям властиво дуже швидко розчаровуватися, якщо негайно не справджуються обіцянки тих чи інших політиків. Але не варто очікувати, що завтра рішенням якогось владного чоловіка щось відразу зміниться чи то на краще, чи то на гірше. Іншими словами, ні політичного, ні правового, ні економічного буму не буде, у тому числі – і 29 листопада.

Відбудеться те, що об’єктивно зумовлено суспільним, політичним, дипломатичним підґрунтям. Ми будемо надіятися на становлення України як держави у світі і на нашу активну участь у її розвитку. Згідно зі словами Митрополита Володимира Стернюка, немає безбожних часів. Ми надіємося збудувати справжнє християнське суспільство. Що ж до страхів, то вони подібні до страхів пацієнта, який повинен пройти медичне обстеження і боїться дізнатися правду про себе. Можливо, ті виклики, які постали перед українським суспільством – і це стосується не лише асоціації з Євросоюзом – мають перевірити і показати нам, яким є наше суспільство, у якому ми живемо. Коли ж ми говоримо про страхи віруючих людей, то справді, під вступом до Євросоюзу їх поширюється багато.

Але жодні кордони, жодні колючі дроти, жодні  асоціації не можуть вплинути на ті правдиві засади, які живуть в кожній християнській конфесії. Тому нам важлива насамперед спокійна, виважена дискусія. Ми маємо скористатися шансом, який нам дарує Всевишній, і прийняти зміни. А ця дискусія, цей виклик вже нас міняє, бо спонукає нас задуматися про долю нашого народу і його майбутнє. У підсумку, ми маємо необхідність, щоби християнство стало будуючою силою українського суспільства.»

Ярослава Федорів, викладач НаУКМА

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/